Knižní tipy pro adventní čas + herní bonus



Advent je tady! V neděli 29. listopadu jsme zapálili první svíčku na adventním věnci.

Jak běžně trávíte období adventu? Zpříjemňujete si nějak předvánoční čas, nebo se honíte za dárky, úklidem, pečením, chystáním a přejete si, aby ty svátky byly už za vámi? Tipuju, že hodně z vás se bude přiklánět k té druhé možnosti. Ale víte jak… Vánoce budou, ať už doma vyleštíte veškeré nádobí a vysmejčíte každý kout, nebo „jen“ v klidu připravíte štědrovečerní stůl a pustíte si koledy. 

Bohužel tomu shonu ale máme tendenci podléhat skoro všichni a zbytečně tak přicházíme o jednu z nejhezčích částí roku. Co to tento rok zkusit udělat trochu jinak? Co si ten čas do Vánoc zpříjemnit minimálně čtením? Situace, která u nás už nějakou dobu panuje, tomu jenom nahrává. Takže v prosinci odhoďte prachovku, přestaňte vypracovávat těsto na dvacátý druh cukroví a místo toho si uvařte něco dobrého k pití, zabalte se do deky a buď sami, nebo společně s vašimi ratolestmi se zbavte nahromaděného napětí a stresu u dobré knížky. 

My pro vás máme hned pět knižních tipů + (nejen) nejnovější vánoční hru, které se pro tohle období skvěle hodí. A všechny jsou novinky letošního podzimu.



* * *



Adventní pohádky (Dana Doležalová)
Nakladatelství Fragment

Knížka, která buď nahradí, nebo skvěle doplní čokoládový adventní kalendář. Čeká na vás totiž dvacet čtyři pohádek, ve kterých se setkáte s tradičními typy postav, jako jsou pyšné princezny, bohatí princové, odvážné dívky a chasníci s ryzím srdcem. Chybět nebudou také čerti, andělé nebo vodníci. Bez nich by to ani nešlo.  Pohádkové texty doprovázejí nezaměnitelné ilustrace Simonetty Šmídové




Putování (Pavla Soletka Krátká)
Nakladatelství ELMAVIA

Putování vyšlo u nakladatelství Elmavia díky finanční podpoře na crowdfundingovém portálu Hithit.com. Jeho cílem je přiblížit biblické příběhy současnému čtenáři jakéhokoliv věku. Knížku se tedy nemusíte bát předčítat i vašim dětem. Hlavní postavy, Josef a Marie, vás provedou celým vánočním obdobím od 1. prosince do 6. ledna, tedy třiceti sedmi kouzelnými nocemi. A jak zmiňuje samotná anotace, možná budete překvapeni, jak moc se jejich život podobá tomu našemu. Vydejte se s nimi na poetickou vánoční cestu doplněnou o snové ilustrace Marie Snášelové Štorkové. K Putování si můžete dokoupit i sadu třiceti sedmi karet, na nichž jsou vyobrazeny ilustrace z knihy. Můžete si podle nich sestavit vlastní vánoční příběh, vyzdobit jimi váš domov nebo je použít třeba jako vánoční jmenovky či přání.




Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery (kolektiv autorů)
Nakladatelství BRK

Adventní kalendář pro dospělé. Sbírka dvaceti čtyř vítězných povídek v historicky první soutěži nakladatelství BRK. Většinu z nich má na svědomí jiný autor a společně tvoří žánrovou všehochuť od pohádky až po horor. Formát sborníku je menší, takže se vám pohodlně vejde do kabelky, batohu nebo tašky a může vám zpříjemnit třeba nudné dojíždění do práce (pokud tedy neřídíte auto…). 



Vánoční návraty (kolektiv autorů)
Nakladatelství ČAS

Nakladatelství ČAS vydalo už potřetí soubor vánočních povídek od trojice známých autorů. Předloni to byly Tři vánoční přání a rok předtím Vánoční zázraky. Tentokrát se můžete těšit na povídku ze současnosti od Markéty Harasimové, autobiograficky laděné vyprávění z pera Josefa „Pepsona“ Snětivého a historickou romanci Alexandra Stainfortha. Ústředním tématem všech tří příběhů je láska, a přestože cesta k ní vede přes všemožné výmoly, magicky předvánoční čas dává naději ve splnění těch nejtajnějších přání.



Nejkrásnější dárek (kolektiv autorů)
Nakladatelství YOLI

Sbírka dvanácti vánočních povídek od mladých autorů pro mladé čtenáře. Kromě debutujících přispěvatelů se dočkáte i známých jmen jako Theo Addair, Anna Musilová nebo Kateřina Šardická. Tahle antologie brnká více na melancholičtější a smutnější strunu Vánoc, protože ne pro všechny je zmiňované období tím nejhezčím v roce. Pro někoho má spíše nahořklou pachuť. Pokud jste jedni z nich nebo je pro vás období adventu dobou většího hloubání a ne vždy veselého přemítání, mohl by vás Nejkrásnější dárek potěšit. 





BONUS NA ZÁVĚR

Možná máte doma školáka, který u knížky moc dlouho nevydrží nebo čtení vůbec nevyhledává. A právě takového by mohla bavit některá z her autorky Barbory Bečvářové (Copatá máma, 2016) a ilustrátorky Kateřiny Pappové. Společně už vytvořily Adventní putování (Poznejte období adventu.), Vánoční detektivku (Zjistěte, kdo unesl Ježíška!) a nově jim vycházejí Zakleté Vánoce (Zlomte vánoční kletbu!). Ke každé hře obdržíte několik souborů v PDF s informacemi, pravidly a bonusy ke hře a dvacet čtyři pracovních listů plných úkolů, rébusů a návodů, díky kterým vy prožijete klidnější předvánoční čas a vaše děti naopak zábavnější. Podrobnosti, ukázky a další bojovky s příběhem najdete na webu Barbory Bečvářové.



Co se chystáte číst v předvánočním období vy?

Nalákali jsme vás na některý z uvedených tipů?





Komentáře