Recenze: ŘÍKAJÍ MI LARS (Daniel Gris)

Thrillerový debut 


Za recenzní e-knihu děkuji portálům Palmknihy.cz a eReading.cz

Palmknihy a eReading na FB

Chci zakoupit tento titul


Thrillerová detektivka Říkají mi Lars vyšla u Mystery Press jako dílo českého debutanta, jenž do ní vložil nejen skvělý hudební vkus a osobitost, ale zároveň vytvořil hrdinu, který vás pobaví a zláká k nápadité jízdě... 

Vyprávění v ich-formě minulého času je stylizováno jako skutečné vypravování hrdiny, který vás zasvěcuje do svého příběhu a do té nejpodstatnější životní etapy, kterou se autor rozhodl popsat. Sice je to ukecaný typ, co rád háže ramena, ale proč ne. Styl je dynamický, chytlavý a přímý. Snadno si vás získá, pokud román začínáte číst s tím správným očekáváním. Jelikož je Lars pusa nevymáchaná, což podle anotace předpokládáte, nevyruší vás nespisovný styl psaní, hanlivá slova nebo bouřlivost, se kterou se pouští do akce. 

V první kapitole je tak nějak přelarsováno. Hrdina se představuje jako ten největší drsňák a fanoušek Mettalicy, bývalý policista a detektiv kriminálky, ale dějová linie se rozjíždí až poté, co na sebe odpěje ódy a naplive svinstvo. Umí se vychválit i shodit zároveň a proč ne, takového řízného chlapíka přece očekáváte a on vaše očekávání nezklame. Někomu však to jeho „já, já, já“ nemusí být po chuti, protože o sobě rád mluví nejen na začátku, ale také během příběhu. 

Jak to všechno začalo? Jedním kšeftem, na který se měl Lars nejspíš raději vykašlat. Jenže pro něj není nic velké sousto a výzvy přijímá jako Chuck Norris (zas až takový frajer ale není). 

„Co jste vlastně zač, Larsi?“„Já? Já jsem anděl. Jen jsem nějak naštval pánaboha, a ten mě skopnul sem dolů na zem.“ (5 % z knihy)

Čtyřicetiletý David Scholl, ale říkají mu Lars, je inspirovaný těmi nejdrsnějšími akčními hrdiny, kteří v sobě mají i špetku humoru a šílenství. Tak trochu Bruce Willis, Jason Statham a nespoutaný fanoušek metalové hudby a tetování v jednom. Už podle příjmení poznáváte, že je německé národnosti. To ale není podstatné, nejdůležitější je, že ač se tenhle člověk prezentuje jako grázl, má nějaký charakter a nevezme jakoukoliv zakázku. Svědomí u drsňáků je fajn, ale i Lars občas šlápne vedle... 

Sebestředný Lars tedy hovoří dost o sobě, ale i přesto se zajímá o případ, který sice působí jako lehká výzva, ale všechno se zkomplikuje... Především v době, kdy už je zakázka vyřešená a před Larsem stojí něco naprosto jiného. Zabředává do temnějších vod, než kdy předpokládal, ale ani to mu nebrání vypouštět z úst vtipné průpovídky, opět házet ramena a nalívat se litry Jacka Danielse. 

Dá se říct, že Lars připomíná hrdiny známého a za mě precizního autora Petra Heteši. Daniel Gris se sice musí ještě vypracovat, ale rozhodně dokáže pobavit a zaujmout svými detektivními zkušenostmi. 

Detektivní linie je spletitá, zajímavá a dokáže vás s napětím držet u čtení i přes ukecanost a někdy nadbytečné texty. S ohledem na styl psaní a zejména vyjadřování Larse působí kniha jako oddechovka, ale věřím, že může zaujmout i náročnější čtenáře, kteří se při ní příjemně pobaví. 

Je důvod, proč je titul tak dobře hodnocený a čtenáři přijímaný. Má něco do sebe, i když toho humoru je tam někdy trochu víc a Lars by mohl občas sklapnout, stejně je jeho osobitost opravdu lákavým prvkem při čtení.

Říkají mi Lars má šikovně vytvořenou knižní obálku, která zavání zahraniční tvorbou. I já sama jsem původně myslela, že se jedná o titul, který pochází ze zahraničí, a hodně mile mě překvapilo, když jsem zjistila, že za vším stojí český autor.


Anotace: 
VYPADALO TO JAKO POHODOVEJ KŠEFT. A PAK SE VŠECHNO PODĚLALO…

Lars je soukromé očko. Opatřuje informace, sleduje lidi, řeší problémy, nebo naopak problémy vytváří, to vše podle přání a potřeb svých klientů. Lars má rád Metallicu, Jacka Danielse, vůni žen a hodinky Luminox. 

To, co rád nemá, jsou podivné náhody. A právě podivných náhod je kolem jeho poslední zakázky až podezřele moc. Jedna smrt, jedno záhadné zmizení a jeden únos, to všechno poté, co jako obvykle odvedl bezchybnou práci. Anebo že by tentokrát tak bezchybná nebyla? Kdo za podivnými událostmi stojí? A kdo bude další, komu začne hořet město pod nohama? 

Na všechny odpovědi nakonec dojde při neobvyklém setkání ve starém skladišti, kde někteří zúčastnění konečně odloží masky, zatímco jiným budou muset být nemilosrdně strženy…

Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2018
Žánr: Thrillery, Detektivky
Ze série: Lars 1. 
Počet stran: 240
Formát: PDF, Mobi, Ebook



Komentáře