Recenze: BOSS (Alexander Stainforth)

Romantické drama! 


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Alexanderu Stainforthovi
Chci zakoupit titul Boss! 


Nedávno vyšel nový LGBT román Boss od českého autora Alexandera Stainfortha, který se specializuje na psaní románů pro ženy. Tentokrát se však český Nicholas Sparks rozhodl, že zaútočí na literární trh s něčím zcela novým a spolu s pár odvážlivci začne zaplňovat žánr dosud opomíjený. Vydání knihy bylo trochu bouřlivější, nejprve byl z trhu stažen, ale poté se autor přeci jen rozhodl ukázat své dílo čtenářům. Věřím, že litovat nebude ani on, ani my.


Styl psaní už má autor vytvořený. Nejedná se o jeho první dílo, a tak ho samozřejmě snadno poznáme i v tomto případě. Jednoduché popisy, dynamické čtivo. Je od první stránky vidět, že se jedná o oddechovou romanci, která má pobavit i rozvířit hormony. Alexander Stainforth přibližuje své knihy americkému trhu, což českým čtenářkám podle všeho plně vyhovuje. A proč ne, zahraniční romány jsou u nás vřele přijímané, česká verze je svěžím ozvláštněním. Před první kapitolou vás příjemně potěší uvedený playlist, můžete si tedy při četbě pouštět dané písně a vžít se o to snadněji do příběhu.

Začátek je nejslabším místem knihy, jako by autor trochu váhal a netušil, jak uchopit dané téma. Možná některé čtenářky zarazí trochu více rozepisování, které vlastně není natolik podstatné, ale naopak vás jemně připravuje na to, co všechno se má odehrávat v dalších kapitolách. 

Theo je šikovný grafik a svou práci má rád. Když se ve firmě objeví nový šéf, začnou mu trable. Jako gay, který si protrpěl ve vztahu své, se snaží držet při zemi a nepodléhat naději. Tichý a milý typ muže, který se obětuje pro ostatní, a přitom sám potřebuje zachránit, je velmi dobře pojat. Thea je snadné si oblíbit. Není zženštilý, ale citlivý určitě.

Když dorazí nový šéf oddělení, rozklepou se mu kolena. Erik je totiž výstavní alfasamec. Neodolatelný pro ženy, ale samozřejmě i pro Thea, který je z něj doslova nesvůj. Erik je dominantní, sebejistý muž, zvyklý, že ostatní skáčou, jak on píská. Ví, co chce a jak toho dosáhnout. Skrývá však tajemství... 

Autor se rozhodl představit nám postavy typické pro druh romancí pro ženy, které jsou trendy a přichází k nám ze zahraničí. Ne každá čtenářka nejspíš jeho výběr ocení, protože spíše než reálně vyznívají charaktery pohádkově – především pokud jsou vykresleny jako dokonalost sama. V zahraničí i u nás jsou takové příběhy s dokonalými princi ceněné především proto, že takovou pohádku by občas chtěl zažít každý a je příjemné si na chvíli oddechnout od reality. Dle mého o to autorovi šlo a v tom případě se mu to povedlo velmi dobře. I přes určitou nadnesenost a pohádkovost ve vás hrdinové probouzí emoce a stejně jako Alexander Stainforth i vy se s nimi na konci těžce loučíte a rádi byste si o nich přečetli více. 

Námět male/male s erotickými prvky aneb gay romanci se v ČR zatím příliš nerozmohl, ačkoliv v zahraničí už je běžně k přečtení a pomalu šlape romancím s heterosexuálními hrdiny na paty. Ztvárnění daného tématu z pohledu muže jsem četla prakticky poprvé a zapůsobilo na mě dobře, dokázalo mě pobavit i potěšit romantickou linií, která byla nepřehnaně emotivní a něžná. 

Příběh se odehrává především v Praze, ale autor se nezaplétá do nějakých faktických popisů. Kdo Prahu nezná, o nic ochuzen nebude. Především se děj odvíjí na pracovišti a u Thea doma. Samotářský Theo tak v jeden čas zůstává doslova na pochybách, jak s novým šéfem jednat. Chce si udržet určitý odstup, protože je mu jasné, že se do něj zahleděl víc, než by měl. Jenže Erik se naopak chová jako velmi dobrý kamarád, nebo něco víc? Péče, přátelství i romantické prvky jsou vystižené velmi svůdně a snadno si vás podmaní. 

Je třeba ocenit také autorovu odvahu napsat román se vším všudy a tedy nejen na pomezí young adult, jako to obvykle bývá. V této knize se dočkáte i erotických scén. Čtenáři tohoto žánru možná poznají, že text v tomto případě působí z počátku trochu nejistým dojmem. Ovšem šikovně a s lehkostí popsaná erotika je opravdu kořením knihy a bez ní by dle mého skutečně Boss nebyl celistvý. Nemusíte se obávat detailních popisů, ale ani zbytečné strohosti. Vše je napsáno podmanivě a erotických scén není tolik, aby vás obtěžovaly, ale opravdu vhodně doplňovaly děj.

Z počátku máte pocit, že půjde o dílo založené na běžné romanci a nic vás tak nepřekvapí. Pletete se. V jádru je totiž Boss dramatickým příběhem, který odhaluje nejedno šokující přiznání. Musím uznat, že je to trochu na hraně a srdceryvnější, než by čtenář očekával. V některých chvílích působily určité zvraty i účelově, ale jelikož to vycházelo zajímavě a přesně tak, jak by si čtenář přál, vlastně vám to při čtení nepřekáží. Já sama účelové situace nemám v oblibě, ale vývoj daným směrem se mi víc než líbil. 

Závěr je příhodný. Odkrývá taje a dává naději. Věřím, že čtenáři a čtenářky tohoto žánru dynamický a zajímavý román Boss přečtou snadno od začátku až do konce a oblíbí si jej. Autor v závěru sděluje, že bychom se snad mohli těšit i na Erikův příběh s názvem Alfasamec. Věřím, že stejně jako já jste vidinou nadšení! 

Knihu bych doporučila všem, kdo tento žánr mají v oblibě. Jedná se o knihu, kdy se autor nechal inspirovat americkým způsobem. To není na škodu, zahraniční tvorba se vám přece jen líbí, takže věřím, že oceníte i Bosse. Já bych dala sice spíše na přirozenost a reálnější ztvárnění, ale i přesto se mi kniha četla snadno a první polovina mě hodně oslovila. Byla zábavná, emotivní a skrývala ono kouzlo nevědomosti...

Knižní obálku není potřeba nijak zvlášť komentovat. Odpovídá americkému stylu i žánru, není vulgární, ale přesto nadchne. Zaujme své čtenáře a naláká ke čtení.



Anotace: 
MM romance

Teo od nového šéfa nečeká nic dobrého. Ještě nezapomněl, jaké ponižování zažil od toho předchozího...

Jenomže Erik Krejčí je jiný. Pekelně sexy, provokativní a s tolika matoucími signály, že Teovi pořádně zamotá hlavu.

Snaží se Erik chovat kamarádsky a přitom pokukuje po Teově sestře, nebo je všechno úplně jinak? A co když jsou jejich osudy propletené víc, než Teo na samém počátku tuší?

Nakladatelství: David Kaps
Rok vydání: 2019
Žánr: Lgbt, Erotické romány, Romance
Počet stran: 187
Formát: Epub, Mobi


Komentáře

  1. Musím přiznat, že mě Boss velmi zaujal a nad koupí eknihy hodně uvažuji. Děkuji za recenzi, která mi knihu ještě více přiblížila. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat