Recenze: PEKÁČ BUCHET (Kateřina Petrusová)

Humorná oddechovka




Za recenzní e-knihu děkuji portálům Palmknihy.cz a eReading.cz

Palmknihy a eReading na FB

Chci zakoupit titul!


Kateřina Petrusová debutovala v roce 2012 románem Nebezpečná láska. Jedná se o první díl trilogie Bavettovi, týkající se mafiánského prostředí. Trilogie se zalíbí i náročnějším, na rozdíl od následně vydaných romancí – Hlava v oblacích pejru nebo právě Pekáč buchet. Ačkoliv autorka se tentokrát zaměřila na oddechovější a méně náročná témata, čtenářky se do romancí rády začtou. Co vám tedy (ne)nabízí tento krátký příběh?

Příběh je vypravován v ich-formě z úhlu pohledu ústřední postavy. Pozitivní pro všechny milovníky jídla je, že každá kapitola začíná zajímavým receptem, dočtete se nejen seznam surovin, ale i postup přípravy jídla. Bohužel je tento prvek také jediný, který dělá příběh o něco hodnotnější.

Neočekávaně vás přivítá recept na muffin s bílou čokoládou, až si myslíte, že jste se namísto romance pro dívky začetly, milé dámy, do kuchařky sladkých receptů. Hlavní hrdinka se právě mučí v posilovně, protože chce shodit pár kilo, ale pohyb ji vážně nedělá šťastnou. Má však osobního trenéra, který se nenechá oblomit a dává jí zabrat. 

Jo. Tohle jsem já. Miluju jídlo. Miluju jídlo, miluju vaření. Zbožňuju nákupy surovin. Pořád vymýšlím recepty a vychytávky. Ve sprše, v metru, v posteli před usnutím, ráno po probuzení. V práci, v kině, v baru. V letadle, na dovolené. Při sexu (ale to se stalo jen jednou). Zeptejte se mě na cokoliv, zaveďte řeč na jakékoliv téma – stejně nakonec skončíme u jídla. Ahoj. Jmenuju se Klára a jsem gastrosexuálka. (3 % z knihy)

Klára pracuje v redakci ženského časopisu Stella jako redaktorka o vaření. Má svůj sloupek o jídle a hodnotí restaurace. 

Matouš Kopřiva je horolezec, kterého Kláře do cesty přihrála náhoda. Mistr Evropy v lezení po zmrzlém vodopádu, ať už to znamená cokoliv, s Klárou udělá rozhovor a nejen to... 

Hrdinové jsou spíše plošší, protože na tak malém prostoru je těžké jít do hloubky, ačkoliv někteří autoři to zvládnou, v tomto případě se to nepovedlo. Žádné zázraky tak od postav nečekejte, ale rozhodně vás dokáží pobavit. 

Ačkoliv je vztah prvoplánový a vy tušíte, jak to dopadne, tak nic není tak jednoduché, jak si to možná malujete. Klára sice Matoušovi nemůže přijít ani na jméno, ale on není zvyklý se vzdávat. Zábava a romantické námluvy tak mohou začít!

Prostá oddechová romance s účelovými scénami v sobě neskrývá jen romantiku, ale také humor, místy komický, až přitažený za vlasy. Pokud máte rády zábavné scény stáčející se na sílu k americkému humoru, budete nadšené. 

Jako bonus vás u čtení bude přepadat chuť na jídlo, protože recepty jsou vážně hodně lákavé, takže si mimo odpočinkového zážitku odnesete také inspiraci k vaření. 

Dramatický závěr knihy je překvapivý, i když s ohledem na to, čemu se hrdina věnuje, vlastně očekávaný, přesto však většinu čtenářek zaskočí, ale nebojte... nakonec se dočkáte všeho, po čem jste v případě této krátké romance toužily. 

Po ukončení příběhu si závěru knihy můžete přečíst ještě několik kapitol z knih: 

Máte rády humorné dívčí romány? Chcete oddechové čtení, které však mimo receptů nic hodnotnějšího nenabízí? Zkuste tento méně propracovaný kousek. Je však naprosto jasné, že jste-li náročnější čtenářka, Pekáč buchet vám nezachutná...

Já jsem byla z knihy velmi zklamaná a bylo pro mě těžké ji přes ten násilný humor přečíst. Řekla bych, že nejlepším dílem Kateřiny Petrusové byla právě Nebezpečná láska. Se svým debutem nasadila laťku vysoko a postupně šla úroveň jejích příběhů níž a níž. Pekáč buchet považuju za nejhorší z její bibliografie. Momentálně o autorce není slyšet. Před lety slibovala volné pokračování tohoto románu o dvojici, která by si podle ní i čtenářek zasloužila více prostoru, ale od té doby se nic neděje. Zřejmě se tedy už dalších knih nedočkáme, což podle mého nebude žádná škoda, pokud se nerozhodne vrátit se ke zpracování, které je více na úrovni a méně na sílu. 



Anotace: 
ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.

ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.

Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem, a že láska hory přenáší.

Další skvělé čtení od Kateřiny Petrusové, které smlsnete jako pralinku. Najdete v něm všechno, co na jejích knížkách máte rády: svérázné postavy, skvělé dialogy, nečekané zápletky. Vtip, romantiku i napětí.

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 150
Formát: Epub, Mobi


Komentáře

  1. Mě taky Pekáč buchet v určitém slova smyslu zklamal. Bavetty mám ráda, ti byli super, a každý díl měl něco do sebe. S hlavou v oblacích mi taky přišlo vtipné, ale tady jsem taky chvílemi přemýšlela, jestli to mělo být vtipné, jestli tam něco nechápu... a konec mě naštval. Ale jako oddechovka to je ideální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. :) Který díl Bavettů máš nejraději? Já tedy ráda doporučuju první díl, ten je opravdu neotřelý, co se týče námětu první poloviny knihy. :)

      Vymazat
    2. Nejvíc se mi asi líbila trojka s Emily a Henrym. Ale četla jsem to docela dávno, kdoví, jak bych se na to dívala teď. Jednička je skvělá :)

      Vymazat

Okomentovat