Rozhovor s autorkou Lydií Strong: „Někdy je snadnější napsat celou knihu než vymyslet její název.“

Autorka píšící pod pseudonymem Lydia Strong se vydala trnitější cestou a na literární scénu dorazila jako debutantka se svým kontroverzním románem Na krev. Příběh mladého prostituta obsahuje i erotické scény, což mnohé může zaskočit. Jedná se totiž o knihu LGBT tematiky, který v ČR prozatím není tolik rozvinutý jako v zahraničí. Druhá kniha, kterou autorka oslovila své čtenáře, byla naopak plná roztomilosti, důmyslné tvrdosti a romance male/male. Láska dvou mladíků se vším všudy začala velkolepým plánem, přítelem naoko. Jak všechno dopadlo? Přečtěte si román Bunny a věřím, že vás čeká příjemný literární zážitek. Tentokrát však čtenáři tohoto žánru netrpělivě očekávají již třetí knihu Trochu víc (knižní trailer), kterou Lydia Strong vydala. Jelikož jsem čtenářka LGBT titulů, samozřejmě jsem na novinku zvědavá a jsem moc ráda, že autorka nebyla proti a mohla jsem ji s radostí vyzpovídat. Děkuji za odpovědi na mé zvídavé otázky. Po přečtení rozhovoru se nejspíš nebudete moci dočkat knihy stejně jako já.



Tento rozhovor bych ráda zaměřila na vaši nejnovější knihu s názvem Trochu víc. Mohla byste ji čtenářům přiblížit?

Jedná se o příběh Evana a Dana. Evan musí na jednom mejdanu zabavit kapitána rugbyového týmu Dana, aby se jeho kamarádi mohli dostat k hezkým holkám. Dan je totiž hlídá, protože s jednou z nich chodí. Evan se bohužel ale dostane do úzkých a nenapadne ho nic jiného než Danovi vyznat lásku. Průšvih nastane, když to Dan vezme vážně a Evan musí v komedii pokračovat.

Jak dlouho vám trvalo sepsat nový LGBT příběh?

Šlo to rychle. Cca 3 měsíce.

Můžete nám povědět něco o ústředních hrdinech vaší nové knihy?

Evan je takový věčně naštvaný kluk, sám neví proč. Klasický puberťák. Dan je oproti němu klidný, nemluvný a uzavřený. Nikdo neví, co se v něm odehrává.


Mohou se čtenáři i tentokrát těšit na erotické a romantické scény?

Jasně. :-) O nic nebudou ochuzeni.

Rozhodla jste se pro středoškolské prostředí, pokud jsem to pochopila správně. Stále se vaši hrdinové pohybují kolem věku 18 let. Píší se vám takové postavy nejlépe? Máte v plánu psát i o starších hrdinech?

Středoškoláci mi příjdou blízcí. Asi proto, že jsem v duši pořád puberťák. :-) Mám rozepsaný příběh o třicátnících. Ale ještě to dá hodně práce, než bude hotový.

Znovu jste se rozhodla vydat u nakladatelství Nová Forma. Zkoušela jste i jiná nakladatelství, nebo vám Nová Forma vyhovuje?

Nová Forma mi vyhovuje. Na rozdíl od původního nakladatelství Pallas Victoria. To mi dluží peníze za prodané výtisky a nekomunikuje.

Svěřila jste se mi, že název pro novou knihu se vlastně řešil až v samotném závěru. Vždy si ho necháváte až na konec, nebo to jen pro tentokrát bylo pro vás tak nejednoznačné, že nebylo jednoduché se rozhodnout?

Mé dosavadní knihy měly název hned, ale u tohoto mi to moc nejde. Někdy je snadnější napsat celou knihu než vymyslet její název.

Vaše příběhy v sobě vždy skrývají odvážnou stránku, ať už se jedná o názory samotných hrdinů, nebo erotické scény. Bude odvážná i tato kniha?

Ano, bude. Snažím se to psát stylem mladých. Ti jsou odvážní, právě díky svému věku. V knize jsou i sprostá slova, aby to bylo autentické. Korektorka mi dokonce řekla, že jsem mohla trochu přitvrdit. Podle rozhovorů puberťáků v MHD jsem prý ještě mírná. :-)

Na krev bylo velmi kontroverzní dílo, zatímco Bunny byl naopak roztomilost sama. Jakým slovem byste popsala svůj nejnovější titul?

Střed. :-)

Máte pro své knihy betareaderky, které vám pomáhají vystihnout slabiny knihy, nebo spoléháte na své pročítání?

U prvních dvou knih jsem neměla. Nyní to dělá moje nová korektorka.


Jaké knihy máte v záloze? Tedy na jaké se můžeme těšit?

Tak nevím, jestli na to mám odpovědět. Abych nezabila Chensie. :-) Mám hotovou knihu o Nikolasovi a Keyovi z románu Na krev. Byla to první kniha, kterou jsem napsala. Přijde mi napsaná trošku naivně, takže ji musím upravit. Je to skoro 500 stran, tak to dá práci. :-) A také je rozepsané pokračování Na krev a Bunnyho.

Jedná se už o vaše třetí dílo. Vnímáte jako autorka nějaký posun? Máte pocit, že jste s každým dílem o něco více zkušenější a jistější?

Toto spíše posoudí čtenáři.

Máte od svých čtenářů zpětnou vazbu? Potěšil vás nějaký komentář, nebo jste naopak čelila kritice?

Někteří čtenáři mi píší. Jsem za to velice vděčná. Člověk pak je víc motivovaný. Ozývají se pochvalné zprávy. Kritika mi nevadí, pokud je oprávněná. Na to mám i své blízké. :-)

Doufám, že nemáte v plánu odbočovat od tematiky lgbt adult. Máte stále náměty, které chcete zpracovat, nebo se vám naopak stává, že tápete a inspiraci hledáte?

Žádná odbočka nebude. :-) Náměty mi zatím nechybí. Přichází samy (děkuji) před spaním. Už jsem se je naučila si zapisovat, abych je do rána nezapomněla. To už se mi několikrát stalo.

V rozhovoru týkajícím se především romance Bunny jsem se ptala, jestli někde svou tvorbu nepropagujete. Změnilo se od té doby něco? Připravujete se některé povídky publikovat na literárních serverech nebo vás můžeme najít na wattpadu?

Na své stránce jsem uveřejnila povídku, která se vztahovala k románu Na krev. Ráda bych psala více povídek, ale moc mi nejdou. Vždy se nějak „rozkecám“ a je z toho román. :-) To se mi stalo u Na krev a Bunnyho a jsou z toho rozepsané další díly. :-)


V závěru bych vám popřála mnoho inspirace pro psaní nových příběhů a spousty spokojených čtenářů. Co byste si ale přála vy sama jako autorka, kdybyste chytila zlatou rybku, která by vám splnila tři přání?

Děkuji za přání. :-) Pokud se ty přání mají týkat jen psaní:
1. Více času na psaní. Nestíhám. :-)
2. Více přísnosti na sebe (občas je těžké se po práci a povinnostech přinutit ke psaní).
3.  Funkční techniku. Za posledních pár měsíců mám už třetí klávesnici. Asi do nich moc mlátím. :-)
Kde se ta rybka dá chytit? :-)

Komentáře

  1. Zaujímavý rozhovor. Jediná vec, čo mi trochu vadila je "žáner LGBT". Nebude to skôr tématika LGBT? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za komentář i upozornění. Podžánr se to používá spíše jako teoretické označení, ale správně je to tematika lgbt. Opravíme. Ať se vám líbí i naše další články. :)

      Vymazat

Okomentovat