Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Kamila Válová)

Lásku k četbě mám už od malička. Jako dítě jsem začínala s autorkou Enid Blynton. Její dobrodružné příběhy mě pohltily natolik, že od knih mě musela mamka doslova odtrhávat. Následovalo celkem dlouhé období dívčích románků v čele s Lenkou Lanczovou. V osmé třídě základní školy se mi do ruky dostala Jiskra života od E. M. Remarqua a toto dílo doposud považuji za své nejoblíbenější. Od autora jsem postupně přečetla vše, co napsal. Období druhé světové války a zejména židovská tematika je v mé knihovně v naprosté většině. Příběhy jsou ale natolik silné na psychiku, že tyto tituly ráda prokládám romány, u kterých se odreaguji a pobavím. Jediné, čemu se opravdu vyhýbám a co mě nebaví, jsou detektivní romány a thrillery.

V projektu působím zatím krátce, ale díky němu jsem objevila už několik českých autorů a knih, po kterých bych v knihkupectví běžně nesáhla, ale přitom jsou velmi kvalitní. Nezapomínejme tedy při výběru četby i na naše české spisovatele, protože i mezi nimi se najdou tací, kteří se nám svou tvorbou vryjí do paměti. 

Každý rok pod stromečkem nacházím několik knih a doufám, že ani letošní Vánoce nebudou jiné. Ráda bych si rozbalila tyto tituly:


* * *


Dovolená očima delegátky (Jitka Herzánová) – Toto dílo jsem už četla ve formátu e-knihy, ale při četbě jsem se natolik pobavila, že bych ho chtěla i v tištěné formě. Kniha by mi dělala společnost při každém zahraničním pobytu. Autorka ze své vlastní zkušenosti velmi vtipně popsala chování cestujících na dovolené a bylo by jistě zábavné při čtení tyto úkazy sledovat v přímém přenosu. 



Kufr pana Lederera (Jan Jelínek) – Kniha o osudu židovského chlapce v nelehké době od třicátých až do konce šedesátých let dvacátého století. Tímto titulem bych ráda obohatila svou sbírku knih s židovskou tematikou. Příběh je inspirovaný skutečnými událostmi, což u těchto knížek zejména oceňuji. Často totiž narážím na velmi podobné scénáře, které jsou jen trochu jinak zpracovány.



Gump – Pes, který naučil lidi žít (Filip Rožek) – Tímto titulem chce autor upozornit na trýznivé psí osudy, které často potkávají pejsky z množíren. Sama mám doma jednoho psího kamaráda a takovéto příběhy se mě osobně dotýkají. Velmi si vážím spisovatelů, kteří svou tvorbou chtějí nejen pobavit čtenáře, ale také díky ní předat nějaké poslání. 



Případ šíleného tambora (Jaromír Jindra) – Vzpomínky budějovického kata slibují vyprávění z temné mučírny budějovické radnice. Pacholek od místního kata zaznamenává osudy zločinců a průběh jejich soudních případů. V českých dějinách byly doby, ve kterých si nedokážeme svůj život představit. Ráda tato období prožívám s knižními hrdiny a připomínám si, že dnešní svět není vlastně vůbec špatný. 



Nejkrásnější místo na světě (Petr Horáček) – Jelikož jsem se nedávno stala matkou, ráda bych svou lásku ke knihám předala i synovi. Už od jeho narození mu před spaním čtu pohádky a těším se, až si při četbě budeme společně prohlížet obrázky, které jsou neodmyslitelnou součástí dětských knížek. Tento počin od Petra Horáčka mě zaujal nejen nádhernými ilustracemi, ale také obsahově. Ukazuje dětem důležitost domova v životě každého z nás.




Jakou knihu si pod stromeček přejete vy? 

Nechtěli byste nějakou z mého výběru?


Komentáře