Recenze: DÍVKA S LABUTÍ (Sabina Zelená)

Když sourozenecká láska přeroste v něco víc…




Za recenzní výtisk děkuji autorce Sabině Zelené a nakladatelství KLIKA.
Chci zakoupit tento titul.



Autorka Sabina Zelená v roce 2017 debutovala románem Tisíc východů slunce, který napsala při cestování po Novém Zélandu a Austrálii, v níž nyní žije se svým synem. Titul Dívka s labutí, který vyšel v roce 2020, je její již čtvrtý počin.

Alici Vlčkové je dvacet šest let a žije v malém městečku Hory Páně. Má za sebou několik nepovedených vztahů a začíná si myslet, že jí láska není souzena.  Její rodiče odjíždí na tři měsíce pryč, ale ve stejnou dobu se po celých dvanácti letech vrací její starší nevlastní bratr Jonáš, který v osmnácti letech vyrazil do světa fotit. Už jako malé děti si byli s Jonášem velmi blízcí a i nyní spolu tráví veškerý svůj čas. K nerozlučné dvojce se občas přidá i Aličina kamarádka Beáta a Jonášův kamarád Petr, který je do Alice zakoukaný, ale je natolik nesmělý, že se jí to neodváží ani naznačit. Vztah mezi sourozenci postupně nabírá na intenzitě a je samotné děsí, jak moc se sbližují.

Přehodila si měkký svršek přes ramena, uvázala šňůru kolem pasu a pak ke mně vztáhla ruce. Měl jsem dojem, že mě chce obejmout, ale na poslední chvíli si to rozmyslela a jen položila svoje dlaně na mé paže. Rozum mi radil, abych se od ní odvrátil a odešel pryč, někam daleko od toho pokušení, ale touha ji mít co nejblíž mě přikovala na místo. (Str. 79)

Sabina Zelená si čtenáře získá svým jednoduchým a velmi čtivým stylem psaní. Ovšem tématem dvou sourozenců, kteří se do sebe zamilují a prožívají spolu intimní chvíle, mnoho čtenářů naopak odradí. Musím přiznat, že tato skutečnost mně osobně při čtení vyloženě vadila a místy jsem si říkala, proč se do něčeho takového autorka vůbec pouštěla. Pokud ale tyto kontroverzní témata vyhledáváte, je tento titul přesně pro vás.  Celkově román hodnotím jako hezký, velmi romantický, i když místy přeslazený. Najdete zde vše, co k takovému románku patří – dva lidé se milují, ale ve svém vztahu musí čelit překážkám; nesmělý kamarád, který je do dívky tajně zamilovaný, a nečekaný zvrat celého příběhu. 

V románu se střídají kapitoly z pohledu tří postav – Alice, Jonáše a Petra. Ačkoliv při čtení skáčeme od jednoho k druhému, zůstáváme v obraze a jednotlivé pohledy nás udržují v napětí, jak vše dopadne. Jonáš je typický hezounek, který nevydrží na jednom místě a cestování je jeho životem. Oproti němu je Petr celkem obyčejný chlap, který ale ženě může nabídnout určité jistoty. Alice stojí mezi těmito muži, a ačkoliv si v průběhu čtení říkáme, jak by s Petrem našla konečně štěstí, ji to více táhne k Jonášovi.

Dívka s labutí je žánrově řazena mezi romány pro ženy, ale dle mého zaujme spíše mladší čtenářky. Sama jsem se při čtení vrátila do let, kdy jsem sahala po dívčích románech, a myslím, že i v tomto věku by mi fakt, že se jedná o sourozence, vadil mnohem méně. Intimnosti, které se zde objevují, jsou popsány velmi okrajově, tudíž mladé dívky nijak nepohorší. Knihu bych tedy doporučila spíše mladistvým, ale pokud má starší čtenářka ráda kontroverzní témata, určitě zaujme i ji.   

Co musím na knize opravdu pochválit, je knižní obálka. Na první pohled upoutá kontrast bílé labutě a bílého písma na černém podkladu.


Zdroj: archiv recenzentky



Anotace: 
Alice měla v lásce vždycky smůlu. Ale pak se po dlouhých dvanácti letech nečekaně objeví doma její ztracený nevlastní bratr Jonáš. Už jako malá k němu měla velmi blízko a teď jí spolu s ním do života vstoupí i zcela nová radost a energie.
Život je ale velký šprýmař, a tak než se oba nadějí, jejich intenzivní blízkost se začne měnit v něco zapovězeného, silnějšího než oni sami.
Bude v silách dvou mladých lidí odolat pokušení?


Nakladatelství: KLIKA
Rok vydání: 2020
Žánr: román pro ženy
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná


Komentáře