Recenze: ŘVI POTICHU, BRÁCHO (Ivona Březinová)

Kvalitní young adult nejen o autismu 

Aspoň řvi potichu, brácho. Prosím. Řvi si, když musíš, ale potichu, jo? (88 % z knihy)

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz

Palmknihy na FB

Chci zakoupit tento titul


Česká autorka Ivona Březinová má na svém kontě opravdu ohromné množství knih. Soustřeďuje se na tvorbu pro děti a také pro děti a mládež, tedy young adult. Co se týče YA, jsou její témata opravdu hodnotná, týkají se tabuizovaných nebo závažných námětů a podstatné je, že i zpracování je kvalitní. Autorka se snaží čtenáře nejen pobavit a zaujmout, ale také jim předat určitou myšlenku. 

Řvi potichu, brácho vyšlo v roce 2016 u nakladatelství Pasparta - Albatros a ústředním tématem je autismus. Nejedná se však jen o PAS – poruchu autistického spektra, ale hlavní hrdinka zažije také v rámci žánru zajímavý a neobvyklý milostný románek. 


Vezměme to ale popořadě. Propracovaný příběh je vyprávěn er-formou, ale obsahuje i pasáže v kurzívě, značící ich-formu. Svižné, autentické a čtivé texty se čtou velmi snadno, i když se v nich rodí hlubší myšlenka a zobrazuje krásný záměr, jakási osvěta, protože mnoho lidí je v tomto případě bohužel neinformovaných, což autorka skvěle, i když s brutální upřímností do děje zapracovala. 

Dějová linie se točí kolem dívky jménem Pamela. Ačkoliv se nejedná o typické české jméno, tak vás i přesto čeká příjemné české prostředí i kultura. Pamela je uvědomělejší. Žádná pubertální dívka, která si vyhazuje z kopýtka. Ona si totiž moc vyskakovat nemůže, ač je ústřední hrdinkou svého příběhu, ustupuje do pozadí svému bratrovi, dvojčeti Jeremiášovi. 

Jeremiáš je stejně jako Pamela čtrnáctiletým chlapcem, ale bohužel trpí PAS, a to v takové míře, že nedokáže běžně komunikovat. Musí mít své rituály a harmonii, která nesmí být narušena. Zkrátka o Jeremiáše je nutné se neustále starat a Pamela s maminkou, která o své děti pečuje, mu musejí svůj život hodně přizpůsobovat. 

Maminka je na obě děti sama. Pamela jí v domácnosti hodně pomáhá a je pro svou matku opravdu velkým přínosem. Ani jedna se Jeremiáše nechce vzdát, ale co když to jinak nejde? Co když už nemají čas na svůj vlastní život a Jeremiáš je natolik ovlivňuje, že už na něj nestačí? Láska i hory přenáší, ale je tomu tak i v tomto případě? 

Pokud se zajímáte o autismus, tak jistě brzy poznáte, že Ivona Březinová si dala opravdu záležet a velmi autenticky a upřímně danou problematiku vykreslila. Nezobrazuje vám pouze jeden druh poruchy autistického spektra, dokonce se rozhodla pro upřímné ztvárnění Aspergerova syndromu. V případě, že jste jako čtenáři hltali informace z publikací, tak tento příběh pro vás bude velkým osvěžením. 

Dějová linie je prakticky jednoduchá. Popisuje život mladé dívky, který je odsunut na vedlejší kolej, aby Jeremiáš mohl být sám sebou a žít se svou rodinou. Jak je to pro mladého člověka těžké se obětovat? A co na Jeremiáše říká okolí? Ne vždy se dočká pochopení ze strany obyvatel... 

Jako bonus autorka přidala do příběhu milostnou romanci, která je v rámci žánru nevinná a šikovně pojatá. Rozhodně zaujme a je příhodným zpestřením. Emoce si vás získají nejen prostřednictvím románku.

Knihu báječně doplňují neobvyklé, do oranžova laděné ilustrace, které příběh vystihují. Poznáte v nich nejen věci, jichž se týkají, ale také postavy. Ilustrátor Tomáš Kučerovský se rozhodl pro styl, který titul opravdu pozdvihl. Pokud vás zaujmou kresby na titulní straně, pak se máte rozhodně nač těšit. 

Ač je čtivo vlastně jednoduché, je nabité kvalitními informacemi, náhledem na neinformovanou veřejnost. Na upřímné reakce lidí, jež se s autismem nikdy nesetkali. Nostalgický, upřímný a realistický závěr je plný naděje i bezmoci. Život je prostě nesnadný a autorka jej velmi krásně zobrazila. 

Doslov sepsala Mgr. Veronika Šporclová, Ph. D., pracující pro Národní ústav pro autismus. Sama se rozhovořila o tom, že knihu četla, připojila pár drobných připomínek. Titul je upřímnou a živou výpovědí o životě dívky, která má blízkého člověka trpící PAS. A já věřím, že to budete vidět stejně. 

Kvalitní román bych doporučila všem, kteří se o téma zajímají nebo si chtějí rozšířit obzory. Nejen cílový čtenář bude z příběhu nadšený, hodně si toho odnese i dospělý. 


Anotace:
Jeremiáš je jiný. Žije ve světě, který má svá přísná pravidla, ve světě, kde každý den v týdnu má jinou barvu a kde jsou krajíce chleba kulaté. Se světem, v němž žije maminka se sestrou, si příliš nerozumí, nevyzná se v něm. Ale nevadí mu to, má přece ten svůj. Ostatním sice občas připraví horkou chvilku, ale ani milující maminka, ani dvouvaječné dvojče na něj nedají dopustit. Hlavně aby jim Jeremyho nedali do ústavu, to by nepřežily.
Ivona Březinová citlivě, ale s nezbytným nadhledem vypráví příběh autistického chlapce a jeho okolí, které se s jeho poruchou musí dennodenně vyrovnávat. Knížka s výtečnými ilustracemi Tomáše Kučerovského dětem ukazuje, že s poruchou autistického spektra se dá žít a že nakonec je ze všeho nejdůležitější jako vždycky láska a dostatek porozumění.

Nakladatelství: Pasparta - Albatros
Rok vydání: 2019
Žánr: young adult
Počet stran: 208
Formát: Epub, Mobi, PDF


Komentáře