Recenze: BRETAŇ AŽ NA KONEC SVĚTA (Jana Brůžková)


Bretaň jako na dlani (A Paříž taky)




Za recenzní výtisk děkuji autorce Janě Brůžkové.

Chci zakoupit titul Bretaň až na konec světa


Cestopisná kniha Bretaň až na konec světa je prvotinou Jany Brůžkové. Hledáte-li nápad na dovolenou, nebo si chcete o Bretani jen něco nastudovat, směle do ní! Co na knížku říkáme na projektu? To se dozvíte v recenzi.

Autorka se spolu s manželem a dvěma malými syny vydala ve vypůjčeném automobilu objevovat kouzlo Francie, již si velmi oblíbila, a jak sama říká, která se jí neustále vkrádá do snů. V publikaci věnuje největší pozornost magické Bretani a nabízí také pohled na ruch francouzské metropole. To vše s humorem sobě vlastním, který nenaruší ani nečekaný úraz – manželova zlomená noha. 

Možná byste v knihkupectvích cestopis přehlédli. Malá, útlá knížka s příjemnou, nenápadnou obálkou asi renomované průvodce do kapsy, co se vizáže týče, nestrčí, ale pokud se začtete, obsah vám vše vynahradí

Kapitoly jsou rozděleny na jednotlivé dny, v nichž se rodinná dovolená uskutečnila. Během dvou týdnů Brůžkovi navštívili mnoho turistických míst, ochutnali bezpočet krajových specialit a poznali mentalitu místních obyvatel. 

Na první pohled je poznat, že je to právě Bretaň, již autorka zahrnuje značně velkou pozorností. Nasvědčuje tomu nejen název, ale i většinový poměr knihy, který je kraji věnován. Avšak také pařížské črty stojí za to. Řekněte, kdo by nechtěl vidět na vlastní oči starou dámu neboli cyklistický závod Tour de France, projít se po nábřeží Seiny, navštívit Versailles či splnit si dětský sen a zažít Disneyland

Kromě humoru, který se jako nitka vine celým dílem, (autorka se umí zasmát i sobě, jako typickému čecháčkovi, který řízky pojídá hned za humny), cestopis nese i rysy poetičnosti. Barvité popisy přírody i bretaňské krajiny lákají potenciální adepty na nevšední dovolenou a povolují uzdu fantazii.


„Speciálně příliv. Požehnaný to čas, kdy se moře vrací. Pomalu, tichounce, plíží se jak had. Něžně šťouchne do lodiček, rozhoupe je v bocích. Popožene kraba vpřed, aby ho zas za vteřinu pohltil do svých ohromných chapadel. Pohraje si s mušlemi, které plavou na jeho chocholcích jako šlehačka na dortu. Buď je pak spolkne, nebo vyvrhne pro radost dětem či dospělým. Jak krásné je to moře.“ str. 38.



Jana Brůžková použila wir formu neboli vyprávění v 1. osobě množného čísla, do které vypravěč zahrnuje i sám sebe. Tento způsob je nejčastější právě u cestopisných děl. Objevuje se bez přímé řeči, autorka na sebe bere roli vypravěče v rámci celé rodiny. 

Text je proložen černobílými fotografiemi a graficky zvýrazněnými poznámkami, jež doplňují faktické geografické údaje. Provozní doba, ceny vstupenek nebo recepty, to vše přispívá k ucelenému pohledu na turistickou destinaci. Pokud jste byli zemí galského kohouta stejně jako já dosud nepolíbení, získáte tímto poměrně dost zajímavých informací, které si proto nemusíte vyhledávat na internetu. 

Vzhledem k tomu, že dílko je, dá se říct, kapesního formátu, černobílé fotky nejsou zdaleka tak výrazné, jak by si čtenář přál. Na konci knížky je ale navíc umístěna barevná obrazová příloha, která tento fakt kompenzuje. 


Jako příznivkyně cestopisů jsem si nemohla Bretaň – až na konec světa nechat ujít. Setkání s francouzskými reáliemi považuji za povedené. I když jsem danou oblast nikdy fyzicky nenavštívila, měla jsem díky knížce pocit, že jsem tam aspoň na chvíli byla


Spojením faktografických údajů s osobními prožitky Jany Brůžkové vznikl zajímavě pojatý mix cestopisu a průvodce, který má fanouškům tohoto žánru co říct.




Anotace: 

Myslíte, že lze uskutečnit cestu po severní Bretani, přes Remeš a Paříž s nedočkavými dětmi, berlemi a zlomenou nohou? Jaké je strávit dovolenou v pronajatém domě na konci světa, večeřet na statku u Bretonců, místo vláčku se nechat svézt traktorem, čekat, až se vrátí moře a vidět sníh uprostřed léta? Do jaké míry jsou bezpečné tekuté písky u Mont-Saint-Michel, metro v Paříži či davová euforie na Tour de France? To, a mnohé jiné o rozmanitém kraji spolu s historickými fakty a praktickými informacemi, vám prozradí knížka autorky, která si oblíbila Francii natolik, že se jí vkrádá i do snů. 

Nakladatelství: Klika 
Žánr: cestopisy a místopisy 
Rok vydání: 2017 
Počet stran: 136 
Vazba: měkká/brožovaná

Komentáře