Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Marie Daňková)

Pro mnoho lidí jsou Vánoce stresující, protože vybírají dárky na poslední chvíli. Co je však lepší dárek nežli kniha? Abyste se na nákupy včas připravili a mohli si tak užívat ty pravé svátky klidu, míru a pohody, přináším vám za projekt Čteme české autory několik svých tipů na obohacující četbu. Přeji vám, abyste si i v této nelehké době našli čas na zklidnění, rodinu a třebas i nějakou tu knihu.



* * *


Kdo sleduje mé psané texty na projektu či pro cbdb.cz, tak si povšimne, že čtu knihy napříč žánry a je mi jedno, zda se jedná o novinku nebo román z 19. století. Co vyhledávám, jsou tituly, od kterých čekám i nějakou přidanou hodnotu. Texty, co vás emocionálně rozdrtí, poskytnou vědomosti nebo vás jinak obohatí. Nemám ráda plytké věci, které se čtou pro zabití času. Česká literatura má mnoho skvostů a rozhodně by neměla být zatracovaná. A jaké jsou tedy knihy, na které myslím i po čase a které vám doporučuji?


Adina Mandlová okouzlila herecký svět svým šarmem, ale i nekonvenčním chováním. V autobiografii můžeme cítit její osobnost každým coulem – vždy svá. Neměla pokaždé na růžích ustláno, a tak se setkáte s historkami veselými i neveselými, ale vždy vyprávěnými s odzbrojující upřímností. Nejen sonda do života Adiny Mandlové, ale i neskutečně čtivá publikace vyprávěná samotnou aktérkou.




I můj další tip je z ranku autobiografie. Tentokrát jde o Dagmar Šimkovou, díky které se dostanete do hnusu komunistického ženského vězení. Silná kniha o jednom zmařeném životě, který pokud by byl žit v jiném režimu, mohl být úplně odlišný. Se životní moudrostí a poetikou textu se setkáte s osudy politických vězňů, kteří byli zavřeni svými vlastními lidmi – námi Čechy.




Náročnější kniha, ale právem získala Magnesii Literu. Několik osudů, které spojuje Čína. Velké otázky k zamyšlení s průnikem do současného dění. Kam směřuje naše společnost? A nedochází právě teď ke genocidě charakterních lidí? Komplexní text, u kterého máte chuť si vzít tužku a papír a hodně myšlenek si zapsat, záhy však zjistíte, že byste museli opsat půlku knihy. Vřele doporučuji.  




Abychom si trošku odpočinuli od těžších témat, chci vám představit skvělý sci-fi počin od začínající české autorky. Žádná hluchá místa či chyby, které jsou pro debuty typické. Věda hraje prim na úkor etických otázek. Zahrávat si s lidským vědomím může mít dalekosáhlé následky. Zaujme i čtenáře, kteří běžně tento žánr nečtou.



Neměli bychom zapomenout na poezii, protože tato kategorie vám dovede rozehrát emoce zase trošku jiným způsobem. První sbírka syrovým způsobem líčí vztahy, druhá sbírka je výpovědí o nemoci, o tom mít chuť k životu a nikdy se o něj nepřestat rvát. Silné verše, u kterých pokaždé brečím. Filip Topol byl jako střep, jež se vám zaryje do srdce, a i přesto, že to víte, nedokážete přestat číst.




Můj seznam knih, které bych si přála, bude za chvíli delší než seznam knih přečtených. Protože postavou „psího vojáka“ jsem fascinována podobně jako Karlem Krylem, mým velkým vánočním přáním je Kylián NedorySoubor textů je zaměřen právě na onoho Kyliána Nedoryho. Tajemného přítele a často i nepřítele, který nás strašně baví a zároveň s ním bojujeme. Alkohol, ta stvůra, kterou miluju. Naplněný, nebo promarněný život? Pro všechny fanoušky Filipa Topola a Psích vojáků nutnost.




Jakou knihu si pod stromeček přejete vy?

Nechtěli byste nějakou z mého výběru?



Komentáře