Rozhovor s Jaroslavem Kmoníčkem: „Není účelem se podobat, ale přinést něco nového“.

Není to tak dávno, co jsme vás na našem portále seznámily s novelou Projekt Athena. Debutující autor Jaroslav Kmoníček připravil koktejl žánrů, kde propojil sexualitu, robotiku a válku. Protože takové zajímavé téma si úplně říká o doplňující otázky a protože dohledatelných informací o autorovi není mnoho, přicházíme s rozhovorem, kde třeba naleznete odpovědi na některé své otázky a plno dalších zajímavých knižních tipů. Samotnou knihu jsem připodobnila k béčkovému filmovému hororu. Jaké jsou jeho klady a zápory, se dozvíte více v recenzi.




Informací o Vaší osobě na internetu není mnoho. Zkuste se čtenářům popsat pomocí pěti knih, které Vás napadnou. 

Pán prstenů, Šerm majstra Lichtenauera, série Zeměplochy, série Duna, Hvězdná pěchota a jako bonus Strojnické tabulky a všechny knihy Philipa K. Dicka.

Jaký žánr preferujete jako čtenář Vy a mohl byste z něho tři knihy doporučit ostatním?

Po stránce žánrů nemám žádný konkrétní vyhraněný. Během svých čtenářských dobrodružství jsem zakotvil téměř v každém přístavu a všude si našel nějakou milenku. Když jsem začal psát Projekt Athena, zvětšil se mi pouze objem literatury faktu. Doporučit tedy tři knihy je poněkud složité. Raději bych čtenářům poradil něco jiného – nikdy nezůstávejte jenom u třech knih. Vždycky se najde prostor na další.

Koho vnímáte jako svůj spisovatelský vzor, kterému byste se chtěl přiblížit?

Těch mám mnoho. Během psaní jsem čerpal ze spousty zdrojů, od Kinga až po Marissu Meyer. Přiblížit se ale nechci žádnému. Rád bych našel vlastní styl, který čtenáře zaujme a bude jim vyhovovat. Není účelem se podobat, ale přinést něco nového.

Vaše první kniha vyšla u nakladatelství Monument. Vybral jste si toto nakladatelství cíleně, nebo jste prostě chtěl vydat knihu a na nakladatelství Vám nezáleželo?

Chtěl jsem vydat knihu. Jednání s nakladatelstvím Monument mi dalo několik cenných zkušeností. Některé pozitivní, jiné negativní. Za všechny bych vypíchnul nutnost trpělivosti. Cesta knihy na pulty je dlouhá a trnitá.

Projekt Athena je kniha protkaná ženskou sexualitou. Co Vás na ní tak láká, že jste ji do svého díla zakomponoval v tak hojné míře?

První verze sexualitu prakticky postrádala. Pak se jí zmocnily mé beta čtenářky a těm se situace „za oponou“ nezamlouvaly. Žádaly si trochu víc explicitnosti. Takže ji dostaly v míře, jaká byla jak mně, tak jim příjemná.

Charaktery hlavních ženských hrdinek jste psal podle předlohy ze současnosti, nebo je to popis toho, jak vnímáte ženy Vy?

Ve svém okolí mám poměrně dost inspirace. Samozřejmě, že jsem tam zahrnul i svůj pohled, ale většina charakteristik odpovídá některé ženě, kterou osobně znám. Dokonce i ty, které jedna ze čtenářek označila za „mužské“.

Přemýšlel jste o tom, že byste napsal knihu v opačném hávu? Tedy se samými homosexuálními muži?

Přemýšlel a možná k tomu jednou dojde. Chce to jenom vhodný čas.

Na stránkách nakladatelství Monument není kniha řazena do žádné kategorie(žánru), mohl byste se Vy sám ji pokusit čtenáři přiblížit? Čtete Vy osobně takováto témata, případně inspiroval jste se někde? Jak si představujete typického čtenáře Projektu Athena? Kdo je podle Vás cílová skupina, která bude naprosto nadšená?

Pravděpodobně romantická válečná sci-fi. K jejímu napsání mě motivovala kamarádka, která si postěžovala na žalostný nedostatek obdobné literatury v Čechách. Zatímco anglofonní země jsou na tom daleko lépe, naše poněkud zkostnatělá knižní scéna podobných příběhů moc nenabízí. Drtivá většina knih s LGBT hlavními hrdiny se zaměřuje na jejich životní trable nebo coming out. Našel jsem pouze minimum příběhů, kde by odlišná sexuální orientace hlavního hrdiny či hrdinky netvořila zároveň nosnou osu. Rozhodl jsem se tedy napsat něco, kde homosexualita bude pouze jedním z charakterových rysů. Tím jsem zároveň i naznačil, kdo bude pravděpodobným čtenářem či čtenářkou Projektu Athena. Inspirací mi bylo mnoho knih, které jsem za tímto účelem přečetl. Bohužel, všechny vyšly pouze v anglickém jazyce.

Kde vidíte své chyby (jestli nějaké vnímáte), případně jakým způsobem na nich chcete zapracovat?

Chyby samozřejmě vnímám a některé byly trefně obsažené v recenzi na vašem portálu. K jejich zlepšení hodlám použít věčný to recept spisovatelů: číst a psát.

Když se zpětně za knihou ohlédnete, je něco, co byste teď napsal jinak, nebo ve chvíli, kdy knihu dopíšete, tak i pro Vás její příběh skončil?

Tohle je velmi záludná otázka. Za sebe musím říct, že jsem knihu odevzdal v té nejlepší formě, jaké jsem byl tehdy schopen. Cokoliv jiného bych považoval za znevážení čtenářů. Samozřejmě mám zpětně určité drobné výhrady. Ne však k ději jako takovému. Viz výčet chyb na vašem portálu.

Jaké máte spisovatelské plány do budoucna?

V současné době pracuji na další knize, tentokrát fantasy laděné. Opět bude s LGBT titulními hrdinkami.



Komentáře