Recenze: PEKELNÝ PLÁŠŤ (Simona Michálková)

Po čertech dobrá pohádka

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bookmedia
Chci zakoupit tento titul.



Simona Michálková není jen spisovatelkou, ale také recenzentkou knih, redaktorkou webu Klub Knihomolů a blogerkou cestovní agentury Invia. Na české literární scéně se objevila již v roce 2015 díky svým povídkám (např. v antologii Divergentczech). Nakladatelství Bookmedia sice v žánru upřednostňuje spíše prověřené či zahraniční autory, leč Pekelný plášť si zamilovalo natolik, že knize dalo šanci i v této nelehké době.

Být neviditelný je určitě lepší než být mrtvý. Své o tom ví i princ Arim, který se po prohýřené noci v pochybné krčmě probouzí jaksi bez těla. To totiž propadlo Peklu – a přesně tam se mladík chystá, protože tohle celé je přeci jedno velké nedorozumění!

„Strhl pergamen a smotal si ho do brašny. Visely tu ještě dva, takže jeden určitě nebude nikdo postrádat. A princ si tolik přál mít připomínku sebe sama! Aby někdy v budoucnu nepřišla chvíle, kdy už si svou podobu ani nevybaví.“ (str. 20)

V sousedním království mezitím dvorní čaroděj Delius vdechne pomocí kouzelné rakve život překrásné Aeronwen, a to na přání tamního vládce Taruna, jenž tragicky ovdověl a rád by ono prázdné místo ve svém srdci opět zaplnil. Jenže vzhled je asi tak vše, co mají jeho dávná a současná láska společné, neboť Wen je cokoliv, jen ne poslušná manželka. A jakmile po ní o tolik starší muž požaduje dědice, ihned se svému pánovi i stvořiteli vzepře. Během útěku nachází vskutku neobyčejného spojence – čarovného mluvícího koně Carmina.

„U sta čarodějů! Tohle slovní spojení Delius dobře znal, takže nebylo cizí ani bytosti, kterou právě stvořil. Dívka přejala základní znalosti o světě už tím, že se do něj narodila. Jako houba nasála všechny zvyklosti, aktuální rčení – i nadávky.“ (str. 22)

Příběh se odvíjí v er-formě minulého času a díky úvodním ilustracím jednotlivých postav na začátku kapitol by se mohlo zdát, že se autorka vydá cestou PoV (tzv. úhel pohledu – je použit ve Hře o trůny, Šesti vranách aj.), avšak nakonec sklouzává do stylu vypravěče coby vševědoucího Boha kronikáře (kombinuje extradiegetický postup s heterodiegetickým). Sloh má své nedokonalosti, ale čtivost knize nechybí. Velmi chvályhodné jsou časté hříčky se slovy (viz sedět s kopyty v klíně, chodit okolo horkého kotle) a humor posouvá text na úplně novou úroveň.


Zdroj: oficiální ukázka z knihy


Bohužel se na stránkách mihne pár děr v logice. Arim kupříkladu popisuje, jak ho kolemjdoucí lidé přehlížejí, ačkoliv je na něm prý vidět oblečení – přičemž chodící kalhoty a prázdná košile mi připadají jako něco, co by na ulici dozajista vzbudilo rozruch. Nebo se hrdinové skrze magickou zkratku mezi světy vynoří ve vedlejší říši, zatímco jejich koně, jež předtím nechali na původním místě, na ně už čekají venku. Jde sice o drobnosti a objeví se vskutku zřídka, ale... jsou prostě tam.

Nejvíce se povedly hlavní postavy, které se skvěle doplňují. Originální je i využití pohádkových motivů, snad až na jedinou výjimku (inspirace klasikou S čerty nejsou žerty už krapet hraničí s kopírováním). Děj odsýpá, rozličná parta zažívá mnoho dobrodružství i nebezpečenství. A nad tím vším se vznáší tajemné proroctví!

„Vaším osudem je vrátit princi jeho podobu i život. S ním je spojeno vaše štěstí a budoucnost.“ (str. 111)

Myslíte si, že víte úplně přesně, jak příběh dopadne? Omyl! A věřte mi, o takhle zapeklitém milostném trojúhelníku jste ještě nečetli. Osobně debut hodnotím veskrze kladně a považuji ho za povedený, přestože autorce nepochybně zbývá prostor pro zlepšení. Ve fantasy obecně by se dal Pekelný plášť považovat spíše za průměrný, dílo se však prezentuje jakožto pohádka pro děti i dospělé – a pokud na něj budete takto nahlížet, knihu si zaručeně užijete.


Zdroj: archiv recenzentky



Příběh o odvaze a nezkrotitelné touze po svobodě s pohádkovými rysy. Když se mladý princ Arim probudí po propité noci, naprosto neví, čí je. A to doslova. Arim je neviditelný a jediná cesta k tomu, jak získat zpátky svou podobu i předešlý život, vede rovnou skrz peklo. Mezitím se v jiném království probouzí z rakve krásná dívka Aeronwen. Uměle stvořená geniálním čarodějem, odsouzená sloužit starému králi. Ale ani ta se nechce smířit s nepřízní osudu. Svůj život přitom nevědomky sváže s koněm, který má velice zvláštní schopnosti. Všichni tři se vydávají na odvážnou cestu plnou nebezpečí, magie a nečekaných dobrodružství.

Nakladatelství: Bookmedia (Knihcentrum)
Rok vydání: 2020
Žánr: fantasy, pro děti a mládež
Počet stran: 336
Ilustrace: Ondřej Hrdina
Vazba: pevná

Komentáře