Recenze: ŠERÝ SVĚT (Poli Tajemná)

Paranormal romance v originálním světě


Za recenzní e-knihu děkuji eshopu Palmknihy
Palmknihy a eReding na FB

Chci zakoupit titul Šerý svět

Urban fantasy Šerý svět začínající autorky Poli Tajemné vyšlo letos spolu s titulem Vzplanutí. Těžko říci, který z románů je autorčinou prvotinou, ale oba obsahují zajímavé náměty.

Styl psaní je lehce krkolomný, někdy věty postrádají správný slovosled. Stává se, že chybí slovo nebo se naopak dočtete slova, která nemusíte znát. Některá přirovnání jsou mimo mísu, kupříkladu jako rozcuchaný ježek na hlavě. Přechod z minulého času na přítomný působí chaotickým dojmem a zbytečně ruší plynulost děje. Korektura s ohledem na úpravu vět a přímé řeči značně pokulhává. Ačkoliv se vyprávění odehrává zejména z úhlu pohledu ústřední postavy, autorka se rozhodla zapracovat do díla také úhel pohledu Danta. 

Chladná Arrieth patří v Šerém světě k těm nejlepším, ačkoliv v minulosti byla spíše přehlížená, zdá se, že nyní si vše vynahrazuje a líbí se jí být středem zájmu. Předvádí své dovednosti, ráda se věnuje divoké jízdě a snaží se plnit sliby, i když nemají smysl. Po boku má svého vlka Santona, který na ni nedá dopustit a vždy jí kryje záda. 

Tajemný Dante je sice prezentovaný jako její pán, ale ve skutečnosti mezi nimi panuje křehký cit už deset let. I když jsou tak dlouho spolu, není všechno takové, jak byste si představovali, a Dante musí mnohokrát zatínat zuby. 

True je Arriethin svěřenec, který musí nasbírat dostatek bodů. Má k tomu důvod. Svět po něm chce plnění nepříliš kreativních úkolů a Arrieth ho musí všechno naučit. 

Hrdinové nejsou propracovaní. Autorka se ještě musí naučit vytvářet uvěřitelné charaktery, je vidět, že ve svém snažení je teprve na začátku. Některé vedlejší postavy jsou nadbytečné, prakticky se příběhem jen mihnou, aniž by měly nějaký důvod.

Dějová linie se převážně opakuje. Začátek se táhne. Namísto očekávaného dramatu se vlastně jen paří v Temnotě a akčnější části či výcvik jsou hodně zestručněné. Mezi hlavní linie patří romance, která má v sobě spousty emocí, ale zdá se, že zbytečně. Nejdříve drama, odříkání, kopání kolem sebe a náhle jde vše jako po másle, což neodpovídá psychologii dané postavy. Romantická linie má rozhodně něco do sebe, ale určitá promyšlenost by jí určitě neuškodila.

S ohledem na romanci a erotiku bych knihu spíše než do žánru urban fantasy zařadila jako paranormální romanci. Víte pak, co od titulu očekávat, a toho se vám také dostane. Erotické prvky se v Šerém světě rozvíjejí v podstatě už od začátku, což kazí uvěřitelnost a přesměrovává dílo do žánru erotických románů, ačkoliv to vlastně tak není. Nejedná se o erotický román, kde se neustále odhazují kalhoty a sukně. Ačkoliv si hrdinové užijí své, jedná se o četností nepřehnané scény, působící vášnivě a jiskrně. 

Mezilidské vztahy jsou především na úrovni přátelství či milostné zápletky, kolem které se točí převážně vše. Poměrně složitý svět je hodně tajemný, ale čím více jej autorka postupem času vysvětluje, tím více máte pocit, že není domyšlený. Něco není vysvětleno vůbec, což náročnější čtenář nepřijme rád. Námět je určitě zajímavý a originální, škoda, že se na něj Poli Tajemná nezaměřila více než na samotnou romanci a nepropracovala jej.

Máte rádi rychlá auta? I tento prvek autorka zapracovala do svého díla, především prostřednictvím ústřední postavy. Arrieth má garáž plnou rychlých automobilů a neustále se v knize hovoří o tom, jak se pořádají moto závody. Rychlost, dravost dodávají svým způsobem ději šmrnc.

Fantasy svět se může některým čtenářům jevit překombinovaně. Mnoho fantastických bytostí se v něm pouze mihne jako vedlejší postavy a spíše jsou dodatkem, než by byly podstatné. Upíři, vlkodlaci, příšery, bludičky či démoni, jak autorka tyto dvě bytosti spojuje dohromady. Tematicky lze říct, že autorka čerpala inspiraci z mnoha fantasy titulů a smíchala je ve svém vlastním originálním námětu dohromady. 

Pokud bych titul měla brát jako urban fantasy, pak by neuspěl. Ale když bych jej zařadila do žánru paranormal romance, kam bezpochyby patří, už na něj nahlížím jako čtenářka i recenzentka lépe. Všemu vládne romantická linie, pravda, spíše na bázi pubertálního chování než trochu dospělejších postav. Líbil se mi originální námět, škoda že Svět nebyl plně rozvinutý a nebylo mu věnováno více prostoru a píle. Z románu je znát, že jej napsala začínající autorka, ovšem má dobře našlápnuto, a pokud bude laťku zvedat a svá díla prohlubovat, určitě bych si zas něco přečetla.

Knihu bych doporučila romantickým čtenářkám, které touží zažít divoké dobrodružství v originálním světě. Obávám se, že náročnější čtenáře Šerý svět neuspokojí, ale pro nenáročné je jako oddechovka vhodný a má co nabídnout. 


Knižní obálka: 
Ilustrace je nevhodná. Pokud by bylo použito spíše podmanivější kresby v šedé, rozhodně by to dílo pozvedlo. 


Anotace: 
Arrieth je Průvodkyně v Šerém Světě, což je jakýsi paralelní svět, ve kterém se ocitají lidé nacházející se v kómatu, a kteří mají i nemají možnost dostat se z tohoto místa a procitnout zpět do reálu. True je mladý muž, který měl autonehodu a v Šerém Světě se stal Svěřencem právě Arrieth. Ta mu pomáhá, aby nasbíral takový počet bodů, díky kterému se z kómatu probudí. True je jako Arriethin žák mimořádně schopný a velmi rychle sbírá požadované body.
Vedle snahy pomoci Svěřenci ve sbírání bodů vede Arrieth svůj vnitřní boj s vyrovnáním se s minulostí, což se jí už přes deset let nedaří. Zápolí s láskou a věnuje se svým miláčkům – závodním vozům.
Jak se True popere se Světem?
Jak Arrieth zvládne své těžké zkoušky? Co se jí vlastně stalo?

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: Paranomal fantasy
Počet stran: 274
Formát: Epub, PDF, Mobi





Komentáře

  1. Uznávám, že Šerý Svět se mi úplně nepovedl... Tedy, je to spíše zpověď zahalená jiným světem, kterou jsem do finální podoby dávala pět let... Kdežto Vzplanutí... To si troufám říct, že se celkem povedlo... Ale to už je spíše dramatický příběh, trošku těžší kalibr s prvky romantiky ..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat