Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Barbora Javorková)

Milý Ježíšku, s námi knihomoly to máš vždycky opravdu jednoduché. Každý rok si přejeme knížku, jiné to nebude ani letos. Protože většinu času tohoto podzimu musíme trávit doma, mnozí z nás čtou ještě víc než obvykle, takže je jasné, že jeden voňavý knižní kousek stačit nebude. Mám pro tebe rovnou pět tipů na knížky, které by milovníky písmenek mohly zaujmout.


* * *

Nejen jako patriotka svého rodného města doporučuji román Šikmý kostel, který napsala Karin Lednická. Knih, jež se Karvinsku věnují, není mnoho, o to větší pozornost si zaslouží. V Šikmém kostelu autorka uchopila „havířinu“ s citem a empatií, aby ji přiblížila i těm, kteří o této práci nemají ponětí. Zároveň se zabývá i česko-polským konfliktem, jenž vypuknul po první světové válce a o kterém toho není doposud příliš mnoho známo ani místním. 




Druhým tipem je čerstvá novinka Hezčí svět od novinářky Barbory Šťastné. Příběh ve mně rezonuje ještě teď. Popisuje život pětatřicetileté Zdenky, která je celý život nejistá v tom, co dělá a jak žije. Vše má kořeny hluboko v jejím dětství, kam se hrdinka vrací, aby zjistila, kým vlastně je a rozpletla zamotané klubko rodinných vztahů a podivných tajemství.




Jestli máte rádi povídkové soubory, určitě by mezi dárky neměl jeden takový chybět. Země skrytých úsměvů přináší 30 povídek 30 českých autorů, známých více i méně. Petra Dvořáková, Alena Mornštajnová, Jiří Padevět, Viktorie Hanišová, Ludvík Vaculík, Jiří Grygar, to je jen zlomek těch, kteří do sborníku přispěli. Povídky ze života, smutné, veselé i tragikomické, každý si vybere tu svou. Povídky vybrala Markéta Hejkalová, v jejímž nakladatelství počin vyšel a která do něj také jako autorka přispěla.




Zajímavým dílem je prvotina Jana Horníčka nazvaná Čarostřelec. Historická detektivka se odehrává během třeskuté únorové zimy roku 1789 v Jizerských horách. Napětí, tajemství a plno sněhu je zárukou, že tato „ryze chlapská záležitost“ může zaujmout i ženy s dobrodružnou povahou.




Posledním tipem je vrstevnatá sága Měj mě rád/a, již napsala Markéta Hejkalová. Na počátku jsou čtyři děti, jejichž pozdější životy se proplétají napříč celým 20. stoletím, čtenáře zavedou nejen po naší zemi, ale zamíří také na Jadran nebo do Finska. Košatý příběh je to pravé ořechové pro milovníky spletitých příběhů plných nevšedních postav.




Tohle jsou mé tipy z českých luhů a hájů, Ježíšku. Myslíš, že s nimi někomu uděláš radost? Já doufám, že ano. Co vy na to, milí čtenáři, je některá knížka trefou do černého?



Jakou knihu si pod stromeček přejete vy? 

Nechtěli byste nějakou z mého výběru?




Komentáře