Recenze: RECYKLOVANÁ KUCHAŘKA JITKY RÁKOSNÍKOVÉ (Jitka Rákosníková)

Nápaditá kuchařka, díky které se naučíme hospodařit a zužitkovávat zbylé věci






Kdo se alespoň trochu orientuje ve světě gastronomie, určitě už Jitku Rákosníkovou zaregistroval. Původní profesí učitelka španělštiny, pro niž vaření bylo a je velkým koníčkem. Tak velkým, že se mu začala věnovat i profesně. V nakladatelství Smart Press vydala aktuálně publikaci nazvanou Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové. Zajímá vás, co všechno v ní najdete a jak se vlastně recyklace potravin dotýká? Přečtěte si recenzi a uvidíte, že s potravinami, které vám zbyly z vaření, můžete vykouzlit dokonalá a chutná jídla.


Kuchařka hned na první pohled zaujme svou grafickou podobou, o kterou se postarala Lenka Al-Šaríf Nettlová. Obálka se nese v příjemných šedých tónech s nádechem patiny. Jednoduchá, prostá, a přece krásná a vkusná. 

Širší formát knihy zaručuje požitek z prohlížení fotografií Aleny Hrbkové. Jídla jsou focena na tmavém základě, takže pokrm je výrazný a doslova „k nakousnutí“. O to víc si užijete vymazlený koncept knihy, v němž vám autorka předloží chutné pokrmy a zároveň vám ukáže nenásilný a jednoduchý způsob, jak využít nespotřebované potraviny a zbytečně neplýtvat.



Publikace je rozdělena do osmi částí, pojmenovaných podle druhu užitých surovin. V kapitole nazvané „Rýže, luštěniny & zrniny“ se dozvíte, jak si poradit, když vám zbude rýže, čočka nebo obilniny. Co takhle risotto vařené v troubě nebo čočkovou omáčku bolognese? Další části se nesou ve stejném duchu, s Jitkou Rákosníkovou nepřijde nazmar ani kapka mléka či drobek chleba. 



Nejvíce mě zaujaly recepty na tzv. chudé rytíře Cordon bleu, již výše zmíněnou čočkovou omáčku bolognese nebo na hrachovou pomazánku. Vyzkoušela jsem křehké tvarohové sušenky, které chutnaly celé rodině.




Kromě geniálně promyšlených receptů nechybí ani povídání o základní myšlence kuchařky –recyklaci. Jitka Rákosníková nabízí praktické rady a nápady, které pomohou ušetřit finance a zároveň přispívají k zdravějšímu a ekologičtějšímu způsobu života.

„Je to vlastně snadné. Všechny drobné kroky, které v domácnosti uděláme (nebo naopak neuděláme), se nám někde sečtou. Necháme-li pod kapajícím kohoutkem sklenici, ráno naplníme konvici, aniž bychom kohoutkem museli otočit. Necháme-li jídlo na vypnuté plotýnce, dovaří se, aniž si toho náš elektroměr či plynoměr všimne. Žádný dobrý nápad není zbytečný.“ (str. 18.)

Jitka Rákosníková představuje recepty z české i světové gastronomie, ale nemusíte se bát, že by některé suroviny nebyly dostupné. Na této publikaci je velmi sympatické, že se autorka drží potravin dostupných v Česku a nekombinuje je s exotickými, které lze jen těžko sehnat nebo jsou drahé. Vše, co potřebujete, máte ve spíži a v ledničce, maximálně vám stačí zaběhnout do nejbližší večerky.




Pokud jste až doteď nespotřebované potraviny s lítostí vyhazovali, teď máte možnost využít je na maximum. Já sama jsem byla překvapená, kolik pokrmů se dá vytvořit z obyčejné uvařené rýže nebo že z chleba můžete vykouzlit variaci na chutný a voňavý perník. Ocenila jsem dobré rady a užila si průvodní texty k receptům. Jitka Rákosníková umí zaujmout a nalákat a recyklování v kuchyni je díky její kuchařce opravdu snadné a hlavně zábavné.





Kuchařka je průvodcem pro neplýtvání všemi základními skupinami potravin: pečivem, masem, luštěninami, rýží a obilovinami, mléčnými výrobky, bramborami a zeleninou.
Základem knihy je přes 40 velkých receptů z české i světové kuchyně – z autorčiny domácí zkušenosti i rodinných pokladů, z cest i z inspirace zahraničními kuchaři – a k tomu autorka sype z rukávu bezpočet užitečných variací a „metamorfóz“, díky kterým budete moci chutně a vtipně „zrecyklovat zbytky“ a ještě rozšířit svůj kuchařský repertoár. Věnuje se také správnému uchovávání a základnímu zpracovávání potravin a efektivnímu využití energií a zdrojů. Propojuje osvědčené postupy „hospodyňkovských“ (pra)babiček vařících pro velké rodiny, bohatou vůni orientálních dálek i znovuobjevované a dnes zcela moderní přípravy vlastních domácích produktů.
To všechno přitom plyne s příjemnou lehkostí. Kniha je nabitá užitečnými informacemi, ale je zároveň vtipná, laskavá a veskrze autorčina. Můžete ji využívat jako zcela praktický návod, ale také se do ní začíst jako do osobního a vstřícného memoáru… u kterého jakoby mimoděk objevíte, jak snadno lze využívat jídlo naplno, s tvůrčí odvahou a beze zbytku.
Knihu doprovází fotografie známé food fotografky Aleny Hrbkové.

Nakladatelství: Smart Press
Rok vydání: 2018
Žánr: kuchařky
Počet stran: 156
Formát: pevná/vázaná




Komentáře