Recenze: CO SEŽRAL ŽRALOK (Ludmila Bakonyi Selingerová)

Hodnotná a zábavná kniha o odpadu 


Za recenzní výtisk děkuji autorce Ludmile Bakonyi Selingerové
Chci zakoupit tento titul!



Česká spisovatelka Ludmila Bakonyi Selingerová se specializuje na knihy pro děti, přičemž jí u nakladatelství Jota letos vyšla neobyčejná, hodnotná a krásná publikace s ekologickým tématem. Písničky, které v knize naleznete, si můžete pustit i na stránkách nakladatelství Jota přímo u knihy. My už jsme vám představovali autorčin titul O nebi a zemi aneb meteorologické pohádky.



Příběh o hltavém žralokovi, který sežere vše, nač přijde, se odehrává v er-formě a začíná tím, že žralok trpí bolestmi břicha ze všeho, co pozřel. Naštěstí je nablízku doktor chobotnice, který se o něj skvěle postará. Zajímavostí jest, že veškerá přímá řeč je v knize veršovaná, což pobaví i nadchne. Styl psaní je jednoduchý, vábivý a nepostrádá náboj. Vždy něčím zaujme. Kniha obsahuje také několik zajímavých tipů, co například udělat s plastovými lahvemi či jak využít karton od mléka.


 


Kniha obsahuje nejen příběh, který se jako celistvý koncept nese až na závěr, ale také originální písničky. Pasáže s písněmi nepostrádají text, hudební noty, takže hudebně zainteresovaní rodiče mohou píseň i zahrát a zazpívat. Co se týče písniček, tak je můžete dohledat na internetu a svým ratolestem je pustit. Stáhnutí do mobilu je možné prostřednictvím QR kódu, který je u každé písně k dispozici.




Ústředním námětem je třídění, plasty a ekologie. Autorka dětem přednáší zábavnou formou o tom, jak třídit plast, sklo atd. Jaké vlivy mají na náš život a co všechno se bohužel povaluje v moři a zvířata to mohou právě jako hlavní hrdina sežrat. Hodnotná myšlenka je šikovně, zábavně a vesele ztvárněná, dokáže zaujmout nejen malé, ale i velké a dokonce i dospělé.




Ilustrace jsou opravdu pestré, laděné do mořského prostředí a skvěle podporují atmosféru. Ilustrátor Alessandro Ceccarelli si dal opravdu záležet a knihu rozhodně podpořil. Autentické, originální a svěží kresby snadno čtenáře přitáhnou a udrží u čtení, stejně jako kreativně uchopený text.


 


Publikace je čtivou jednohubkou, u níž se děti pobaví, ale i poučí a získají k životnímu prostředí lepší vztah. Já sama na knize nevidím jedinou chybičku, je dotvořená do detailu a je opravdu krásná. 





Co sežral žralok je vtipná a hravá multimediální kniha s důležitým poselstvím. Tvoří ji humorný příběh o nenasytné parybě plný říkanek, písniček, nápaditých ilustrací v komiksovém stylu a hlavně poutavých informací doplněných o zajímavé úkoly a tipy. Písničky jsou nejen ve formě notového zápisu s akordy, ale mají vlastní QR kódy, díky kterým si můžete jejich nahrávky pustit z internetu. Všem dětem předškolního a mladšího školního věku kromě zábavy osvětlí, jak zacházet s odpady a ještě lépe – jak a proč jim předcházet.

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Žánr: Pro děti a mládež
Počet stran: 120
Vazba: pevná 


Komentáře