Recenze: NÁRTOUN OLIN VYPRÁVÍ (Patrik Klán, Radek Štícha)

Dobrodružství z džungle


Za recenzní výtisk děkuji autorům Patriku Klánovi a Radku Štíchovi
Chci zakoupit tento titul


Český autor Patrik Klán ve spolupráci s ilustrátorem Radkem Štíchou v roce 2019 vydali samonákladem své první společné dílo s názvem Nártoun Olin vypráví. Spisovatel Patrik Klán má na svém kontě od roku 2011 již čtyři knihy včetně této novinky z roku 2019. Pro Radka Štíchu se jednalo o první literární zkušenost. 





Už na obálce malého i velkého čtenáře nadchne tvrzení, že Nártounu Olinovi pomáhali autoři se sepsáním a ilustracemi, tedy pro děti je autorem malý tvoreček, který jim prostřednictvím er-formy představuje zábavné zážitky. 

Nejprve se v úvodu autor Nártoun Olin představí, zabrousí lehce na téma zoologických zahrad a ukáže jistou bezútěšnost dané instituce s ohledem na zvířata. Pak následuje kapitola, ve které vás oslovuje a informuje o tom, co děti v dané knize čeká a nač se mohou těšit.



Rovnýma nohama skáčou autoři do scény týkající se dvou kamarádů, bobra Pepi a lva Tondy. Právě se pošťuchují a perou, když Pepa vytáhne lvovi z hřívy něco neočekávaného. Je zvláštní, že se od toho autor na nějakou dobu odklání, sděluje jiné zážitky, poukazuje na to, jak dva přátelé rostou, ale více se takové záhadě věnuje až o pár stran později. 

Od té chvíle to působí trochu zmatečně, protože linie samotného příběhu je méně promyšlená. Autor odvádí pozornost a vkládá do textu účelově humorné dialogy, které jsou sice vtipné, ale ne všem musí děti nutně porozumět. Ačkoliv je titul dle tvrzení pro děti od čtyř let, nejspíš by bylo záhodno zvýšit věkovou hranici. 

Starší čtenáři určitě budou vnímat pozitivně, že je příběh moderním pojetím života v džungli a odpovídají mu také hlášky. Mladší děti tedy humor nemusí pochopit a navíc to pro ně bude zbytečné odbíhání. Zmatek může také způsobit to, že se v džungli pohybuje osel, což není tradiční zvíře dané lokality. Ovšem s ohledem na pohádku se takové zajímavosti dají pochopit. 



Vypravování je nesourodé a necelistvé. Jako by děj nebyl promyšlený a navazoval na sebe opakujícím se způsobem. Hrdinové provedou nějakou lotrovinu nebo se dostanou do zajímavé situace, následuje spousty dialogů či nadbytečně humorných textů a znovu následuje nějaká scéna, ve které se něco udá. 

Onen fantasy prvek, o kterém autor hlásá už v úvodu, je vlastně minimální a méně výrazný, přehlušuje jej právě humor, ve kterém Patrik Klán dosti tlačí na pilu. Plusem je, že humorné dobrodružství zmiňuje různá zvířata a snaží se informovat o něčem podnětném, co by děti měly znát.



Závěr obsahuje Pralesní hádanku. Jedná se o pozorovací úlohu, kdy děti mají prohlížet zpětně ilustrace a samy promýšlet odpovědi na otázky. Takové úlohy jsou hodnotné, v dětech nenásilně budí bystrost a rozvíjí jejich fantazii. Ke všemu mohou zaslat odpovědi přímo autorům, kteří nabízí, že je se souhlasem budou uvádět na svých stránkách či je použijí v novém dobrodružství. 

Dále vás informují, že k dispozici na webových stránkách je také hudební album pro děti. Můžete si zakoupit nejen tištěný výtisk, ale také audioverzi. 

Poslední stránka je věnována rodičům, kdy se autoři snaží dodat trochu pozitivního náhledu a vyzývají, aby rodiče opomíjeli nepořádek při tvorbě a prosí o podporu. Dle mého je to krásná myšlenka, kterou se věřím my rodiče řídíme, jelikož podpora při rozvoji a správném růstu našich děti včetně lásky je neskutečně podstatná. 


Publikace Nártoun Olin vypráví je skutečně vyšperkovaná do detailu, co se týče velmi krásných a zábavných ilustrací, které působí přirozeným dojmem. Ilustrátor Radek Štícha si dal velmi záležet a rozhodně celý příběh pozvedl na vyšší úroveň. Celoplošné ilustrace vtáhnou do příběhu malé i velké čtenáře. Na grafickém zobrazení není co vytknout, stačí se nechat unášet. 

Horší je to s textem. Ten rodiče, kteří chtějí pro děti propracovaný, hodnotnější příběh, prostě neocení. Celkový koncept je prostě špatně uchopený a čtenář se tak potácí od jednoho dění ke druhému. 

S ohledem na nádherné ilustrace bych knihu určitě doporučila. Ale nekvalitní příběh děti nikam neposune, spíše je může zmást, i když zřejmě pobaví. Je jen na vás, jestli jste si jistí, že je takové vyprávění pro vaše děti. S ohledem na věk bych určitě doporučila starším dětem. Od čtyř let s tento text určitě ne. 


Anotace: 
Redaktor Pralesních novin Nártoun Olin zavede vaše čtenáře svým roztomile upřímným vyprávěním s tajemnou zápletkou do zvířecí říše, kde se setkáte se spoustou rošťáků, kteří nemají nouzi o dobrodružné zážitky, ale ani o všelijaké průšvihy. Lev Tonda a bobr Pepa, navzdory mnoha nástrahám, nakonec zachrání nejen své přátelství, ale vlastně celou zvířecí říši. A ještě si při tom užijí plný pytel legrace.

Vaši čtenáři budou pátrat a dostávat otázky, takže se sami mohou stát Olinovými spolupracovníky. A vy dospěláci, co si myslíte, že už dávno nejste dětmi, se sami rychle vrátíte do těch kouzelných let, kdy nic není nemožné...

Dobrodružství s báječnou atmosférou, kde nejde jen o lumpárny nebo pátrání takřka detektivní, ale i o to, jak je důležité si vážit přátelství. Olin přináší všem zvídavým čtenářům a posluchačům poutavý příběh, který nestačí jen číst, to se zkrátka musí prožít!

Nakladatelství: samonáklad
Rok vydání: 2019
Žánr: pohádky pro děti
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Komentáře