Recenze: KDO ZACHRÁNÍ PLANETU? (Renata Šindelářová)


Gamebook plný zábavy i vědomostí! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Literární strom
Chci zakoupit tento titul!



Gamebooky jsou více a více oblíbené a dospělí i děti s nimi začínají trávit čas, podobně jako se stolními hrami. Je to nápadité, postačí gamebook vybraný dle vaší nálady, tužka a papír a můžete se pustit do dobrodružství. Jedno takové si pro vás připravila i nakladatelka a spisovatelka Renata Šindelářová,  která titul vydala u svého nakladatelství Literární strom. 



V publikaci nechybí úvod: 

Nestačí ji pouze číst, musíš také luštit.
Každá strana končí úkolem, jehož řešením je číslice. To je číslo strany, kde máš pokračovat ve čtení. Někde si můžeš i vybrat. Každá stránka začíná pro kontrolu řešením posledního úkolu, takže se v knize neztratíš. Pokud ano, vrať se zpět na místo, kde sis byl ještě jistý tím, že jdeš správně.
Co ke knize potřebuješ: čistý papír, obyčejnou tužku, gumu, rozum a také trochu štěstí. A někdy se neobejdeš bez nápovědy. 

Na úvodní stránce je k dispozici latinská i Morseova abeceda. Co se týče závěru, tak pokud se ztratíte, právě na poslední straně pomocí zrcátka naleznete správné výsledky, tedy stránky, po kterých jste měli jít. 


Jak je u gamebooku zvykem, je tedy nutné jít podle daných stránek a nikoliv postupně jako v kterékoliv běžné knize. Úkoly a jejich řešení vás navádí příběhem dál a vy tak sice máte pocit, že jdete na přeskáčku, ale příběh je přitom celistvý. 


V knize vás nemine dobrodružství dětí – Sáry, Nadi, Tondy, Terezky, Péti, psa Tapa a dalších, které v příběhu potkáte. Prostřednictvím dynamického dobrodružství vás autorka seznamuje s faunou i flórou naší planety, dává důraz na ekologii a poznání. Takže chcete-li naučnou stezku projít, musíte být šikovní, ale stojí to za to. Dozvíte se spousty vědomostí, které dokážou zaujmout i překvapit. Samotný příběh je plný přátelství, objevování a legrace, takže se dětem bude rozhodně líbit. Styl psaní v er-formě je jednoduchý a svižný. 


Může vás překvapit, že některé úkoly jsou složitější, než byste předpokládali. Děti se vás možná budou ptát, a proto by bylo asi nejvhodnější zahrát si zkrátka s nimi. A proč ne, není nic lepšího než trávit kvalitně čas se svými dětmi, dozvědět se něco nového a skvěle se pobavit. Úlohy jsou opravdu různorodé. Týkají se postřehu, vědomostí a rozhodně nad nimi musí malý čtenář přemýšlet. 


V závěru ke všemu vás čeká překvapení, když naleznete správné slovo a vyplníte jej na web Literárního stromu. Nutno říct, že vás předtím čeká spousta práce i zábavy, a když dorazíte na konec, tak ještě opisování tučných slov.


Publikace obsahuje velké množství černobílých kreseb, které je možné vybarvit. Snad se autorka a ilustrátorka nebudou zlobit, ale ty ilustrátorce jsou krásné a přímo k tomu vybízejí. Ilustrátorka Petra Šolcová se rozhodla pro jednoduché, ale autentické kresby, které zobrazují zvířata, a vlastně prakticky přírodu, v tom nejhezčím světle. 


Jediné, co může být plusem a zároveň minusem, jsou složité úkoly. Pro děti zřejmě nebude lehké se s nimi poprat, takže jim bude trvat hra déle, ale na druhou stranu se opravdu něco naučí, a kniha tak má hodnotu. 

Jestli chcete přijít na chuť gamebookům nebo naopak už jste ostřílení hráči, tak věřím, že vy i vaše ratolesti tento počin oceníte. Slibuje spoustu zábavy, informací a zajímavostí. 


Parta dětí pomáhá nové kamarádce Nadě ochraňovat přírodu. Uklidí odpadky z jeskyně, postaví krmítko, vyvenčí pejsky z útulku, ošetří zraněnou vránu nebo se třeba naučí, kdy a kde je nebezpečné rozdělávat oheň. Přitom se děti od moudré Nadi dozvědí mnoho zajímavostí o tom, které zvíře je nejchytřejší, nejrychlejší nebo nejdéle žije na planetě Zemi.
Kniha je plná obrázkových úkolů, které je třeba vyřešit, abyste mohli číst dál. A někdy si čtenář volí vlastní cestu…

Nakladatelství: Literární strom
Rok vydání: 2020
Žánr: pro děti a mládež, gamebook
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná

Komentáře