Recenze: KOMIKSODĚJKY (kolektiv autorů)

Sborník o ženách a komiksu


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa

Chci zakoupit tento titul


Nakladatelství Pointa se specializuje na vydávání knih českých autorů a i vy můžete prostřednictvím crowdfundingu některý z titulů podpořit a získat do své knihovničky. Tímto způsobem nedávno vyšla také sbírka komiksů s názvem Komiksodějky, která obsahuje i něco navíc.


Komiks je spjatý s Laydeez do Comics Praha. Vypovídá o této skupině nejen prostřednictvím ilustračních příběhů, ale také rozhovorů. Na sto šestnácti stranách se dozvídáte mnoho zajímavostí, které byste v komiksové knize nejspíš neočekávali.

 

Jako první se dozvíte o Nicole Streeten. Část s názvem Jak to všechno začalo hovoří o Laydeez do Comics. Doteď jste o této skupině neslyšeli? Nevadí. To, co se dozvíte, vás nejspíš navnadí! A potěší vás, že i v Praze se rozmohla odnož Laydeez do Comics. Čeká vás rozhovor se zakladatelkami, Terezou Drahoňovskou a Štěpánkou Jislovou. Můžete se těšit i na dvojrozhovory s tvůrkyněmi komiksu. Stejně tak i článek Tomáše Prokůpka (Prokůpek) s názvem Tvůrkyně československého komiksu – Genderocentrický průlet historií domácí scény

Každý rozhovor či článek obsahuje fotografie, ale také ilustrace, zobrazující především část komiksu, takže autorky od tématu rozhodně nijak neodcházejí, spíše vám jej podávají v naprosto novém kabátě a informují vás o něčem, co vám prozatím mohlo zůstat skryto. 

Od strany třicet sedm začíná komiksová část. Ve sborníku vás pod názvem Redefined přivítají první komiksy tématu gender. V úvodu každé části je krátký text, informující o účelech děl a obsahující samozřejmě seznam autorek, které se na něm podílely.

 

Komiksy pojí rozmanitost, ať už se týká jejich zpracování, uchycení a ztvárnění námětu, či kreseb. Ilustrace jsou totiž velmi rozličné. Některé působí jako kresba na křídovém papíře, jiné jsou černobílé a přiklání se k temnějšímu stylu, další naopak působí jako kresby pro děti anebo jsou různorodě pestré či zaměřené na jednu barvu. Opravdu krásná sbírka malířského umění, u které si můžete být jistí, že to či ono vám vezme dech.

Některé komiksy jsou textu prosté, jiné mají naopak textové pasáže vhodně či kreativně zapracované. Několik komiksů je dokonce psaných anglicky, což vás zřejmě ve sbírce českých autorů vycházejících na české literární scéně zarazí stejně jako mě. 


Ačkoliv námět se týká žen a také feminismu, obsahuje kniha tři hlavní témata, která se s předchozími dvěma náměty příhodně snoubí. 

  • Sympozium 2016: Gender: Redefined
  • Sympozium 2017: Princezny: Šťastně až na věky
  • Sympozium 2018: Žena 2.0

Jak víte dle anotace, jedná se o soubor toho nejlepšího z každoročně pořádaných sympozií, která mají hlavní témata. Sborník vám tak dává možnost si finální verze prohlédnout a užít. Na zadní straně knihy se v anotaci dovídáte, že na sympoziu v roce 2016 získaly autorky cenu Muriel za přínos českému komiksu. 

Komiksy nemají názvy. Autora poznáváte pouze podle obsahu, ovšem ani přesto, že vlastně nejsou nijak označené, se v nich rozhodně neztratíte, protože jsou opravdu originální – každý do jednoho. Velmi neotřelé zpracování vám tak dává jistotu, že ač vás jeden styl kresby přímo nezaujme, druhý už může tnout do živého.

 

Na této knize je skvělé, že se jedná nejen o komiksový sborník, ale poskytuje také spousty informací a zasvěcuje vás do naprosto nového světa, o kterém jste možná ještě ani nezaslechli... A o který by rozhodně bylo škoda přijít. 

Co mě osobně zarazilo, jsou právě použité anglické texty. Chápu, že jde o dané komiksy použité na sympoziu, ale nebyl by do knihy příhodnější český překlad? Pak je totiž sborník zacílený nejen na české čtenáře, ale přímo na ty, kteří umí anglicky, a ať už to vypadá jakkoliv, ne všichni v ČR tento jazyk ovládají. Zaskočilo mě, že u českého nakladatelství vydávají české autorky sbírku pro české čtenáře s tím, že sborník je „obohacen“ o komiksy v anglickém jazyce. 

Vydání knihy Komiksodějky se uskutečnilo nejen díky pomoci čtenářů, kteří titul podpořili u Pointy, ale také díky pomoci Fakulty desingu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. 

Až na anglické části hodnotím sbírku komiksů spolu s textovými pasážemi kladně. Opravdu talentované autorky se s vámi dělí o bujarou fantazii a stojí za to se nad jejich díly zamýšlet. Doporučuji především čtenářům i čtenářkám, kteří k daným tématům tíhnou a chtěli by vlastnit neobvyklá a originální ztvárnění komiksů, které osloví. 


Anotace: 
Z našich sympozií jsme nasbíraly přes 60 stránek komiksů od více než 20 českých autorek. Mnohé z nich jsou již známými osobnostmi v rámci komiksové komunity, některé teprve na prahu jejich kariéry. Že jste o nich neslyšeli? Tak to změňte! Poznejte příběhy významných komiksových žen současnosti i minulosti skrze jejich příběhy, rozhovory a články od komiksových odborníků. Pročtěte si komiksy od žen, o ženách, ale i o celé společnosti.

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2019
Žánr: komiksy
Počet stran: 116
Vazba: brožovaná

Komentáře