Recenze: NEVĚŘTE HUNTEROVI (Karolína Bendová)


 V nové rodině vyplouvá na povrch dávné tajemství


Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz
Chci zakoupit tento titul.



Karolína Bendová své příběhy zprvu publikovala na platformě Wattpad (pod pseudonymem Sweerty), kde její tvorba kromě tamních čtenářů oslovila i několik nakladatelství. V roce 2019 debutovala s dívčím románem Clarity – a v podobném duchu se nese i autorčina druhá kniha Nevěřte Hunterovi, která vyšla o rok později pod křídly Fragmentu.

Matka sedmnáctileté Azarie notoricky střídá jednoho chlapa za druhým, a proto její dceru velice překvapí, že se s Normanem vyvíjejí věci jinak. Možná stará láska opravdu nerezaví, však s ním už kdysi podváděla Azariina otce. A teď se k němu mají dokonce nastěhovat a stát se součástí početné rodiny Hunterových. Azarie se může těšit nejen na luxusní sídlo s bazénem a všelikými vymoženostmi, ale především na pět nevlastních sourozenců. Z toho čtyři kluci, samozřejmě zatraceně sexy.

Azarie si hned padne do noty s Calvinem, milovníkem Shakespearových románů; zato sukničkářský průšvihář Jack je jí od prvního okamžiku trnem v oku. Připadá si, že se ocitla ve světě, do kterého nepatří. Bude těžké si zvykat na nový režim a snažit se vyjít s ostatními členy domácnosti, dostát očekáváním, zbořit předsudky... A Jack jí to nehodlá za žádnou cenu usnadnit. Kdyby alespoň neměla to neodbytné tušení, že s touhle rodinou není něco v pořádku.

„Nikdy nebudeš dobrý lhář, když budou tvé oči mluvit pravdu.“ (Str. 125)

Vyprávění se odehrává v ich-formě minulého času, takže se čtenář snadno vžije do děje i pocitů protagonistky. Prostý sloh provází jednoduché vyjadřování a nepříliš rozvité věty, často se opakují slova. Nicméně se knize nedá upřít čtivost a našlo by se pár pěkných citací. Navíc díky tématu zabývajícímu se spletitými vztahy v rodině kniha získává hloubku a přesah nad povrchní, sluncem zalitou romancí. Mimochodem, dílo neobsahuje vyloženě sexuální popisy (i když nechybí jisté náznaky).

Příběhem nás provází inteligentní a pohodová hlavní hrdinka, s jejíž situací a problémy se lze ztotožnit. Vedlejších aktérů se v díle vyskytuje opravdu mnoho, leč všichni jsou zapamatovatelní – každý totiž oplývá nějakou specifickou vlastností nebo zálibou. Charaktery se vyvíjejí  ačkoliv některé proměny se poněkud uspěchaly, mladiství mluvící spisovně nepůsobí přirozeně a napravování „zlého kluka“ už je docela klišé. Nejvíce kostrbatě vychází postava matky, která jako by byla panenkou na klíček, po jehož natažení zpívá pořád dokola tu samou písničku.

„Otřít slzy, usmát se a tvrdit, že je vše v pořádku.“ (Str. 136) 
Já osobně nejsem příznivcem červené knihovny, tento kousek však kupodivu dokázal udržet mou pozornost (přestože se po literární stránce jedná spíše o lehce podprůměrný počin). Zvrat jsem sice dopředu neodhadla, ale ani mi nepřipadal uvěřitelný. Skóre vyrovnal až závěr, který naopak hodnotím jako nadmíru realistický. Ukazuje nám, že ne všechny šťastné konce vypadají přesně tak, jak si je představujeme.

„Kdyby naši rodiče žili a my bychom kolem sebe prošli po rušné ulici jako dva naprostí cizinci, ohlédli bychom se po sobě, ale nakonec bychom každý stejně pokračovali ve své vlastní cestě.“ (Str. 309)

Titul bych doporučila dívkám od cca 14 let, které láká nenáročná romantika či zakázaná láska s nádechem napětí.



Anotace:
Nikdy jsem nad slovem rodina nepřemýšlela tolik jako ve chvíli, kdy jsem poznala rodinu nového přítele mé matky. Rodinu plnou zmatku, zlosti a lží. Čtyři nevlastní bratři a jejich malá sestřička naprosto změnili můj klidný svět. Jak jen mohu přežít mezi kluky? Jak moc se u Hunterových změním? A dokážeme si zachovat vlastní životy, nebo už nic nebude jako dřív? Ráda bych řekla, že zvládnu cokoli, ale na některé věci se prostě připravit nemůžete.


Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2020
Žánr: romantika pro dospívající
Počet stran: 312
Formát: PDF, Epub, Mobi





Komentáře