Dobroty, na které chodíval už Krakonoš
Za recenzní výtisk děkuji autorce Dance Šárkové.
Chci zakoupit tento titul!
Autorku Danku Šárkovou na našem webu netřeba představovat. Její tvorbu, již jsme v rámci „Projektu“ recenzovaly, jsme shrnuly v nedávné recenzi satiry Můj přítel deníček a sklenička. Krkonošská kuchařka je autorčinou nejnovější knihou a vznikla podobně jako „Deníček“ v době koronavirové krize. Autorka spojila síly s fotografkou Lucií Lízlerovou, přítelem a zároveň kuchařem jednotlivých jídel Jiřím Schneiderem a dali dohromady soubor krkonošských receptů, které se v této oblasti hor předávají od pradávna z generace na generaci. Kniha nedávno získala certifikát Originální krkonošský produkt a vy už jste měli možnost si jedno naše hodnocení přečíst.
Recepty jsou rozdělené klasicky na předkrmy, polévky, hlavní jídla a moučníky. Specifickými kategoriemi jsou pak recepty ze štědrovečerní tabule, vánoční cukroví, typické jídlo vařívané na Nový rok a speciality v modernějším provedení z penzionu Pohlednička v Horních Štěpanicích, v jehož kuchyni připravil přítel Danky Šárkové všechny vybrané pokrmy. Na závěr nechybí ani recept na domácí kořalku, bez které by se drsný život na horách neobešel. Jediné, co mi v obsahu chybělo, byl nějaký recept typický pro velikonoční období.
Zdroj: archiv recenzentky |
Krkonošská kuchařka je také tak trochu hádanka s překvapením, protože mnoho z jídel si samozřejmě zachovalo původní název, takže budete mít možnost zjistit, co se ukrývá pod pojmenováním např. rozcuchaná nevěsta, hladká ančka, sejkory s klevelou, flejšky, kočičí tanec, muzika nebo smrkouka a jaký je rozdíl mezi hubníkem, hubovcem a černým Kubou. Určitě narazíte na recepty, které v různých obměnách znáte ze svého kraje, ale rozhodně objevíte i nějaké úplně nové. U každého najdete stručný, jasný popis a zároveň vysvětlivky, podle kterých snadno zjistíte počet porcí, náročnost a délku přípravy.
Jednotlivé pokrmy byly vybrány tak, aby obsahovaly hlavně typické suroviny dřívějších hospodyň, ale zároveň byly chutné a lákavé pro dnešního strávníka. A to se podle mého názoru povedlo. Navíc díky kvalitním fotografiím Lucie Lízlerové v retro minimalistickém a chalupářském stylu, si knížka získá vaši pozornost na první pohled, i kdybyste si v ní měli jen listovat a dělat si chutě. :)
Zdroj: archiv recenzentky |
Publikace by neměla uniknout vaší pozornosti, pokud jste milovníci brambor, zelí, škvarků nebo hub (neboli masa lesa, jak se jim kdysi říkávalo). Čerpat z ní můžete i v případě, že dáváte přednost vegetariánské stravě, protože maso nebývalo snadno dostupné, tudíž je velká část receptů bezmasá. I vzhledem k tomu potěší všechny, kteří potřebují ušetřit (rodinný) rozpočet a zároveň se chtějí najíst zdravě a výživně. Chybět by neměla také v knihovně nikoho, kdo se vrací k lokálním potravinám, jednoduchému a pro nás přirozenému způsobu stravování, a každému, kdo chce zachovat kulinářské poklady našich babiček a prababiček.
Video z tvorby Krkonošské kuchařky
Autorka shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby, jablka apod. dokázaly zasytit celou rodinu včetně čeledínů. Stovku receptů společně s celým týmem osobně vyzkoušela, ochutnala a část z nich najdete v kuchařce s podrobnými návody a fotkami. Dnes tato KRKONOŠSKÁ regionální kuchařka nabírá opět na oblíbenosti, jelikož mnoho z nás chce vařit ze surovin, které jsou u nás v Česku vypěstované. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. Zajímavý je též finanční rozpočet, kdy z jistíte, že za relativně málo peněz se dá velice chutně uvařit.
Nakladatelství: Anahita
Rok vydání: 2021
Žánr: kuchařka
Počet stran: 128
Vazba: pevná
Komentáře
Okomentovat