Dušičky aneb jaký titul nám je nejvíce připomíná?

Dušičky. Pod tímto názvem si vybavíme mnoho vzpomínek na naše zesnulé. Ačkoliv je Památka zesnulých křesťanský svátek, nedodržují jej jen věřící. Lidé jsou prostě zvyklí ten den vyjít na hřbitovy, zapálit svíčky a vzpomínat. Někteří však raději večer zalezou s knihou na své oblíbené místo a čtou...

Jaká díla jsou vhodná číst v tento den? V redakci jsme se na pár zajímavých knihách shodly a přinášíme výsledky.


✴✴✴


Hřbitovní kvítí – Jan Neruda


Knižní tip od Ivany Páskové
O autorovi a jeho dílech se dětí učí už na základní škole. Spíš by nás překvapilo, kdybyste jeho sbírku Hřbitovní kvítí neznali. Jedná se o sborník pesimisticky laděných básní, z nichž snadno vycítíte depresivní atmosféru. Překvapením může být, že obdobný nebo stejný název využili pro svá díla i další spisovatelé. Kupříkladu Lubomír Lichý, který v roce 1993 vydal stejnojmennou knihu, obsahující kreslené vtipy s tématem smrti. Či známější autor Vladimír Poštulka, jehož román Hřbitovní kvítí na smetaně vypráví o příbězích lidí žijících své osudy v padesátých letech v Ostravě.




Kytice – Karel Jaromír Erben


Knižní tip od Chensie Ips (Ivona Šabíková-Salvová)
Ponurá atmosféra vás spoutá od prvního otevření, kdy si hned v úvodu přečtete stejnojmennou báseň o smrti matky. Ve sbírce nenaleznete poetický text, který by nebyl temný, hororový a někdy až přímo kontroverzní, jako je to kupříkladu v básni Svatební košile. Chcete-li mít k umrlcům blíže, není snadnější způsob, jak se přiblížit z vlastního domova ke krchovu, než otevřít tuto kvalitní sbírku básní, na kterou mnoho českých čtenářů nedá dopustit. Chcete-li sáhnout po klasice v trochu netradičním ztvárnění, pak je tu pro vás sbírka Kytice v komiksovém vydání, na níž se podílelo více autorů. V roce 2012 vyšlo dokonce i vydání, které obsahuje nejen sborník balad od Erbena, ale také Máj od Karla Hynka Máchy.




Vše nejlepší... Výbor z básnických sbírek z let 1978 až 1997 – J. H. Krchovský


Knižní tip od Wish Sue (Zuzana Boháčová)
Nynější autor Jiří Hásek, skrývající se pod kreativním pseudonymem J. H. Krchovský, se svými díly pro tento den nabízí zřejmě nejvíce. Pokud sledujete jeho FB stránku, častokrát vás pobaví nejen balady o smrti, ale i vtipné básně o různých tématech.




I zvíře mělo více útrpnosti než člověk – Stanislava Vodičková


Knižní tip od Marie Daňkové
Jedná se o paměti pátera Františka Štveráka, vězně nacistického a komunistického režimu, zachycující životní osudy v tomto období. Drsný knižní tip si pro vás připravila recenzentka Marie Daňková, která se tak rozhodla proto, že vnímá Dušičky jako křesťanský svátek.




Abeceda Dušiček a Halloweenu – Valburga Vavřinová


Knižní tip od Martiny Vojáčkové
Není vhodnějšího díla k uzavření našeho článku než právě publikace autorky Valburgy Vavřinové, která má takových neotřelých knih mnohem více. My se však zaměřily s ohledem na dané téma právě na její Abecedu Dušiček a Halloweenu, kde rozebírá vše opravdu od A do Z a podává spoustu podnětných a zajímavých informací. 



Jaký titul byste nám doporučili vy? 



Komentáře

  1. Jak tak nad tím přemýšlím, vůbec žádná dušičková literatura mě nenapadá. Momentálně ani nemám nic rozečteného, protože se soustředím na jinou věc. Jediné, co jsem si dnes četla, bylo pár oblíbených sonetů od WS pro naladění lyrické a dumavé atmosféry. A tak si říkám, že by ty sonety klidně vhodné byly. jsou totiž vhodné úplně na všechno :D osobně mám nejraději překlad pana Hilského. I když samozřejmě nechci nijak snižovat Sládkovu práci :) ale Hilský je Hilský.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat