Rozhovor se slovenskou spisovatelkou Dominikou E. Hladíkovou: „Bez propagácie sa o autorovi málokto dozvie.“

Nedávno jsme vám představily slovenský ekvivalent českého projektu, který se skrývá pod názvem Podporujme slovenských autorov v rozhovoru. Nyní je na řadě představit vám samotnou šéfredaktorku a zakladatelku, kterou je spisovatelka Dominika Elizabeth Hladíková. Na svém kontě má již tři knihy. 

Titul Slovo je nádych vyšel v roce 2016 u Art Floyd, jedná se o sbírku básní, ve které autorka hovoří o intimitě své duše. Po roce následoval román Odtiene dúhy, vypovídající o životě dospívajícího děvčete, které bojuje s depresí, hledá samo sebe a doufá v lepší zítřky. Novinkou, která vyšla ke konci roku 2018, tentokrát u nakladatelství Magna, je fantasy s názvem Na krídlach noci, odhalující příběh dvou andělů smrti a jednoho smrtelníka.

Zdroj: Dominika E. Hladíková


Jak ses vlastně dostala ke spisovatelskému řemeslu? Vždy jsi chtěla být spisovatelka, nebo to tak nějak přišlo s projektem?

V podstate píšem už odmalička, ale intenzívne som sa tomu začala venovať až před cca desiatimi rokmi. Vtedy som začala písať básne a krátke prózy. Veľmi ma to napĺňalo a tak som v tom pokračovala až do dnes. :)

Bylo pro tebe obtížné vydat knihu? Někteří autoři se snaží už spousty let, a nic. Jak to probíhalo u tebe? 

V podstate to šlo ľahšie ako u ostatných autorov... Písala som pre online mesačník Abdon, ktorý vedie Denisa Kancírová a krátko po mojej maturite v 2016 sa mi ozvala, že zakladá malé vydavateľstvo a chcela by mi vydať moju prvotinu. Sama sa ponúkla, takže najprv som nemusela písať všetkým možným vydavateľom. Mailovanie vydavateľstvám s rukopisom začalo až po mojej druhej knihe. Krátko to trvalo aj pre Na krídlach noci, ale najldhšie som s tým bojovala so štvrtou knihou s názvom Ako som hľadala šťastie. 

Zdroj: Dominika E. Hladíková

Který z tvých tří titulů je podle tebe nejpovedenější? 

To je veľmi ťažko povedať... Na prvotinu Slovo je nádych sa teraz s odstupom času pozerám inak... Odtiene dúhy sú pre mňa veľmi dôležitá kniha. A asi môžem povedať, že sa zatiaľ podarili najviac. No to však najlepšie posúdia čitatelia. :) 

Pomohl ti projekt PSA nějakým způsobem právě v práci autora? 

Myslím, že áno, pretože som si všimla, že sa k mojej tvorbe dostalo viac ľudí. Jedného dňa som na Facebooku PSA spustila súťaž o svoje Odtiene dúhy a šokovalo ma, koľko záujemcov sa o ňu prejavilo. Podobne jako u knihy Na krídlach noci. 

Co má začínající autor dle tebe udělat, aby se mu vlastně podařilo vydat knihu? Máš nějaký speciální návod, kterého ses držela ty sama? 

Žiadny špeciálny návod asi nemám. Musí ale najmä na sebe pracovať. Vylepšovať rukopis a makať na ňom. Dobré je, keď máte za sebou nejaké úspechy v literárnej tvorbe – prispievanie do časopisov, výhry v literárnych súťažiach a podobne. Tieto úspechy je dobré vydavateľovi podsunúť v prvom maili. Výborné je, keď autor má niekoho, kto mu na rukopis môže poskytnúť úprimnú spätnú väzbu. Veľa vecí môže prostredníctvom tohoto zlepšiť. 

Jak těžké je pro slovenského autora prorazit a co všechno je nutné udělat, aby se čtenářům dostal do povědomí? 

Bez propagácie sa o autorovi málokto dozvie. Treba dávať knihy na recenziu, pretože blogeri ju môžu dať do povedomia. Treba chodiť na besedy a čítania, prezentovať svoju tvorbu všade. Tí, ktorí majú finančné prostriedky si môžu zaplatiť PR články v novinách, plagáty v meste... No najlepšie sa o autorovi dozvieme prostredníctvom odporúčaní jeho tvorby. :)


Zdroj: Dominika E. Hladíková

Ačkoliv v redakci projektu posuzujeme knihy, tak o jejich vzniku zatím nevíme vůbec nic a vlastně do procesu vydání z pohledu autora nevidíme. Mohla bys nám popsat, co všechno to obnáší, když se tedy stane ta úžasná věc, že ti nakladatelství schválí koncept knihy a rozhodne se ji vydat? Co následuje za procesy, kterých se autor účastní? 

V prvom rade je to o čakaní. Ale to čakanie sa skutočne oplatí. Po schválení rukopisu príde na rad zmluva – autor si ju musí prejsť, podpísať (samozrejme) a podobne. Následne nastáva proces korekcie knihy – jako je dlhý záleží od toho, koľko toho kniha potrebuje upraviť. Tvorí sa obálka, čo je asi ten najpríjemnejší proces. Keď autor má nejaký termín vydania, tak sa dovtedy ešte rieši zalomenie strán, vydavateľ by mal autorovi poslať verziu pred tlačou a podobne. Ako som napísala – dlhé čakanie. Ale vyplatí sa. :)

Ty máš dva úhly pohledu díky tomu, že jsi recenzentka i spisovatelka. Jaké to bylo, když jsi věděla, že vycházíš s kůží na trh a může si na tobě někdo smlsnout o to více, že vlastně vedeš právě projekt PSA?

U mňa to býva vždy strach, keď otváram nejakú recenziu na niektorú z mojich kníh. Rozmýšľam nad tým, či sa človeku páčila, či ju naopak skritizoval... Takže určite strach. Ale zároveň pocit, že možno sa dozviem niečo nové, čo mi pomôže tvorbu zlepšiť. 

Jak na tvé knihy reagují čtenáři? Máš své vychvalovače i hejtery, nebo vše probíhá poklidně a bez výstřelků?

Zatiaľ je to vcelku pokojné. Dostávam spätnú väzbu, ktorá je pozitívna, no zároveň úprimná. Hejteri sú zatiaľ v úzadí, ak to tak môžem povedať. Každá z recenzií je pre mňa veľmi dôležitá a zatiaľ sa nevyskytol nik, kto by ma vyslovene zhejtoval. Ale nechcem to zakríknuť. :)

Zdroj: Dominika E. Hladíková



Komentáře