Recenze: STINNÁ MÍSTA (Daniel Barták)

Co se skrývá ve stínech?

Za recenzní výtisk děkuji Danielu Bartákovi

Chci zakoupit titul!



Daniel Barták, dvojnásobný český mistr Vale Tudu a mistr Evropy v BJJ, publikoval v roce 2004 svou románovou prvotinu Na útěku. V roce 2015 vyšla v 6. antologii českého hororu povídka Kdo další? a poté jsme si jeho dílo mohli přečíst i v elektronickém hororovém magazínu Howard. Po patnácti letech se autor vrací s druhým románem Stinná místa, vydaným pod nakladatelstvím XYZ. Stinná místa jsou fantaskní příběh s prvky hororu, který si přiblížíme v následující recenzi. 

Kniha nás téměř okamžitě zavede do obce Dřímota a k Pavlu Horváthovi, jenž zdědil dům po svém otci. Tlačen dluhy je rozhodnutý dát nemovitost dohromady a nejlépe prodat. Jeho plán však hatí nevlídní obyvatelé, otcova tajemná minulost a podivné úkazy. Pavel Horváth se ocitá na místě, kde stíny ožívají, a vše je ještě děsivější, než si dokáže představit. 

Příběh se skládá z úvodního prologu, odehrávajícího se před čtyřiceti lety, dvou částí s hlavní linií a závěrečného epilogu. Celé vyprávění Pavla Horvátha se odehrává v průběhu čtyř dnů, které jsou odděleny citáty slavných osobností. Stinná místa jsou vedena v ich-formě, krom prologu a epilogu.

Jako hlavní hrdina se nám představí Pavel Horváth, jak již anotace napovídá. Jeho charakter je od začátku celkem nesympatický. Pavel pro vulgarismy nechodí daleko. Čtenáře často překvapí svým impulzivním chováním, které je mnohdy nelogické a zbytečně hulvátské. V druhé polovině knihy se hrdina uklidní, což je způsobné gradací příběhu, neboť se zmenšuje prostor pro hrdinovo projevování. Další osobnosti vystupující na stránkách jsou zasazeny tak, aby se vyprávění hýbalo správným směrem. Některé postavy se objevují přesně ve chvíli, kdy jsou třeba. U jistých charakterů se povedlo vybudovat důvěru u motivu jejich počínání. Čtenář má tak k náhledu i celkem zajímavé figury. Alespoň ty vedlejší. S hlavním hrdinou se těžko sžijete a je vám ve skutečnosti jedno, jaký osud ho potká.

Hlavní zápletka začíná jako celkem zajímavá duchařina. Za nějakou dobu však do románu vstupují záhadné pokusy, peklo a stíny. Před čtenářem se pomalu nerozplétá příběh. Hrne se na něj jako lavina. Překombinovaná dějová linie přibírá mnoho náhlých otázek. Čtenáři ale nejsou vždy a jasně vysvětleny. Kniha není natolik objemná a určitě by skousla i více stránek, kde by byl prostor pro jasné a zřejmé závěry. 

Příběh se díky jednoduchému stylu psaní čte rychle a lehce. Děj plyne jedním směrem a  nikterak radikálně neodbočuje do jiných linií. Daniel Barták má dobrou slovní zásobu a daří se mu díky popisům vytvářet realistické obrazy. Obec Dřímota pak ožívá a kvapně čtenáře pohltí. Hororový román celkem slušně nažene husí kůži. Zejména v první části, která disponuje více hororovými prvky než část druhá. Přelom knihy nastává právě u pomyslného středu. Na scénu se dostává minulost otce hlavního hrdiny, tajná organizace a přísně utajovaný výzkum. V celkovém obraze se však nedozvíme ani o jednom více. Autor nám finišuje otevřeným koncem a čtenář nedosáhne uspokojujícího vysvětlení. 

V celkovém hodnocení není kniha úplně od věci. Silné stránky románu jsou především v jednoduchosti vyprávění, ve skvělých hororových prvcích a celkem originální zápletce či zápletkách. Za slabší místa bych považovala psychologii hlavního hrdiny, málo vysvětlenou hlavní zápletku, která mnohdy postrádá logiku. Daniel Barták začal zápas s více protivníky, ale v malém ringu. Proto dílo mnohdy vypadá zmateně a čtenář neví, kdo právě dostal ránu. 

Obálka románu je důmyslně zpracovaná, tak aby přitáhla pozornost čtenářů. Démonická vizáž knihy laděná do červena celkem trefně vystihuje obsah Stinných míst


Anotace:
Pavel Horváth nečekaně získal dům v obci zvané Dřímota - zdědil ho po svém otci, kterého nikdy nepoznal. 
Je dost překvapen, když ho hned po vstupu do zdejšího hostince místní obyvatelé nepokrytě zmlátí. To je ovšem teprve začátek jeho příběhu. 
Potom se začnou dít věci mnohem podivnější. Není to zdaleka jen proto, že se v domě ukrývá tajný sklad chemikálií. Velká část jeho nově vzniklých problémů souvisí s dávným vědeckým objevem jeho zesnulého otce...

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, horor, thriller
Počet stran: 240
Vazba: Pevná

Komentáře

Okomentovat