Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Nikol Horáková)

Slyšte, slyšte, pastuškové... (tedy, pokud je pro vás relevantní názor někoho, kdo si myslí, že „Bible je docela slušná fantasy“). Ačkoliv se moje polička pohybuje veskrze ve virtuální sféře, kvalitní čtivo zbožňuji v jakékoliv podobě a zastávám přesvědčení, že kniha je jednou z top možností, jak obdarovat své blízké  nejen v čase vánočním, a snad i trochu kvůli tomu, že se dá tak snadno zabalit. Má rodina je ovšem jiného založení a pravidelně mi namísto literárních obzorů rozšiřuje sbírku nepotřebných kuchyňských spotřebičů a vlněných ponožek. Takže je to na Ježíškovi... pokud na mě zase nezapomene.  Vybrala jsem si tituly, které mě zaujaly nádhernými obálkami či působivou anotací. Bohužel, přestože se těší kladným ohlasům čtenářů, nedostává se jim tolik pozornosti. No, přinejmenším já to hodlám již brzy napravit...


* * *


Poloviční král (2018, Host) od Jana Hamouze je vychvalován znalci a milovníky vysoké fantastiky, podle nichž se kvalitou hravě vyrovná zahraničním titulům. Traduje se, že knize kraluje krásný jazyk, a dokonce ji doplňují originální texty písní! Úvodní díl ságy Ptačí srdce obsahuje tři dějové linie zaměřující se na panovníka válčícího se sousední zemí i vlastním synem, naprosté neštěstí prosté měšťanské dívky a řádění piráta s pokleslou morálkou.



Strážci Země (2019, Fragment) od Tomáše Crlíka slibují uchvacující atmosféru a propracované popisy přírody, myšlenky hluboké jako hvozdy a lány nespoutané magie. Nadčasová kniha pro všechny věkové kategorie vypráví o strážci, který se po letech probouzí — a záhy zjišťuje, že to, v co se za uplynulé roky proměnilo přilehlé město, se mu pranic nelíbí.



Prokletá pevnost (2020, Fragment) od Martiny Práškové láká na klasickou fantasy plnou kouzel a hrdinských skutků. Zařazením spadá první díl Mágů z Agarveny do škatulky young adult, takže bude zaručeně čtivý, napínavý a zábavný. Královna je nespokojena s konáním mágů, pročež svede dohromady roztodivnou partičku dobrodruhů ve složení větrného čaroděje, zlodějíčka a léčitelky, aby čarodějné mocipány zastavili.



Před bouří (2020, Host) od Zuzany Hartmanové představuje již třetí knižní počin autorky, takže se můžeme těšit na zkušenou a prověřenou vypravěčku. V pilotním dílu připravované trilogie Krysy Apokalypsy stvořila temný a surový svět, kterým se každý sedmý den proženou magické bouře jako následek za svržení bohů z nebes. Ti však stále kráčí mezi lidmi — a někteří již tiše plánují svou pomstu a návrat na výsluní.



Kosti Mraza (2020, Fragment) od Alžběty Bílkové se svým tématem k zimnímu období opravdu hodí! Vždyť přeci Vánoce mají základ v pohanském svátku Yule, tak proč je nestrávit ve společnosti příběhu stavícím na prvcích slovanské mytologie? Fantasy román o dívce, poslední ze svého rodu, nucené žít mezi svými nepřáteli a vydávající se na epickou výpravu s prokletým zabijákem, by vás rozhodně neměl zanechat chladnými.




Jakou knihu si pod stromeček přejete vy? 

Nechtěli byste nějakou z mého výběru?






Komentáře