Recenze: HVĚZDOPRAVEC (Martin Bečan)

Výprava do snového světa ukrytého v hlavě osamělého vysokoškoláka

Fantasy pro dospívající Hvězdopravec (Martin Bečan, nakladatelství Fragment)

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.
Chci zakoupit tento titul!

Martin Bečan vystudoval žurnalistiku a sémiotiku, v současné době dokončuje doktorát z literární teorie a na živobytí si vydělává v PR agentuře. Vyjma novinových článků sem tam vysype z rukávu i nějakou tu povídku, povětšinou v žánru horor a magický realismus, přičemž talent a obrovskou fantazii prokázal již ve své prvotině Kaziměsti (2017, Fragment). Té se dokonce dostalo výsady stát se vůbec prvním HumbookStartem (nálepky speciálně vymyšlené Humbook týmem pro podporu české young adult scény).

Poté nastala zhruba čtyřletá odmlka, během tvůrčího ticha však autor rozhodně nezahálel  zúčastnil se několika besed (HumbookFest, HumbookStage aj.), jako jeden ze tří ústředních porotců pomáhal s výběrem Hvězdy inkoustu či spolu s přítelem/spisovatelem Zaškem natáčeli podcast Re:kadence a Díra. Nyní o sobě dává opět vědět novinkou s názvem Hvězdopravec, románem učeným dospívajícím i generaci mileniálů, kteří ještě tak docela neopustili své vnitřní dítě.


Hvězdopravec (Martin Bečan, nakladatelství Fragment), ukázka, ilustrace, grafika
Zdroj: ilustrace z e-knihy


Mladý Mikuláš, pojmenovaný podle slavného astronoma M. Koperníka, nastupuje během posledního roku studia VŠ na stáž v redakci, jeho propracované články však pokaždé vystrnadí nějaká rádoby senzace. Ale musí se snažit dál a víc, nechce přece zklamat rodiče. Ani sám sebe. Vždyť tohle vždycky bylo to, co chtěl! Nebo si to alespoň myslel… A jednoho prohýřeného večera, poté co usne v kombinaci frustrace a alkoholového opojení, se probouzí v úplně jiném světě.

Krátce po hrdinově příchodu do Rozpraskané země vyvstane z kusu kamene Tabulová hora, která mu sdělí, že celou tu dobu čekala (dokonce tak dlouho, až z toho zemřela) na jeho návrat. Na Hvězdopravce. A nejen ona – i zbytek obyvatel trpí pod nadvládou Severní koruny, jež tyranizuje kraj z vrcholku pánevních kostí. Opravdu Mikuláš kdysi stvořil tuto říši, ale něco ho donutilo ji opustit a zapomenout? Přijme svůj osud a svrhne nepřítele ze svého trůnu? A dokáže své dobrodružství skloubit s životem ve skutečné rovině?

Mohl by tohle být můj život? Cestovat Rozpraskanou zemí, zabíjet nestvůry a vyprávět příběhy o hvězdách všem, kteří budou ochotní poslouchat? (citace z 35% knihy)

Text obsahuje květnatá líčení, přesto bez známky patosu, krásný jazyk plný jinotajů vytváří kontrast se současnou, leckdy nespisovnou, mluvou. Příběh má sice pomalejší tempo, střídání prostředí naštěstí čtivost výrazně umocňuje – jak Mikuláš ve snech brázdí fantastickou krajinu, zatímco ve dne řeší šeď reality a neustále se prohlubující existenční krizi. Popisy převažují nad dějem a akčněji založené povahy proto sloh nejspíše moc neocení, stejně tak je potřeba, aby uměl čtenář udržet pozornost a disponoval dostatečnou představivostí, jinak mu čarodmoucí výjevy tepané z Bečanových slov zas tolik neřeknou.

Nepotřeboval jsem příběhy, nepotřeboval jsem skutečný svět. Stačilo mi kráčet kupředu a sám se stát příběhem, stát se těmi místy, těmi vzdálenými kraji. Byl jsem světly i vůněmi, byl jsem pouští a dalekými horami. A z mého srdce prýštil žár, který zítřek roztaví v nespočet východů sluncí. (citace z 1% knihy)

Svět Rozpraskané země si v bizarnosti nezadá s Říší divů nebo Zemí nezemí
a unikátním na něm je, že ho Mikuláš vymyslel jako malé dítě a podle toho tam věci (ne)fungují, třebas Slunce bez pohybu visí nad středem, nezapadá ani nevychází. A jak se později ukáže, tyto chyby mají fatální následky – obzvlášť poté co se stvořitel po letech vrací a dosavadní chod věcí se začíná měnit.

