Recenze: PROSECCO DO ŽÍLY (Nika Mišjaková)

 Randění po třicítce s nadhledem a humorem

Prosecco do žíly

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa

Chci zakoupit titul Prosecco do žíly


Autorka Nikola Mišjaková vydala v letošním roce u nakladatelství Pointa svou prvotinu Prosecco do žíly. Ve svém debutu se rozhodla podívat na výživné téma navazování nových vztahů s pořádnou dávkou humoru.

Autorka čtenáře prostřednictvím fejetonů seznamuje s realitou, kterou prožívá žena po třicítce, jíž se právě rozpadl dlouhodobý vztah. Knihou se vine především téma seznamování přes Tinder se vším, co s tím souvisí. Dá se říct, že jednotlivé texty jsou chronologicky řazeny, a to od rozchodu přes různé (ne)podařené schůzky až po závěr, kde autorka celé „randící“ období shrnuje.

Nika Mišjaková vládne svižným, sympatickým stylem psaní. Její přirovnání jsou trefná a zábavná, často nás přimějí k úsměvu. Má talent přesně popsat běžné (trapné) situace tak, že si řeknete: „to se mi taky stalo“ a dokážete se tomu zasmát.

A ty lžičky tady zůstanou. Nevím, kde a s kým by sis chtěl míchat espresso lžičkami od mojí mámy. A samozřejmě mě to nezajímá. Jen ti říkám, že když si to espresso nebudeš těmi lžičkami míchat tady a se mnou, tak nikde. 

Autorka v anotaci přiznává, že původně své literární ambice vybíjela při psaní statusů na facebook, a tento základ je v jejím psaní znát. Píše stručně, snaží se zaujmout hned v prvních větách každého textu.

Ale on mě nepustil ke slovu a dokonce si odpovídal na vlastní otázky:
„Tak jak bylo dneska v práci? Nic zajímavýho říkáš, jo?“ 

Prosecco do žíly je výborně graficky zpracované. Skvělé barevné ilustrace pozvedávají knihu o úroveň výš a jednotlivé fejetony výborně doplňují. Ke knize sedí i kabelkový formát a celkový design. Zpracování knihy lze vytknout pouze chybějící číslování stran (z tohoto důvodu chybí  čísla stran i u citovaných úryvků).

Nevyhovující mi však přijde délka knihy. Knížka je útlá sama o sobě, kvůli množství ilustrací a volným stranám umístěným za každý fejeton zabírá samotný text sotva padesát velice krátkých stran. Čtení delšího článku v časopise pravděpodobně zabere víc času než přelouskání Prosecca do žíly. Kniha působí dojmem, jako by autorce došly nápady, a tak hodila do tiskrány to, co zrovna měla napsané. Porovnáme-li Prosecco do žíly s jinými knihami fejetonů, ukáže se sbírka textů v této knížce jako nedostatečná.

Prosecco do žíly je čtení pro dívky a ženy, které už mají nějaké ty trable s láskou za sebou a umí se jim zasmát. Kniha pozvedne náladu, pobaví, potěší příjemnými ilustracemi, ale možná zklame tím, jak brzy skončí.


Anotace
Zdravím, jmenuji se Nika a je mi 30… už vlastně 31. Nejsem zatím alkoholička, ale co není, může být. Mám za sebou několik turbulentních let, kdy jsem dostávala ve vztazích pořádně na frak… a tak jsem se rozhodla o tom napsat knížku. Je to tragikomický pohled na seznamování po třicítce, s jojo efektem a spoustou vypitého vína.

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2019
Žánr: Humor, Fejetony
Počet stran: 80
Vazba: Pevná

Komentáře