Recenze: ANDĚLÉ USÍNAJÍ V NEW YORKU (Milan Hloušek)


Pro záchranu musíme i něco obětovat

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Milanu Hlouškovi 

Chci zakoupit titul!


Milan Hloušek, autor románové prvotiny Letní dny bez konce z roku 2017, nenechal čtenáře dlouho čekat a v roce 2018 představil své pokračování Andělé usínají v New Yorku, vydané pod hlavičkou nakladatelství Krigl  První díl byl ukončen s jistou dávkou napětí, proto lačnost po druhém díle je na místě. Jak se však autor popral s osudem svých postav a kam se děj ubírá? Na to se podíváme v následující recenzi. 


Kniha je rozdělena do čtyř částí, v pojmenovaných kapitolách nás opět uvádí do místa a času děje. U části nazvané Zahrada není jednoznačné, co vypráví. Je to podivný snový svět básníka nebo snový svět hlavního hrdiny. V kapitole Zahrada se opět objevují básně, které jsou jen shlukem slov bez většího potenciálu. 

Příběh je vyprávěn v er-formě a zejména se drží jedné dějové linie. Od prvního dílu se velice ubralo na popisnosti a přidalo na ději, což dělá druhý díl více čtivý a akčnější. Dalším rozdílem jsou nedokončené scény nebo úplně vynechané. K těmto jevům dochází v pomyslném vrcholu knihy, na který se postavy a čtenář připravují od samého začátku. 

Andělé usínají v New Yorku bez zaváhání navazují na knihu Letní dny bez konce, kde se vyskytuje stejná kapitola jako v díle prvním, aby čtenářům připomněla, o co vlastně půjde, což velice dobrý odrazový můstek. Setkáváme se zde s postavami z prvního dílu a zároveň i s postavami novými. Některé jsou s Michalem až do konce a některé jsou jen pro pár kapitol. Michalův charakter je hodně naivní, což se od prvního dílu nezměnilo. Ovšem začíná se v něm probírat stránka akčního dobrodruha. Problém je, že o hlavním hrdinovi víme, ale příběh by se jednoduše obešel i bez něj. 

Novou hlavní hrdinkou se stává Denise, se kterou se potkal Michal před šesti lety na dovolené ve Španělsku. Denise změnila charakter od prvního dílu k nepoznání. Nebo si ho spíše vyměnila se svou sestrou Odette, kterou jede zachránit do České republiky. Při porovnání charakterů sester z prvního a druhého dílu je patrné že se shodují spíše jen jejich jména.

Milan Hloušek se opět pustil do tématu domácího násilí. Ovšem ještě přihodil pár polínek ve formě českého podsvětí a únosu. Velký obrat od prvního dílu. Čtenáři lichotí, že tento příběh předkládá novinář, a tedy se těší na drby o mafii. Velice se plete. Příběh se sice připravuje na střet s mafií, což je vývoj od opalování v Lloret de Mar, ale pomyslný vrchol knihy je zadušen ještě v počátku. Jednoduše byl elegantně vynechán  a příběh opět ubíhá ve svých starých kolejích.

Přestože je pouze jedna dějová linie, opět zachází do slepých uliček a poslední čtvrtina knihy se dá předvídat. Příběh by ani nemusel být rozdělen do dvou knih. Mohla by to být spíše jedna kniha ztenčena o hluchá místa a zcela zbytečné postavy, které se objevují v obou dílech. 

Andělé usínají v New Yorku opět dokazují, že autor má bohatou slovní zásobu a ví, jak psát o místech, která představuje. Ale na stránkách chybí určitý spád, napětí nebo vzrušení. Jeho netradiční románový hrdina, jak zmiňuje anotace, je vážně netradiční. Vzbuzuje silné antipatie a ve skutečnosti je jeho postava hrozně plochá. 

Knihu bych doporučila spíše ženám a samozřejmě čtenářům Letních dnů bez konce. Druhý díl se však dá číst i bez znalosti Letních dnů.

Obálka knihy je od stejného ilustrátora jako u předešlého dílu. Na první pohled jsou obálky obou knih stylem odlišné. U druhého dílu obálka znázorňuje pouze poslední čtvrtinu knihy, jejíž děj se odehrává právě v New Yorku.



Anotace 
Na dobrodružnou cestu napříč Evropou se vydává uprostřed léta hrdinka výbušného románu „Andělé usínají v New Yorku“. Cíl má jasný, vysvobodit svoji sestru z područí násilnického manžela. Pro mladou Portugalku se plánovaná mise stane takřka nemožnou, když se dozví, že trýznitel je obávaným bossem českého podsvětí. Navíc sestru i s neteří drží na neznámém místě v Praze…

Kniha potěší nejen příznivce napínavého čtení, ale i milovníky cestování. Příběh plný neočekávaných zvratů totiž provádí čtenáře žhavým Španělskem, Portugalskem, dále pak českou kotlinou, svéráznými Krušnými horami, aby vrcholil daleko za oceánem ve městě, které nikdy nespí.

Originálně psaný román volně navazuje na předchozí knihu „Letní dny bez konce“, jejíž pokračování bylo ze strany fanoušků přivítáno s velkým ohlasem.

Nakladatelství: Krigl
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány, Pro ženy
Počet stran: 196
Vazba: Pevná

Komentáře