Recenze: JAK NEZTRATIT ROZUM V NEROZUMNÉ DOBĚ (Petr Nutil)

Naučte se správně zacházet s informacemi

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.
Chci zakoupit tento titul.


Petr Nutil profesně působí jako grafik, žurnalistika a autor literatury faktu. Je rovněž spoluzakladatelem webu Manipulátoři.cz, zaměřeného na vyvracení hoaxů a konspirací. Své texty publikuje také prostřednictvím osobního blogu či v jiných internetových a tištěných médiích. Debutoval s titulem Média, lži a příliš rychlý mozek (2018, Grada), v němž si dal za cíl podporovat nezávislé myšlení a odkrývat mediální lži. U stejného nakladatelství a v podobném duchu vyšel loni i Nutilův další počin, Jak neztratit rozum v nerozumné době, ověnčený pochvalnými doporučeními z řad kolegů novinářů a spisovatelů, v jejichž referencích se objevuje i názor, že pokud si tuhle knihu přečte každý – svět bude dozajista lepším místem.

„Bez znalosti skutečného stavu věcí, bez znalosti faktů a vztahů mezi nimi není možné se racionálně a kriticky rozhodovat.“ (str. 51)

My lidé rádi sami sebe označujeme za pány tvorstva, a přesto je naše myšlení z valné části ovlivňováno právě vrozenými zvířecími instinkty. A média toho čile využívají, útočí na naše primitivní pudy a emoce, aby si vydobyla patřičnou pozornost a vyvolala dojem naléhavosti. Naschvál nám podsouvají dramatické události a šokující titulky článků; jsou posly špatných zpráv, ale leckdy už se neobtěžují dát vědět o zlepšení situace. A pakliže je svět, jehož obrázek nám zprostředkovávají televizní obrazovky, zkreslený – na online prostoru dostává úplně nový rozměr pokřivenosti. Ne všechno, co se dočteme na internetu, je pravda. To snad ví každý... Proč tedy mnozí sdílí na sociálních sítích výmysly z pochybných webů? Budete se asi divit, ale inteligence s tím nemá nic společného. Člověk totiž není od přírody racionální tvor a podlehnout svodům dezinformací může úplně každý!


Zdroj: archiv recenzentky


Autor sice nepřichází s žádným ultimátním receptem na uvědomělý život, jeho průvodce však skýtá spoustu užitečných rad, které se dají snadno využít v praxi, a ve zbytku publikace se problematice věnuje v teoretické rovině. Polemizuje o lidské mentalitě, nastavení dnešní společnosti či úskalích pokroku. Staví na učení významných badatelů, vůdců, filozofů a vizionářů (Einsten, Sun-c', Nietzsche, Machiavelli, Jung aj.), přičemž jejich slavné výroky přetváří do moderního výkladu a aplikuje je na každodenní realitu. Pro příklady a citace se nebojí sáhnout ani do literární či filmové fikce (viz Lovecraft, Kafka, Matrix, Terminátor). Největší inspirací se panu Nutilovi pravděpodobně stala Faktomluva Hanse Roslinga, z níž v závěru přináší výběr těch nejpodstatnějších bodů, samozřejmě obohacených o vlastní interpretaci.

„Jsme sice dost chytří na to, abychom dokázali sestrojit něco tak komplikovaného, jako je atomová bomba, ale zároveň dost hloupí na to, abychom ji skutečně použili proti sobě samým.“ (str. 12)

Ač si vypravěč udržuje objektivitu a profesionalitu, skrze text jako by promlouval sympatický profesor na přednášce. Větné konstrukce mají dynamiku, jazyk působí atraktivně a srozumitelně. Schéma se drží nastínění tématu, položení stěžejních otázek a následné snahy o jejich zodpovězení. Kniha je rozdělena do čtyř oddílů, které jsou následně členěny na dílčí kapitoly. Veškerá tvrzení podkládají zdroje, jejichž výčet se nachází na konci publikace spolu s rejstříkem. Nechybí ani tabulky, grafy a různé názorné ilustrace.


Zdroj: archiv recenzentky


Kromě deseti pravidel faktomluvy si určitě nenechte ujít rozbor hoaxů spolu s návodem, jak je odhalit, či představení nejčastějších argumentačních faulů (nejen) v internetových diskuzích. Velice zábavné jsou i úkoly, do kterých se zapojuje přímo čtenář, které demonstrují „neomylnost“ našeho mozku.

Kdybych měla vyjmenovat negativa, moc bych jich nenašla. Překlep, chybějící čárka a pár opakujících se frází nemá šanci takto důmyslné dílo znehodnotit. Někdo by možná podotkl, že autor pouze shrnul to, co již řekli jiní, leč já se domnívám, že v této uspěchané době je nasnadě mít všechno na jednom místě. Navíc se pan Nutil nebál být osobní a rozepsat se například o svých zkušenostech s depresí (důsledkem prozření, že samotný rozum nestačí a že někdy je potřeba nejen kriticky myslet, ale i cítit).

„Svět se samozřejmě mění – technologicky i jinak. Ovšem onu bitvu o rozum, o nepodlehnutí demagogii, o racionalitu – si každá generace musí vybojovat znovu.“ (str. 91)

Kniha možná někomu otevře oči, a možná taky ne. Jestli jste stejně jako já v minulosti přelouskali Faktomluvu, „wow“ efekt se patrně nedostaví. Nicméně se nemusíte bát, že byste po přečtení tohoto útlého průvodce pociťovali nutkání vyhodit veškerou elektroniku z okna a vyrobit si na hlavu čepičku z alobalu. Naopak, naučí vás informace přijímat a třídit, ověřovat si fakta a nezávisle vyhodnocovat, což je dovednost, kterou by si mělo osvojit co nejvíce lidí... Titul bezesporu doporučuji.

A málem bych zapomněla – SDÍLEJTE, NEŽ TO SMAŽOU!!!


Tato kniha je o moudrosti a stupiditě. O rozumu a iracionalitě. O falešných představách, iluzích a předsudcích, které máme o světě, druhých lidech i sobě samých.   Svět se od doby, kdy jsme se narodili, změnil víc než kdykoli v historii. A proměna se nezastavuje. Technologie jednadvacátého století uhánějí vpřed raketovou rychlostí a my se řítíme na digitálním koni do neznáma a namlouváme si, že třímáme otěže pevně v rukou…  Zatím máme štěstí, ještě jsme sami sebe nesmazali z povrchu zemského. Abychom ale jako druh přežili i nadále, stojí před námi zásadní výzva – postavit se své iracionalitě.  Mezi ty nejdůležitější schopnosti, bez kterých se neobejdeme, patří schopnost kvalitně nakládat s informacemi, kriticky myslet a neztrácet rozum. Aby nám však samotné přemýšlení k něčemu bylo, je třeba začít se zabývat i opačným pólem – totiž stupiditou. O moudrosti toho už byla napsána spousta, o hlouposti, která nás ovlivňuje v míře větší než malé, bohužel jen málo. A o tom všem je tato kniha.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: literatura naučná, osobní rozvoj
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná

Komentáře