Recenze: ELENA (Jiří Pešaut)

 Tajemné sešity a ještě tajemnější Elena

Elena (Jiří Pešaut, nakladatelství Beletris), mysteriózní novela, detektivní zápletka

Za recenzní výtisk dekuji autorovi Jiřímu Pešautovi.
Chci zakoupit tento titul!


Jiřího Pešauta jsem vám na projektu představila psychologickým románem s detektivními prvky Ten druhý. Novela Elena je jeho starším kouskem, na který se zaměříme nyní. Najdeme některé společné prvky, nebo se autorův styl vyvinul? Kniha vyšla u nakladatelství Beletris jako součást edice Mystery.

Píše se rok 1946, válka nedávno skončila a lidé se snaží znovu žít své běžné životy. Alfréd je mladý lékař provozující své řemeslo v Turnově. Když se v Praze na poště setká s krásnou Elenou, jejich vzájemné sympatie se prohlubují v dopisové korespondenci, až se jí jednoho dne zeptá, zda nechce dovolenou strávit v jeho nově koupeném domě v podhůří. Elena nabídku přijímá a nastává čas vzájemného poznávání. 

Setkání Alfréda a Eleny však nedopadne podle jejich představ. Prostor pro chvíle, kdy si k sobě mají hledat cestu, jsou narušovány minulostí. Kdo je tajemná Erika a jakou roli hrála v Alfrédově životě? Má na ni Elena žárlit? Po objevení sešitů, které reflektují minulost a mohou částečně odhalit budoucnost, je Elena ještě zmatenější.

I když je kniha útlá, je rozdělena do pěti větších částí a mnoha drobných kapitol. Převažuje heterodiegetický vypravěč a střídají se části, které reflektují aktuální dění, s částmi, které odhalují sešity. Ty jsou pro větší přehlednost opatřeny kurzívou. Ústřední motiv je zaměřen na hlavní protagonisty Elenu a Alfréda, staré křivdy orientované na Eriku a nepotrestané zlo Konráda. Na první pohled je cítit velmi silný mysteriózní nádech, který v několika případech sklouzává do fantaskních prvků. Prostředí malebné chalupy v podhůří je plynule střídáno Prahou či nemocničním prostředím v Turnově. Láska, tajemství a otázka, do jaké míry je náš osud předurčen. Od poválečných let se dostaneme až do období komunistického převratu a nástupu dalších temných časů. Bude zlo potrestáno?

První třetina knihy byla psána velmi svěžím jazykem a ve čtenáři probudila zdravou zvědavost. Nápad se sešity byl originální, sledovat, zda se našim hrdinům k sobě podaří objevit cestu, také nebylo špatné. Popisy i dialogy byly reálně uvěřitelné a z celého titulu dýchal takový příjemný poválečný pocit. Jak text postupoval, začalo se vyskytovat i více nešvarů. Snaha někoho zachraňovat byla prakticky všudypřítomná a stále víc ztrácela naléhavost a ve čtenáři zájem. Má zvědavost, jež byla na začátku, uvadala právě kvůli frekvenci zachraňování. Děj se prakticky omezil na ustavičné cestování vlakem sem tam. Velmi mi vadilo, že autor v hojné míře používal pejorativně zabarvená adjektiva, která nám ovlivňovala myšlenky, jakým způsobem máme vnímat danou postavu. 

Do vily ke Konrádovi dorazil Trébych kolem oběda. Konrád zrovna krmil své dva psy. To si nikdy nenechal ujít. Kain a Ábel byli snad jediní tvorové, které dokázal milovat. Pak ještě sebe, i když sám byl spíše netvor. (str. 120)

Při začátku mě mrzelo, že je kniha takhle tenká, postupem četby jsem za délku byla ráda, protože mé hodnocení vůči novele se stále snižovalo. To, co mi vadilo u titulu Ten druhý, se začalo objevovat i v Eleně. Autor má velmi dobré nápady, a pokud se do budoucna vyvaruje všeobecných nicneříkajících prorockých sdělení a nebude podsouvat čtenáři, co si má o dané postavě myslet, ale dovede vykreslit její psychologický profil natolik dobře, aby to čtenář pochopil i bez jeho nápomoci, ráda si od něj něco dalšího přečtu.

Pokud máte rádi mystické příběhy a libujete si v teatrálnosti a tragičnosti vyprávění, můžete Elenu zkusit. Věřím, že čtenářům, kterým jde pouze o děj, se kniha bude líbit.  


Je možné změnit svůj budoucí osud, který nám bylo dáno poznat dříve, než mohl dojít naplnění? To je hlavní otázka mystického příběhu, v němž se prolíná láska i tajemství, prostý život hlavních hrdinů i veliké dějinné události v letech kolem druhé světové války. Autor navazuje na tradici čtenářsky oblíbených „příběhů s tajemstvím“, odehrávajících se v českém prostředí a odkazujících na dobu, kdy lidé procházeli těžkými zkouškami a museli činit osudová rozhodnutí. Příjemné tempo vyprávění i téměř detektivní zápletka potěší všechny, kdož v tomto žánru nacházejí zálibu i odpočinek.

Nakladatelství: Beletris
Rok vydání: 2011
Žánr: mysteriózní
Počet stran: 176
Vazba: brožovaná

Komentáře