Recenze: ALENKA A KRAKONOŠ (Danka Šárková)

Pohádkový příběh ze zasněžených Krkonoš

Za recenzní výtisk děkuji autorce Dance Šárkové.

Koupit knihu Alenka a Krakonoš.

Spisovatelka Danka Šárková, vlastním jménem Šárka Denková, je autorkou několika společenských románů, z nichž některé jsme vám představili recenzí. Její knihy se zaměřují na mezilidské vztahy a některé mají i detektivní zápletku. Vedle psaní vlastních textů se autorka věnuje organizování a vedení kurzů tvůrčího psaní či automatické kresby a nabízí odborné konzultace dalším spisovatelům. Nyní se nám Danka Šárková představuje jako autorka knihy pro děti Alenka a Krakonoš, kterou letos vydalo nakladatelství Anahita s.r.o. 

Autorka Danka Šárková zasadila svůj pohádkový příběh do zasněžených zimních Krkonoš. Sem přijíždí šestiletá Alenka, která se má u babičky zotavit po neustále se opakujících nemocech. Holčičku čeká velká změna, městské prostředí se znečištěným ovzduším je vystřídáno malebnou horskou krajinou. Zvyknout si musí také Sisinka, Alenčin rozmazlený, choulostivý pejsek. Sisinčiným manýrům se vysmívá jak bernardýn Karel, tak uštěpačné kočky Máša a Dáša – babiččina domácí zvířata. Nastává boj kdo s koho. Boj slovní. Zvířata se vzájemně dorozumívají svou řečí a malý čtenář se stává svědkem jejich myšlenek, pocitů a vzájemných vztahů.



Alenka, hlavní hrdinka příběhu, je fascinovaná bájnou postavou Krakonoše. Vyřezávaná dřevěná socha jí nestačí, touží se setkat s vládcem hor osobně. Splní se jí její přání? Autorka tu do textu promítá typický způsob šíření lidové slovesnosti, kdy starší generace – babička – předává tradované vyprávění generaci mladší – vnučce. I když v případě postavy babičky se uplatňuje určitá forma typizace, kdy je charakterizována jako hodná a moudrá bytost, tedy tak, jak si většina dětí babičku představuje, postava se určitě nedá označit za schematickou. Alenčina babička je energická žena, řídí auto, umí pracovat s počítačem. Také doprovodná ilustrace vyvrací v literatuře často ustálenou představu prošedivělé paní v zástěře.



Nositeli psychických vlastností se v knize stávají také zvířata. Ta tu mají charakter dokonce mnohem více vyhraněný než postavy lidské. Malý čtenář se může na základě vlastních zkušeností vcítit do vnitřního prožívání psa Karla, fenky Sisinky nebo dvou babiččiných koček. Zejména čivava Sisinka to nemá zpočátku vůbec jednoduché. Kolektiv domácích zvířat se jí vysmívá a neustále ji slovně škádlí. Tedy podobná situace, do které se může dostat dítě po přestěhování nebo přestoupení na novou školu. Jak se budou vztahy mezi zvířaty vyvíjet? Co se musí stát, aby všichni drželi za jeden provaz?

Zápletka a to pravé dobrodružství pro dětského čtenáře začíná zhruba v polovině knihy. Jedna z postav knihy, v tomto případě postav zvířecích, se ztratí a začíná pátrání. Vzájemná rivalita zvířat ustupuje stranou.  Důležitá a prospěšná je spolupráce. Tedy stejně jako v našem, lidském světě. A jakou roli v příběhu sehraje Krakonoš, bájný ochránce hor? 

Kniha je členěna na několik pojmenovaných kapitol, jejich kratší délka je ideální jako „četba na pokračování“ pro začínající čtenáře i pro předčítání rodičem. Příběh je vyprávěn v er-formě, text je bohatý na dialogy, obsahuje ale i pěkné popisné pasáže s jednoduchou metaforičností, podporující dětskou fantazii.

I další dny se střídalo počasí podle Krakonošovy nálady. Dva dni svítilo sluníčko a pak se z nebe sypalo množství sněhových vloček. To si pravděpodobně Krakonoš roztrhl svoji péřovou deku, a to pak všichni dole v Krkonoších byli zasypáni bílým sněhem. (str. 27)

Autorka jazyk přizpůsobuje dětskému čtenáři, přesto však nerezignuje na využití bohaté slovní zásoby. Některé výrazy, které by mohly být malému čtenáři neznámé, jsou vysvětleny pomocí nápaditých, graficky oddělených poznámek. Doteď jsem se s něčím takovým v dětských knihách nesetkala. Je to jistě zajímavý nápad, ale přemýšlím, jestli tím autorka nepodceňuje dětskou představivost a schopnost si význam slov vyvodit z kontextu a neulehčuje práci rodičům, kteří by měli na otázky, jež se jejich dětem při četbě vyrojí v hlavě, odpovídat vlastními slovy.



Co se týče vizuální stránky, kniha je opravdu „vymazlená“. Krásné ilustrace na vás dýchnou zimní atmosférou a potvrdí, že se na pultech knihkupectví dají najít výtvarně krásně zpracované tituly. Takže i my rodiče dětí, které zajímají v knize spíše obrázky a na verbální složku je moc neužije, máme možnost své potomky potěšit krásnou knihou. A právě kombinace milého příběhu zdůrazňujícího hodnotu přátelství s bohatými ilustracemi Danky Kobrové je důvod, proč vám a vašim potomkům knihu vřele doporučuji.


Anotace:
Malá Alenka odjíždí se svým pejskem Sisinkou na celou zimu do nejvyšších českých hor Krkonoš ke své babičce. V malé roubené chaloupce na samotě bydlí už dvě namyšlené kočky Máša a Dáša a velký pes Karel, který musí všechny hlídat. Jenže Dáša moc zlobí a bez pomoci ochránce hor Krakonoše a ostatních zvířátek, kdo ví, jak by neposlušná kočička dopadla. Tato pohádka má šťastný konec. 

Nakladatelství: Anahita
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura pro děti
Počet stran: 88
Vazba: pevná






Komentáře