Rozhovor s Alexanderem Stainforthem: „Největším oříškem byly erotické scény. Pro mě je to vážně boj na život a na smrt. “

Alexander Stainforth se rozhodl jít opět proti proudu a věnovat se knihám pro ženy z trochu jiné strany. V zahraničí je úplně běžné, že gay lovestory čtou ženy a prožívají tak s muži nejrůznější romance. V Čechách se žánr LGBT teprve rozjíždí a odvážní autoři se snaží zaplnit prázdné místo na trhu, neboť poptávka českých čtenářů vzrůstá. 

Alexander Stainforth, vlastním jménem David Kaps, vydal začátkem roku 2019 svou první gay romanci s názvem Boss a my jsme to samozřejmě nemohly ponechat bez rozhovoru! Vydání totiž zřejmě doprovázely menší nesnáze, oficiální zprávu Vzkříšení Bosse si můžete přečíst na stránce www.stainforth.cz. Děkuji autorovi za odpovědi i čas, který rozhovoru věnoval. Jsem nadšená, že jsem pro vás mohla ulovit ty nejzajímavější odpovědi! 

Zdroj



Boss je vaše první gay romance žánru LGBT. Proč jste se vlastně vydal touto cestou?

Byla to další část „očisty“ po mém coming outu. Hodně mě zasáhla kniha „Promises“ od Marie Sexton, kterou všem čtenářům tohoto žánru doporučuju.

Jaký to byl pocit napsat něco tak neobvyklého pro naši literární scénu? Neměl jste trochu obavu, jak bude román přijímán?

Na začátku jsem vůbec neuvažoval o tom, že bych text vydal. Psal jsem ho pro sebe. Teprve později jsem začal zvažovat, že Bosse vydám.
Obavy, jak bude příběh přijímán, mám s každou knihou. V tomto případě byly o něco větší. 😊

Kde jste čerpal inspiraci?

Střípky románu se skutečně odehrály – čerpám z vlastní minulosti, z vyprávění přátel a jejich přátel… Samozřejmě je pak všechno propojeno s fikcí, takže ve výsledku máme jednu velkou romantickou fantazii, která se takto propleteně neodehrála.

Který hrdina Bosse je vám bližší - Teo, nebo Erik? Který má podle vás více šancí těšit se oblibě fanoušků?

Mám rád Tea i Erika stejně. Jelikož jsem přesvědčený, že Bosse budou číst převážně ženy, myslím si, že je zaujme Erik a do postavy Tea se spíš vcítí. 

Děj vaší knihy je poměrně dramatický. Romance se tak stává jízdou na horské dráze nejen pro Tea s Erikem, ale i pro fanoušky. Neměl jste pocit, že je to někdy až příliš drsné, a nelitoval je? Mně jich rozhodně v některých chvílích líto bylo. :))

Lituju postavy všech svých románů. Někdy si říkám, jak jsem jim to mohl udělat, ale bez dramatických zvratů by to prostě nebylo ono. 😊

Zdroj


Příjemně mě překvapilo sdělení, že román bude obsahovat i erotické prvky. Své sliby jste dodržel. Popral jste se s erotickými scénami rozhodně zdárně. Bylo to pro vás složité psaní?

Bylo to příšerné. 😊 Do té doby jsem se erotickým scénám záměrně a poměrně úspěšně vyhýbal. V tomto případě jsem však cítil, že tam patří. A přepisoval je a přepisoval. To bylo na knize snad to nejtěžší.

Máte v plánu se nadále věnovat vedle románů pro ženy právě i gay romancím, nebo se jednalo o krátké odbočení a už se od vás žádného M/M románu nedočkáme?

Ne, v plánu to určitě nemám – kromě pokračování Bosse. Román jsem psal primárně pro sebe a nikdy jsem neuvažoval nad tím, že bych se tomuto žánru věnoval dlouhodobě.

