Recenze: PROKLETÉ OČI (Kateřina Maruchničová)


Nejen dívčí tajemství


Za recenzní e-knihu děkuji autorce Kateřině Maruchničové.

Chci si zakoupit román Prokleté oči.


Kateřina Maruchničová je autorka, která má na svém kontě již dvě vydané knihy, a to pohádkový příběh Klíčenka a kouzelný les a romantický román Mezi dvěma. V současné době nakladatelství MaHa vydává další její titul s názvem Prokleté oči. Jedná se o román, který osloví nejen dospělé čtenářky, ale i ty dospívající. V díle se dočkáte velké dávky napětí, tajemna, erotického jiskření, násilí, ale i emocí. Dalo by se říci, že je to přesně ten koktejl, jenž je pro nakladatelství Markéty Harasimové typický. Tematicky se dílo zaměřuje na problematiku zařazení dítěte z dětského domova do běžné společnosti, dále na hledání nového zaměstnání, řešeny jsou i vztahy s přáteli a nejbližším okolím hlavní hrdinky. Setkáte se s rodinným tajemstvím a bohužel také se smrtí.

Hlavní hrdinkou tohoto zajímavého multižánrového příběhu je osmnáctiletá dívka (Natálie), která se dostane po tragické autonehodě do dětského domova. Po dosažení plnoletosti však toto klidné prostředí musí opustit a postavit se na vlastní nohy. Její vychovatelka jí předtím, než překročí naposledy práh organizace, vloží do rukou balíček s dopisem. Po přečtení textu a s dárkem v ruce se jí během chvilky naprosto změní svět. Zjišťuje totiž, že pravděpodobně není jedinou, kdo tehdy autonehodu přežil. Do toho jí cestu zkříží člověk, který se chce dostat k obsahu již zmíněného balíčku. Povede se Natálii svůj „poklad“ uchránit? Pomůže jí s jejím nelehkým úkolem někdo? Na tyto otázky najdete odpověď v úzkém svazku, jenž čítá pouhých sto čtyři stran poutavého, tajemného, strhujícího a čtivého vyprávění.

Příběh působí svěžím dojmem, je zajímavý. Trošku na čtenáře může působit jako young adult smíchaný s romantickým a erotickým románem, ale také tu objevíte prvky akčního thrilleru a fantastiky. Některé části jsou v textu překvapivé a přidávají tak na jeho atraktivitě. Natálie je sama o sobě příkladem, protože je to osoba, která není vůbec závislá na elektronických zařízeních, s nimiž my v dnešní době naprosto běžně pracujeme (mobilní telefon, notebook…). Svůj první telefon si pořizuje až ve chvíli, kdy se přestěhuje do Prahy a hledá pro sebe vhodnou práci. Dívka tudíž může trošku působit zaostale, ale na druhou stranu je to inteligentní postava, jež srší důvtipem.

V některých pasážích vám bude doslova běhat mráz po zádech, protože ve vyhrocených případech jsou popisované situace drsnější, ale zároveň i napínavější. Ono napětí je pevně spjato s osobou muže, jenž se snaží získat to, co Natálie zdědila po své mamince. Zároveň drží v zajetí osobu, která je dívce v danou chvíli pokrevně nejblíže a již hledá. Rozuzlení tohoto všeho je autorkou umístěno na úplný konec knížky. Kateřině Maruchničové se podařilo zpracovat děj plný emocí, pocitů, nervově vypjatých situací a napětí.

Text si vás získá pro svou svěžest, náboj, napětí, ale i pro zajímavě zvolenou tematiku. Chvilkami si člověk klade otázky, do jakého žánru by vůbec svazek zařadil. Teprve až při dočtení si uvědomíte, že se nejedná o snadno zaškatulkovatelné dílo. Chvilku máte pocit, že čtete romantický příběh, chvilku sociální, pak zase thriller a takto bychom mohli jmenovat dále. Tento mix však není vůbec na závadu, ba naopak v tom může celá řada čtenářů spatřovat plus, protože díky multižánrovosti má titul mnohem větší potenciál najít si své příznivce.

Vyprávění je zpracováno v některých liniích věrohodně, v jiných zase spíše působí jako z jiného světa. O procítěnosti se u tohoto díla nedá moc hovořit, protože do myšlenek postav nahlížíme jen sporadicky a nemůžeme se s nimi dost dobře sžít. Na druhou stranu je ale nutné vyzdvihnout fakt, že při čtení objevíte celou řadu neočekávaných zvratů.

