Rozhovor s Petrou Martiškovou: „Musím říct, že trošku blíž mám k žánru new adult.“

Léto s frajerem je romantická, zábavná a lehce poučná young adultka  o první lásce. Krásný příběh vydalo nakladatelství Alpress. Autorka Petra Martišková má obdobných děl mnohem více:

Zdroj: Archiv Petry Martiškové


Nedávno vyšel rozhovor o pohádkách, které spisovatelka vydala. Nyní se zaměříme právě na Léto s frajerem. Máte-li však zájem pročíst si i jiné rozhovory s Petrou Martiškovou, přečtěte si Ke každé své knížce mám určitý vztah.



✴✴✴



Proč jste se rozhodla psát příběh z táborového prostředí?


Jednu knihu z táborového prostředí už mám, takže jsem původně vůbec nezamýšlela psát další, ale nakladatelství chtělo nějakou letní pohodovou táborovou oddychovku, tak proto táborové prostředí. 



Vy jako autorka se přibližujete dílům Lenky Lanczové. Nevadí vám takové přirovnání? Četla jste některé její knihy? 


To by asi nevadilo nikomu takové přirovnání, vždyť Lenka Lanczová je nejprodávanější a nejčtenější autorka pro mladé u nás. To mě spíš moc těší. Některé její knihy jsem četla v době dospívání.



Dá se říct, že jste její novodobější obdobou a zapracováváte do knih i moderní prvky, narážím na youtuberství a blogerství, kterému jste se v young adultce Léto s frajerem věnovala. Zkusila jste si natočit svůj vlastní vlog nebo si kvůli knize založila typický dívčí blog?


To jsem nezkoušela, ani to nemám v plánu.:-) Ale dceru s kamarádkami občas na nějaké to setkání s blogerem vezu, tak to mám pak i já jako inspiraci do knížky. Zrovna jedno takové je i v knize popsáno téměř autenticky. 



Píše se vám lépe žánr young adult, nebo new adult?


Musím říct, že trošku blíž mám k žánru new adult. Přeci jen hrdinky jsou dospělejší, mohu jim dopřát mnohem více svobody než těm, které ještě chodí na základní školu.  



Chystáte si pro své čtenářky nějakou novou young či new adultku? Pokud ano, můžete nám o ní něco málo prozradit a nalákat nás?


Na začátku prázdnin vyšla nová new adultka s názvem Léto na vodě. Hlavní hrdinka - sedmnáctiletá Aneta – se těší na prázdniny, které hodlá strávit se svou nejlepší kamarádkou na vandru. Jenže během jediného týdne se jí život obrátí vzhůru nohama. Mezi rodiči to pěkně skřípe, jednovaječné dvojče Beata jí dělá ze života peklo neustále a teď s ní má strávit i tři týdny prázdnin a ne na vandru, ale na vodě. Tři týdny uprostřed přírody, bez mobilu a připojení k internetu, s protivným dvojčetem za zády a klukem, co by ho nejraději vystřelila na tu nejvzdálenější planetu v jedné lodi… 



Komentáře