Recenze: LEON (Roman Bureš)

Historie, emoce i tvrdá realita


Za recenzní e-výtisk děkuji eshopu Palmknihy.cz

Palmknihy na FB


Chci zakoupit tento titul!


Spisovatele Romana Bureše jsem vám na projektu již představovala prostřednictvím dvou recenzí jeho knih – historického románu Legionář (recenze), vydaného v roce 2013 u nakladatelství Alpress, a také horké novinky z nakladatelství Epocha s názvem Inferium (recenze). Po pekelné a propracované fantasy přichází na řadu nový historický román Leon, který letos vydalo nakladatelství Brána. Pokud si prohlédnete seznam autorových knih a hodnocení čtenářů, pochopíte, že Roman Bureš psát rozhodně umí a že s jeho dílem určitě nešlápnete vedle.


Příběh je vyprávěn v ich-formě. Autor se nesnaží psát nikterak složitě, snadno vám líčí okamžiky, představuje hrdiny a vtahuje vás do děje pomocí poutavých, ale nepřehnaných popisů. Jeho styl se od knih, které jsem četla před Leonem, příliš neliší, ale přenáší na vás báječnou atmosféru díky přirovnáním či v dané době používanými slovy: Nikoláos leží roztažený na mém místě, už propadl do Hypnovy moci. Anthia, naše malá květinka, je přitisknutá k matčinu prsu a spokojeně se krmí. (6 % z knihy) Roman Bureš se drží určité formy, která je čtivá, dynamická a pro čtenáře víc než příjemná. Zobrazuje, jak emoce, tak i myšlenky, a vy tak novému knižnímu hrdinovi můžete být velmi blízko... 

„Přátelé, sousedé! Přináším nabídku římského legáta! Je ochoten nechat se vyplatit. Avšak pod podmínkou, že otevřeme brány, složíme zbraně a budeme přísahat přátelství senátu a lidu Říma.“ (5 % z knihy)

Leon se vydává do války, která pro něj není výhrou. Římané táhnou směrem k jeho městu a on se v rychlosti loučí s rodinou. Zabrání Římanům zničit město? Dokážou se jeho lidé postavit přesile? Takhle začíná příběh, ve kterém si Leon vyčítá, že se do války nechal zatáhnout... Nečekají ho dobré časy. Litovat bude ještě mnohokrát.

Leon je sympatický ústřední hrdina, po němž se román jmenuje. Chrabrý bojovník, žijící ve městě Hérakleia Pontiké se svou ženou Ariadné, synem Nikoláosem a maličkou dcerkou Antihou. Muž, kterého čekají časy těžší, než si dovedete představit... Jeho pouť je plná trýzně a emocí, věřte mi, budete mu držet pěsti. 

Dějová linie zobrazuje nejen lásku k Leonově rodině, ale také lehkou romanci. Je do své ženy vášnivě zamilovaný. Emoce skvěle vyvažují akční scény i obavy o život. Nejsou přehnané, ale zobrazují vztahy i atmosféru. Stejně jako v předchozích knihách i v tomto líčí Roman Bureš scény surově, avšak nezachází do srdcervoucích či hrůzných detailů. Vše si můžete domyslet, takže na vás stejně situace zapůsobí, ač je autor nepřehání a nesnaží se hrát na vaše city. 

Začátek plný obav i lásky nahrazuje strastiplná cesta. Leon to nebude mít jednoduché a autor ani vás, ani jeho nešetří a vše opravdu poutavě směřuje ke správnému cíli. Věřím, že budete stejně jako já hltat stránky a doufat, že Leon svou životní bitvu vyhraje... 

Nevěřím si v tom, abych posuzovala, co je fikce a co fakta. Je však znát, že Roman Bureš znalosti rozhodně má a co víc, umí je prodat. Zklamaní určitě nebudete, ba naopak, jestli máte antický Řím v oblibě, budete tímto dobrodružstvím víc než nadšení. Titul se netočí pouze kolem gladiátorských zápasů a Spartaka, je v něm mnohem víc...

Hrůzná odysea, tak o svém příběhu v jednu chvíli hovoří sám hrdina a já s ním plně souhlasím. I když autor nehřeší na emoce, tak je z románu snadno vnímáte a dokážete s Leonem (a nejen s ním) soucítit. Život hrdinů působí reálně a skutečně lidsky, někdy až opravdu drsně, což je dle mého to nejpodstatnější, co čtenáře udrží při čtení. Nechcete je nechat ve šlamastice, toužíte po rozhřešení...

A to v závěru samozřejmě opravdu přichází. Jestli čekáte happyend, nejspíš budete zklamaní. Po celou dobu autor Leonův příběh líčí realisticky a takový je také závěr. Na mě působil nostalgicky, i když nebyl to nejhorší, co se mohlo udát, tak jsem si přála pro Leona to nejlepší... Ale takový život není a ani v knihách, které skutečnost tak perfektně odrážejí. 

Propracovaný a promyšlený román Leon je pokladem pro čtenáře tohoto žánru. Nabízí toho tolik, až se vám bude točit hlava. Čím více autorových knih čtu, tím více jej obdivuju. V tomto příběhu bylo spoustu scén, které na mě silně zapůsobily. Leonův život pro mě zůstane nezapomenutelný a věřím, že i pro vás. 


Anotace: 
Jsem Leon, syn Agathonův. Pontský boxer, který prohrál finále v Olympii. 
Vrátil jsem se rozbitý a zlomený, rval se po hospodách a koledoval si o nůž v zádech nebo o doživotní vyhnanství. 
Pak jsem potkal Ariadné, svou ženu. 
Dala mi syna a dceru. 
Společně mi zachránili život.
Jenže když si myslíte, že se vše otáčí k lepšímu, bohové vám na hlavu hodí novou pohromu.
Přišli Římané.
Zničili mé město, odvlekli mou rodinu. A po mně chtějí, abych pro jejich potěšení zabíjel v aréně.
Nesmrtelní však mají jiné plány – Spartaka.
Společně roztrháme Řím na kusy a jeho vnitřnosti naházíme do moře. Najdu svoji rodinu, i kdybych měl obrátit Itálii naruby. 
Budu je hledat, dokud nezemřu…

Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2019
Žánr: historické romány
Počet stran: 
Formát: Epub, Mobi

Komentáře