Recenze: SOBĚSTAČNÝ (Zuzana Dostálová)


Cesta do hlubin klučičí duše



Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz

Chci zakoupit titul Soběstačný



Zuzana Dostálová, která má na svém kontě jak samostatný román Hodinky od Ašera, novelu Proč všichni odcházejí, tak i spolupráci na knize Johana, vydává aktuálně titul Soběstačný, který si téměř hned získal pozornost čtenářů.

Jedenáctiletý Štěpán je jako každý jiný kluk jeho věku. Má rád svou maminku, která dělá všechno, co může, aby je uživila. Tatínek od nich totiž odešel a najednou se celý změnil. Zatímco maminka jen vzdychá, protože se necítí dobře, a počítá peníze, kterých je pořád málo, a občas si dá pralinkový čaj, táta si nechá narůst hipsterský plnovous, pije lepší kávu a má novou přítelkyni, s níž čeká dítě. Štěpán si přeje rychle dospět a být soběstačný, aby nemusel být na nikom závislý. Jak už to v životě bývá, někdy se nám přání vyplní, ale úplně jinak, než jsme chtěli.

Jméno Zuzany Dostálové si dobře zapamatujte. Vedle Petry Dvořákové, Petry Soukupové či Viktorie Hanišové je také její tvorba svěžím závanem v žánru současné české prózy, v níž se soustřeďuje na mezilidské vztahy a sociální problémy. Co trápí dnešní třicátníky, skvěle popsala v románu Hodinky od Ašera, v Soběstačném je to náhled na život jednoho teenagera. A můžeme říct, že z toho, jak autenticky se dokázala vcítit do křehké a citlivé duše kluka, až mrazí.

Spisovatelčin úsporný styl bez zbytečných slov pro spoustu čtenářů vyzní možná trochu cynicky a odměřeně, k tematice příběhu se však hodí, patos a přehnané emoce by byly naprosto zbytečné. Sami zjistíte, že úsečnost a strohost, jimiž se text Zuzany Dostálové vyznačuje, zahraje na emoční strunu mnohem víc než sentiment.

Máma vstala od stolu a přepočítala krabičky. Chybí víčko, zlobila se. Krabičky pečlivě schovala do skříňky a nalila si čaj. Pak natáhla ruce a přitiskla mě k sobě. Nadlouho. Myslel jsem na Amálku, určitě má hlad. Až začne škola, pozvu Kláru k nám, a potom… potom bude chodit každý den. Dívat se na Amálku. A já se budu dívat na ni. Na Kláru. Mámě zavoněly z pusy pralinky. Pustila mě. Měla takové mokré oči. Nesmí nikdy umřít. Nikdy. Všechny drobečky posbírám. A budu jí pomáhat. Vždycky. (str. 29)

Štěpánovy životní eskapády sledujeme zhruba v rozmezí čtyř let. Zuzaně Dostálové se podařilo s šokující přesností vylíčit přerod dítěte v téměř dospělého muže, který musel vlivem okolností dospět a stát se soběstačným, přesně tak, jak si to kdysi přál.

Román se dotýká hned několika témat. Zaměřuje se na rodinné vztahy, máte možnost sledovat Štěpána a jeho vazby k matce, dědečkovi i otci. Všímá si faktu, jak těžko se žije samoživitelkám s jedním příjmem. Příběh, v němž autorka použila vyprávění v ich-formě, je rozdělen na tři části. V první a poslední je vypravěčem Štěpán, prostřední část patří matce. 

Jakkoli je Štěpánovo vyprávění naléhavé a upřímné, jak jen může s ohledem na věk být, výpověď jeho matky Elen vás přiměje zamyslet se nad tím, co je v životě důležité. Autorka s citem vylíčila Štěpánovy ochranitelské vztahy k matce a dědečkovi, stejně jako pochyby a nejistotu ve vztahu k otci. Štěpán je nejen nejvýraznější postavou, získá si také nejvíce sympatií, o to se vsadím. Sledujeme ho pár let, během nichž dospěl a dozrál, prožil první milostná vzplanutí a vyrovnal se s nespravedlivými ranami osudu. Přese všechno v něm nakonec nezůstává hořkost a zlost, jen jakési tiché smíření.

Román Soběstačný považuji za jeden z nejlepších, které se mi během první poloviny roku dostaly do rukou. Doslova mi vyrazil dech a ještě teď, kdy mám za sebou několik dalších knih, jej mám pořád v hlavě. Knihu můžu doporučit všem, kdo mají rádi silné rodinné příběhy, chtějí poznat zákoutí klučičí duše a sledují současnou českou tvorbu. Věřím, že Zuzana Dostálová ještě neřekla poslední slovo a chystá další příběh, který v čtenáři bude dlouho po přečtení rezonovat.


Štěpánovi je jedenáct a celý jeho svět závisí na dospělých. Jenže co si počne ve chvíli, kdy se jeho táta nejspíš zbláznil – odstěhoval se, nechal si narůst plnovous a z kalhot mu koukají kotníky. Tátova nová přítelkyně nemá Štěpána moc v lásce, přijde si nadbytečný. Jeho máma vzdychá, šetří úplně na všem a vypadá to, že jí není dobře. Štěpán si proto přeje hlavně jednu věc – co nejrychleji vyrůst a být soběstačný. Zuzana Dostálová napsala román o dospívání a dospělosti, o samotě a samostatnosti. Hrdinův život sleduje v rozmezí několika let a vyprávění nenechává jen na něm.
Nakladatelství: Paseka
Rok vydaní: 2020
Žánr: román
Počet stran: 272
Formát: epub



Komentáře