Mikuláš neztělesňuje dokonalého protagonistu, naopak se musí rvát s komplexy, řešit problémy a objevovat své přednosti. Vedlejší postavy figurující ve snech jsou patrně nejoriginálnějším faktorem knihy, jako by vypadly z nějakého mezidimenzionálního panoptika. Seznamte se s Tabulovou horou, nemrtvou vousatou ochránkyní s tváří z kamene; Vlasy Bereniky, jež ze svých kadeří klidně vyčešou celý oceán; satrapem Ptolemaiem s porcelánovou maskou, mistrem v boji se stříbrnou pasteveckou holí... a také s bestiemi Severní koruny, netvory poskládanými ze souhvězdí (Hydra, Velká medvědice a spol.).

„Slyšíte mě, stvůry z mých snů? Povstaňte a tančete po mém boku! Pro teď a navždy! Já jsem váš král!“ (citace z 8% knihy)

Ve srovnání s Kaziměsty by Bečanův novější počin dopadl o trochu lépe, poněvadž působí celistvěji a autor se v písemném projevu také nezanedbatelně posunul kupředu. Hvězdopravec se nese v méně děsivé atmosféře, přesto obě knihy spojuje notná dávka podivnosti a vyzařuje z nich jakási tíseň, jelikož s jejich světy není něco v pořádku...

Co se zdroje inspirace týče, lehce se nakousne téma řecké mytologie. Dále román připomíná stylem a náměty např. Bezhvězdné moře od Erin Morgenstern nebo Gaimanovo Nikdykde. Nelze si nevšimnout ani paralel mezi autorovým životem a linkou Mikuláše, viz kulisy novinářské branže nebo hledání vlastní sexuální orientace, což dodává příběhu na uvěřitelnosti a přesahu.

Vyrůstal jsem na příbězích o dětech, které objeví průchod do jiného světa. Čítával jsem je v noci pod peřinou a sám jsem byl přesvědčený o tom, že jednou ve skříni objevím kouzelnou zemi, o které budu vědět jenom já. A nemusela by to být nutně jenom skříň. Království ukrytého pod dřezem bych si cenil stejně. (citace ze 14% knihy)

Osobně jsem si knihu opravdu užila a její poselství se mě niterné dotýká. Akorát bych uvítala delší rozsah – připadlo mi, že občas nastaly nepřirozené skoky v ději, jako kdyby se mezi tím cosi událo a následně vyškrtlo. Smysl příběh samozřejmě dává, ač nejde vyloženě až na dřeň. A možná z objektivního hlediska lépe, neboť se tím stává stravitelnějším pro širší spektrum čtenářů (jak milovníky kvalitní fantastiky, tak oddechové YA literatury).

Sice schází mapa, ale oceňuji nádherně graficky vyvedené ilustrace souhvězdí na začátku kapitol, tím spíš že byly zachovány i u elektronické verze. Titul mohu vřele doporučit každému, kdo také věčně chodí s hlavou v oblacích; a pokud udržíte krok s autorovými myšlenkami či se dovedete ztotožnit s hlavní postavou, připravte se na přímo nadpozemský zážitek.

Jsou světy v našich hlavách opravdovější než ty, ve kterých skutečně žijeme?

Konec studia na vysoké se blíží a Mikuláš Koperník by měl už brzy vykročit do dospělosti. Ta představa ho ale vůbec netěší. Když se mu naskytne možnost tento okamžik oddálit a vstoupit místo do reality do světa fantaskních příběhů, neváhá ani minutu.

Dostane se do snových krajin, jimž ze svého trůnu na hoře z pánevních kostí vládne despotický tyran. Dokáže ho Mikuláš jen s pomoci mrtvé neandertálské ženy a sourozenců tvořených hvězdným prachem svrhnout?

Snový svět, ve kterém se oceán vlévá do nebe a po zemi kráčí medvědice velikosti pohoří, se může jevit jako úžasné místo. Je život v něm ale opravdu lepší než vyhlídka na běžný život a obyčejnou práci v kanceláři? Vrátí se Mikuláš do reality, nebo se rozhodne upadnout do věčného spánku a svět snů už nikdy neopustí? Leda že by existovala možnost pobývat v obou realitách zároveň...

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2021
Žánr: fantasy pro dospívající
Počet stran: 280
Formát: epub, mobi, PDF


Logo e-shopu Palmknihy

Komentáře