Kniha Boss může být některými čtenáři vnímána jako kontroverzní a hodně otevřená. Nenastal během příprav na knize okamžik, kdy jste přemýšlel, zda knihu vůbec vydáte?

Samozřejmě. Boss byl k dispozici už v prosinci u jednoho prodejce e-knih, ale nastalo něco, co mě přimělo román stáhnout z prodeje a vše si pořádně promyslet.

V závěru jste sám psal, že vám hrdinové přirostli k srdci a plánujete ještě knihu, kde bude pozornost věnována Erikovi, s názvem Alfa Boss. Kdy se na tento příběh můžeme těšit?

Tipuju kolem léta, ale ještě záleží na tom, jak si Boss povede a zda bude zájem. 

Jak se vám příběh psal? Bylo to hodně odlišné, nebo se vám na Bossovi pracovalo stejně dobře jako na předchozích románech?

Pracovalo se mi na něm skvěle, lépe než na všech předešlých knihách. Dřív jsem psal převážně historické romance, v současnosti jsem si nebyl příliš jistý. A teď je to naopak. Po Bossovi jsem dokončil historickou romanci Kráska a netvor, která mi stylem a jazykem nepřipadá dobrá a nevyznívá mi přirozeně, takže leží v šuplíku a zvažuju, co vůbec s ní.

Zdroj

Byl pro vás nějaký prvek M/M romance oříškem, nebo jste naopak neměl žádný problém se s hrdiny sžít a popsat je autenticky?

S výrazem „autentický“ bych byl opatrný, protože se pohybujeme v žánru romance. A to je vždy zkresleno, nemůžeme se tam až tolik opírat o realitu, pokud chceme ctít žánr a poskytnout čtenářkám to, co od romance očekávají. 
Největším oříškem byly erotické scény. Pro mě je to vážně boj na život a na smrt. 😊

Muži obvykle tato témata v knihách nezpracovávají, stejně jako se nevěnují románům pro ženy. Opět jste se vydal proti proudu. Bylo to odvážné i riskantní. Jako čtenářka si myslím, že to stálo za to. Jak to cítíte vy sám?

Děkuju, asi se proti proudu vydávám rád, i když to nikdy není cílené. Je to zřejmě moje přirozenost.
Boss je můj nejoblíbenější příběh – jsem rád, že jsem ho vydal a stojím si za ním.

Patříte mezi hrstku autorů, kteří se rozhodli zaplnit chybějící místo na knižním trhu. Myslíte si, že tento žánr by si zasloužil více pozornosti, nebo naopak chápete, proč je opomíjený?

Gay romance tu určitě chybí, ovšem každý trh funguje na základě poptávky. V Americe jsou gay romance velmi populární – píší je především ženy pro ženy… Jenomže americký trh je velký, pojme spoustu žánrů a subžánrů, které na českém trhu nikdy fungovat nebudou a nemohou z hlediska jeho velikosti.

Udělal jste si před napsáním Bosse nějaký průzkum trhu, který by vám napověděl, jak čtenáři na žánr budou reagovat, nebo jste se rozhodl na základě něčeho jiného?

Nikdy si nedělám průzkumy – i tohle byla střela vypálená naslepo. 

Přichází s Bossem jen kladné reakce, nebo jste se dočkal i nepřijetí od některých čtenářů?

Čtenářky mi píší kladné reakce, pak se najdou i lidé, co si kvůli mně zakládají nové profily za účelem hodnocení... Ti přicházejí s každou knihou a mně připadá úsměvné, kolik času a energie mi tím vlastně věnují.
Samozřejmě ale respektuju, že ne každému se Boss bude líbit. Předpokládám však, že pokud si někdo rozhodne koupit gay romanci, bude k ní přistupovat s otevřenou myslí.

Čtete vy sám LGBT žánr? Máte načteno, nebo jste román psal intuitivně?

Přečetl jsem několik knih, ale není to žánr, který bych vyhledával. Bosse jsem psal jako jakoukoliv jinou romanci, jen s trochu odlišným párem. 😊

Zdroj

Komentáře