Celý děj je rozložen do pouhých devíti kapitol, jež jsou uvedeny věnováním, poděkováním a úvodem a zakončeny epilogem. Jednotlivé epizody jsou pouze číslovány a nad textem „Kapitola X“ najdete vyobrazení andělských křídel. To pravděpodobně souvisí s osudem Natáliiných rodičů, kteří nad ní drží andělskou ochrannou ruku. Jednotlivé části jsou celkem krátké, a proto je nebylo nutné členit do více dějových linií. Vše se odvíjí chronologicky a sledujeme to očima nezúčastněného vypravěče. Dílo aktivuje čtenářovu fantazii a neustále drží jeho pozornost, a to právě díky zvratům.

Postav v ději moc nenajdete, už jen z toho důvodu by se text dal spíše zařadit k novelám. Objevuje se tam maximálně šest postav, a to zletilá Natálie, Patrik s prokletýma očima, kterého potká na ulici a jenž se ji snaží chránit a pomáhat jí. Zuzka je sympatická dívka pracující jako recepční v hotelu, kde se Natálie ubytuje. V neposlední řadě pak onen tajemný chlap, který se snaží získat to, co mu nepatří. Protože tu není mnoho figur, autorka jim mohla věnovat větší prostor pro vykreslení charakteru a jejich vzhledu. Každá z bytostí působí na hlavní protagonistku a ovlivňuje její chování a další kroky v jejím životě.

Příběh je odvyprávěn v objektivní er-formě v minulém čase. Pro zvýšení napětí je občas použito času přítomného. Do toho se často objevují dialogy, které pomáhají k dodání spádu a oživení děje. V textu je možno najít mnoho charakteristik, ale i barvitých situačních popisů, které zase naopak trošku plynulost zpomalují.

Můj vlastní názor na tuto knihu je pozitivní. Čtení jsem si užila od úplného počátku až do konce. Abych pravdu řekla, tak nebyla chvilka, kdy bych se nudila. V některých případech bych ale asi uvítala, kdyby byl příběh trošku rozvinutější a mohla jsem si jej užívat déle. Osobně nejsem zastáncem rychločetby, a proto jsem svazek četla několik večerů. Jste-li ale čtenáři rychlými, bude to pro vás jednohubka na večer. Autorčin styl se mi líbil, protože používala adekvátních jazykových prostředků a mladistvého vyjadřování. Zalíbil se mi natolik, že se chystám přečíst i její druhý román. Zaujalo mě, že Kateřina Maruchničová dokázala prolnout reálný svět se světem fantastickým a toto pomyslné roubování téměř nerozeznáte. Interpretace díla byla zábavou a radostí, protože mě oslovilo téma. Díky chronologické kompozici byla četba jednoduchá. Jediné, co bych vytkla, je dle mého názoru chybné žánrové zařazení, protože vše nasvědčuje tomu, že se nejedná o román, ale spíše o novelu.

Knihu mohu vřele doporučit všem čtenářům, kteří si rádi přečtou příběhy namixované z young adult, romantiky, erotiky, akce a fantastiky. To vše totiž v tomto titulu najdete.


Anotace: 

„Natálie právě opouští dětský domov, kde po tragické smrti rodičů strávila několik smutných let. Odhodlaná začít nový život sní o nádherné budoucnosti, přestože neví, co jí přinese osud. A ten pro ni má zvláštní dar v podobě magické knihy… Mladá dívka odhaluje její tajemství a současně poznává charismatického Patrika, lovce ženských srdcí s hudebním nadáním, jenž jí učaroval svýma uhrančivýma, prokletýma očima. Natálie se jím cítí velmi přitahována, zároveň však začíná pociťovat vlastní vnitřní sílu a poznává moc, jakou mají lidské myšlenky. Vnímá, že jí Patrik zvláštním způsobem krade energii, přesto však neodolá a podlehne jeho kouzlu. Poznává taje vášnivého a nespoutaného sexu, jaký dosud nikdy nezažila. Patrik je také jejím hudebním guru a Natálie díky němu pochopí, k čemu byla zrozena – má lidem rozdávat lásku a krásu prostřednictvím melodií a tónů. Avšak dřív, než se přiblíží ke splnění svého snu, musí čelit zradě a bojovat nejen o svůj život. 

Kateřina Maruchničová: Prokleté oči 
Nakladatelství: MaHa 
Žánr: erotický román 
Rok vydání: 2020 
Počet stran: 104 
Formát: vázaná 


Komentáře