Recenze: ZŮSTANU S TEBOU (Eva Paříková)

Romantika pro starší čtenáře



Za recenzní výtisk děkuji autorce Evě Paříkové

Chci zakoupit titul Zůstanu s tebou! 


 

Na konci loňského roku se čtenářům znovu připomněla Eva Paříková, která se věnuje žánru dívčích románů. Její nejnovější literární počin Zůstanu s tebou byl vydán, stejně jako dva předešlé tituly – Sen o velké lásce a Pod modrou oblohou, v nakladatelství Nová Forma. Na jaké téma se autorka zaměřila tentokrát? Vyvíjí se nějakým způsobem postavy jejích děl?

Stejně jako v předchozích románech se čtenář dostane do prostředí Hradiště u Brna a blízkého okolí. Co je však tentokráte jiné, je ženská hlavní hrdinka, která je mnohem zkušenější – je jí totiž osmadvacet let a život už jí nachystal nemálo překážek. Minulost však již skončila a ona se musí dívat před sebe, vstříc lepší budoucnosti.  

Říká se, že osud zasáhne v nejméně očekávanou chvíli, a tak se stane, že se seznámí se Štěpánem. Tento mladý muž je zcela bez závazků, dle popisů je naprosto bez chyby a ona se pomalu, ale jistě oddává touze po lásce. Jenže ve vzduchu pořád visí jeden nevyřčený, ale velmi důležitý fakt – odhodlá se Kateřina k tomu, aby Štěpánovi prozradila to, co zcela zásadně ovlivní jejich potenciální vztah? Anebo právě na tomto „tajemství“ ztroskotá nadějná vyhlídka na šťastnou budoucnost?

Vylezu z koupelny, abych se na vlastní oči přesvědčila, že za těmi dveřmi nestojí Kamila s Daníkem, nýbrž Štěpán! Málem to se mnou sekne. Štěpán je na tom stejně. Kouká nevěřícně ... (Str. 165)

Stejně jako tomu bylo u Snu o velké lásce a Pod modrou oblohou, není ani Zůstanu s tebou svým rozsahem typickým románem, nýbrž spíše romantickou novelou. Na sto devadesáti stránkách najdete dvanáct různě obsáhlých kapitol. Celý příběh nepokrývá příliš dlouhé období, nanejvýš několik týdnů. V čem však autorka překvapila, je návrat k delšímu rozsahu jako u svého prvního románu, vydaného roku 2017. Tento fakt je rozhodně ocenitelný, neboť čtenář se může s postavami více sžít, a příběh si tak důkladněji užít.

Vyprávění využívá ich-formy přítomného času. Forma se liší v souvislosti s danou postavou. Mimo jiné se setkáte i s dětskou mluvou čtyřletého dítěte, která se však některým čtenářům (především rodičům) může zdát spíše neuvěřitelná. Nevím, z jaké zkušenosti autorka vycházela, ale v tomto věku se málo dětí vyjadřuje stejným způsobem jako Kubík.

V románu se vyskytuje hojné množství dialogů. Některé z nich jsou bohužel zbytečně vsazené a děj vůbec nikam neposouvají. Snad je autorka umístila pouze pro rozšíření textu. Připojeny jsou i v dnešní době oblíbené internetové konverzace – ty jsou od běžného textu odlišeny kurzívou. Někoho by, stejně jako mě, mohla zaskočit nespisovná čeština využitá v přímé řeči, já jsem si na ni třeba vůbec nemohla zvyknout. 

Co se týče postav, setkáte se s různorodými charaktery, ale blíže se seznámíte jen s pár z nich. Nejdůležitější je bezesporu Kateřina, která však s ohledem na svůj věk působí dost naivně a lehkomyslně. Vzhledem ke své situaci a roli by čtenář očekával rozumnou a zodpovědnou ženu. Ona však působí spíše jako nevybouřená slečna.

Ačkoliv slečna Paříková nevsadila na nevšední téma s neočekávaným koncem, romantické duše by měly být spokojené. Cílovou skupinou v tomto případě nejsou pouze dospívající slečny, ale vzhledem ke zvolené hlavní postavě i čtenářky zralejšího věku

Dalším dvěma románům jsem vytýkala pravopisné chyby a překlepy. V případě Zůstanu s tebou však budou čtenáři mile překvapeni, neboť jejich oku bude lahodit text bez zbytečných rušení pozornosti.

Romantická linka je popsána především představami hlavní hrdinky. Katka myslí hodně dopředu, staví si vzdušné zámky a už si představuje sebe a Štěpána jako manžele. Erotických scén se v příběhu moc nenachází, ale když už, tak jsou shrnuty v několika řádcích. Popsány jsou pouze okrajově, autorka nezachází do detailů. Je poznat, že v případě této knihy není sex na prvním místě. Možná bylo počítáno s tím, že román budou číst i mladší čtenářky, ale někomu by mohly vášnivější scény chybět. Obzvláště zralejším ženám.

Při čtení jsme napjatí a neustále očekáváme, zda Kateřina Štěpánovi řekne o svém velkém tajemství, a nebo si ho nechá pro sebe. Pokud by neřekla, jejich vztah rozhodně nemá žádnou budoucnost. Ale co by se stalo, pokud by to nějakým způsobem prasklo?

Kniha je opět v paperbackové vazbě, máte však možnost zvolit si i elektronickou verzi. Pochvalu si zaslouží obálka laděná ve stejném duchu jako u autorčiných ostatních titulů

Vzhledem k anotaci jsem očekávala velký příběh se silnou a dospělou ženou. Kateřina byla však úplně jiná, než jsem si myslela, že bude. I přesto, že příběh nesplnil veškerá má očekávání, dokonale splnil svůj hlavní účel, a to ten, pořádně se na krátkou chvíli odreagovat.


 

Anotace: 
Osmadvacetiletá Kateřina nemá zrovna na růžích ustláno. Musí se vypořádat s tragickou minulostí a začít znovu. Do života jí vstoupí sympatický mladý muž, jenže Katka má tajemství z minulosti. Dokáže mu ho prozradit?

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2018
Žánr: dívčí román
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná


Komentáře