Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Ivana Pásková)

Většina náruživých čtenářů si pravděpodobně stejně jako já nese svého koníčka od útlého dětství, protože jim byl vštěpován rodiči. Já jsem se do knih zamilovala po vzoru maminky, která nám vždy večer před spaním přečetla pohádku a pak si došla potichu do své knihovny pro nějaký pěkný titul. Maminka měla ráda zejména romantické romány a momentálně si s radostí půjčuje knížky ode mě. Je pravdou, že v žánru jsem se asi moc „nepomamila“, protože mám ráda historické romány, thrillery, detektivky, poezii a takto bych mohla jmenovat dále.


* * *


V roce 2020 jsem si přečetla v rámci projektu mnoho zajímavých knih, které mi udělaly radost, některé mě dokonce i mile překvapily, protože jsem od nich očekávala něco jiného. Pod mým kritickým drobnohledem prošlo několik básnických sbírek, asi nejvíce ve mně rezonoval Slabin snář od Evy Pelikánové. 




Dalším zajímavým počinem byly Prokleté oči od Kateřiny Maruchničové, jež by se daly zařadit do žánru fantasy


Několik let jsem se těšila na další pokračování vyprávění V. R. Macha a musím říci, že mě nezklamalo, hovořím o románu Ta naše nadace česká


K mým nejoblíbenějším autorům, s nimiž jsem se měla možnost seznámit díky projektu, patří zaslouženě Markéta Harasimová. Cokoliv, co jsem od ní interpretovala, mě bavilo a donutilo mě přemýšlet. Nejvíce mě ale zaujala Doktorka Viktorie, v níž se nachází postava nesoucí stejné příjmení jako já. 


Úplně poslední, co zmíním, je příběh opředený tajemstvím s názvem Zahrada mlčenlivých. Ostatní tvorba byla také výborná, ale toto jsou moje srdcovky.



S ohledem na to, že si od tebe, milý Ježíšku, přeji hned několik typů české literatury, rozhodla jsem se svůj seznam rozdělit do tří částí. První z nich budou knihy, které jsem zatím nečetla, ale ráda bych to změnila. Druhou pak takové, jež jsem si přečetla v elektronické podobě a ráda bych je vlastnila fyzicky. Poslední je jeden časopis, po němž mé srdce prahne již dlouhou dobu, odebírala jsem ho v e-formě, ale ráda bych, abys mi přinesl předplatné fyzických výtisků.

Prvním titulem, který si od Ježíška pod stromečkem přeji najít, je čtvrtý díl ze série Praha neznámá. Kromě toho, že ráda čtu, tak s přítelem milujeme cestování a objevování nových míst. Ze seriálu, jehož autorem je Petr Ryska, máme doma již tři díly a ráda bych si jej doplnila o tento prozatím poslední. V knize jsou zajímavosti nejen cestopisné, ale i historické. Autor se snaží čtenáři ukázat to, co mu jako běžnému turistovi uniká.


Dále bych byla ráda, kdybys mou knihovničku rozšířil o titul Jan Žižka od Petra Čorneje. Jedná se o odbornou historickou publikaci zabývající se životem a působením tohoto husitského radikálního vůdce. Historika a jeho tituly znám, vím, že je autorem mnoha dějepisných učebnic, které jsou čtivé a záživné, určitě tomu tak bude i v tomto případě.


Třetím dílem, jež bych si přála získat, je fyzický výtisk Země skrytých úsměvů. Tento sborník 30 + 3 povídek od různých českých a jednoho finského autora jsem si měla možnost v rámci projektu přečíst v elektronické podobě a ráda bych jej měla doma fyzicky, protože je to zajímavé dílo.


V e-formě jsem četla i další knihu, kterou bych si přála. Je jí Vraždící golem od Jana Bauera. Tohoto autora mám také moc ráda. Zabývá se nejen psaním historické beletrie, na svém kontě má i mnoho svazků literatury faktu. Ten, který si přeji já, patří do první kategorie a jedná se o historickou detektivku se zajímavou zápletkou.




Jak jsem již nahoře napsala, posledním mým přáním zabrousím úplně do jiného soudku a budu si přát český časopis Host, jenž se zabývá světem literatury, objevují se v něm recenze, kritiky, fejetony a další podobné články, jež se dotýkají jak české, tak i světové literatury. Té naší domácí však ve větším měřítku.



Jakou knihu si pod stromeček přejete vy? 

Nechtěli byste nějakou z mého výběru?




Komentáře