Recenze: NEJVĚTŠÍ DOBRODRUŽSTVÍ (David Adámek)

Stát se z buňky klukem je to největší dobrodružství


 Za recenzní výtisk děkuji autorovi Davidu Adámkovi

Chci zakoupit titul Největší dobrodružství


David Adámek letos debutoval svým příběhem Největší dobrodružství, ve kterém sleduje chlapce Vítka, který se sice ještě nenarodil, zato už prožívá největší dobrodružství svého života. V matčině břiše se totiž musí Vítek vyvinout a pochopit, co to znamená být člověkem. Jak se s takovým tématem mladý autor  popasoval?


Jednoho dne se Vítek objeví v maminčině děloze a od té chvíle musí hodně jíst a také se toho spoustu naučit o světě, do kterého se chystá narodit.

Vítkův vývoj je trochu netradiční – kopíruje totiž evoluci, a tak se z dvoubuněčného organismu nestane rovnou děťátkem, ale musí projít třeba přes fázi ještěrky, dinosaura, savce nebo opice a až pak se změnit v lidské dítě. Během tohoto procesu prochází Vítek různými dobrodružstvími s fantastickým nádechem a setkává se s bytostmi, které ho připravují na jeho budoucí klukovský úděl.

Příběh je vyprávěn v er-formě od Vítkova početí až po jeho narození.

Jedná se o lehké čtení, které čtenář slupne zhruba za hodinku. Oddechový tón knihy převažuje, přesto se autor místy dostává k filozofickým úvahám, které dodávají knize ještě minimálně jednu rovinu.

Vítek se v knize dostává do různých prostředí – džunglí, hospod, savan i k vodopádům – jejichž popis je největší devizou knihy. Autor jednotlivé lokace ztvárnil barvitým a přitažlivým způsobem. Se stejnou dávkou fantazie jsou popsaní i průvodci, které chlapec na své pouti k mamince potkává, a i díky nim se příběh stává velice plastickým a čtivým.

Humor knihy je poměrně jemný a inteligentní, vykouzlí spíš pousmání než nějaký bujarý smích a hezky dokresluje atmosféru díla. Tu a tam autor sklouzl k trochu lacinějšímu humoru (větry, sex...), což podle mého názoru při sympatickém nadhledu, kterým se kniha jinak vyznačuje, neměl zapotřebí.

Některé scény, které chlapec Vítek na své cestě uvidí, připomínají notoricky známá díla a není zcela jasné, zda chtěl autor k těmto dílům odkázat nebo se jedná o náhodu. Nejvýrazněji je to znát v pasáži, kde se Vítek učí o svobodě na „svobodném statku“ plném prasat – asociace s Orwellem naskočí snad úplně každému.


Pečlivý čtenář si všimne, že při korektuře nebyla vychytána všechna chybějící či přebývající slova nebo písmena, nejedná se však o žádnou tragédii.

Za negativum knihy považuji zbytečné stereotypy: v pánském klubu je úžasná zábava, ale nepořádek; dámský klub je růžový, voňavý a dámy v něm čekají, až si pro ně pánové přijdou. Pozitivně mě zaujala postava Boha, která byla pojata poměrně originálním způsobem a bavilo mě o ní číst.

Na zadní straně knihy je anoncováno, že kniha je takřka pro každého, a já s tímto tvrzením souhlasím. Je to příběh plný fantazie a prosté radosti ze života, který zvládne přečíst jakýkoli čtenář. Pro méně zdatného čtenáře možná bude důvodem k zamyšlení, pro toho zkušenějšího pak příjemnou jednohubkou k ukrácení dlouhé chvíle.


Anotace:
Originální, vtipné a milé vyprávění, jak by vnímalo svět dítě, kdyby mohlo přemýšlet již od okamžiku početí a ještě navíc si „odskakovat“ do evoluční prehistorie, odpovídajících stupni jeho vývoje. Knížka, jež se odehrává z větší části mimo reálný svět, ve fantazii ještě nenarozeného dítěte, je originálním a úsměvným příběhem, který určitě pobaví nejenom nastávající maminky, ale i jejich partnery či další děti, zkrátka každou rodinu, která očekává příchod nové ratolesti.

Nakladatelství:Formal Group
Rok vydání: 2019
Žánr: Humor, fantasy
Počet stran:88
Vazba: brožovaná
 

Komentáře