Rozhovor s Janem Dobšenským II.: „Dobrý název by měl být esencí obsahu.“

První část rozhovoru s Janem Dobšenským už jste měli možnost si přečíst, nyní hurá do druhé, ve které vám epickou ságu Yorrân představíme zas o něco víc. S vydáním pátého pokračování Zvol si život se na projektu rozbujely články, které se knihy týkají, ale mimo to můžete zabrousit také do našeho archivu, kde si o autorovi přečtete víc. Samozřejmě informace naleznete i na jeho oficiálních stránkách www.yorran.cz nebo na FB, kde jsou k dispozici nejaktuálnější informace.




Jací čtenáři by si podle tebe měli pořídit tvůj nejnovější román? 

Mám pocit, že nepřímo na tuhle otázku odpovídám během celého našeho rozhovoru 😊. Ale pokusím se to shrnout. Zkuste to, pokud máte rádi epické příběhy s více dějovými linkami. Zkuste to, pokud dokážete snít, protože přidáte-li svou fantazii k té mé, získáte klíč do světa, který vás nebude nudit. Zkuste to, máte-li rádi osudové příběhy a věříte-li, že existují věci, které přesahují jeden lidský život. Zkuste to, pokud vám nevadí trocha romantiky. Ale pozor možná dopadnete jako tato čtenářka: „Dočteno již potřetí a kniha mě baví víc a víc. Stejně jako u Pána prstenů se spousta věcí vynořuje či dává pořádně smysl až po několikátém přečtení. Abrahila nelze jinak než milovat a já se jdu konečně vrhnout na druhou knihu.“ 

A teď pro ty ostatní. Nezkoušejte to, pokud jste fanoušky rychle plynoucích příběhu s jednou dějovou linkou a hledáte-li humor, ironii nebo sarkasmus provázený těmi tak žádanými hláškami. Nezkoušejte to je-li vaším favoritem dějová zkratka a akce od začátku až do dokonce. Nezkoušejte to, hledáte-li neprůstřelné hrdiny bez iluzí, emocí a ideálů.  

Nedávno jsme na projektu publikovaly osmou kapitolu z pátého pokračování Yorrâna s názvem Zvol si život. Proč ses rozhodl pro tak podnětný název? 

Dobrý název by měl být esencí obsahu. Hlavní postavy ságy se v tomto díle ocitnou na osudových životních křižovatkách, kde se musí rozhodovat. A tou nejzásadnější křižovatkou, vyjádřeno slovy jedné slavné divadelní postavy, je: „Být, či nebýt?“ 
A tak všechny zjišťují, že i v té nejvyhrocenější situaci je jedinou správnou volbou život, protože řečeno ústy jedné z nich: „Život je vždy ta správná volba, až na několik vzácných výjimek, Ekrame. Zvol si život vždy, protože pouze jako živý můžeš věci měnit a napravovat…“
A protože i poslední věta této knihy zní: „Musíš se rozhodnout. Já ti radím, zvol život!“ tak i ta moje volba byla celkem jednoduchá, i když ne tak osudová 😊.

Neopomenul jsi ke své sáze vytvořit ilustrace, mapy, popisy zemí ani rodokmeny. Máš pocit, že ti ještě něco k doladění do detailu chybí, nebo jsi si jistý, že jsi udělal maximum a nadále se budeš věnovat jen psaní a případnému doplňování faktů k daným kategoriím? 

To co najdou čtenáři na mém webu, je v podstatě kukátko do autorovy kuchyně. Je to sumář toho, co musí být hotové, než se pustím do psaní. Samozřejmě forma mých poznámek není zdaleka tak „učesaná“ a estetická. Epická fantasy = pravdivý svět.  Já se liším od jiných snad jen v tom, že k téhle hostině zvu čtenáře už předem. Vstupte a seznamte se s kulisami dříve, než na jevišti začne představení. Samozřejmě dokud bude sága pokračovat, poroste i počet příspěvků na webu. 

Tím, že svou ságu takto ladíš, patří k jedinečným projektům, kterých v České republice příliš není. Sklízí to své ovoce, nebo máš pocit, že čtenáři tvůj perfekcionalismus neoceňují? 

Budu upřímný, zpočátku jsem se setkával spíše s despektem, který bych asi definoval takto: „Hloupý český Honza vyrazil do světa a kouká mu sláma z bot. Epickou ságu přece mohou psát jen mistři svého řemesla. Tak se do toho, Honzo, nepleť.“ 
No, někdy to byla sklenka hodně trpkého vína. Chápu, že čtenáři formálně očekávají stejnou dokonalost, na jakou jsou zvyklí u zahraničních produktů – interaktivní mapy, dokonalou grafickou formu atd. Nevím, nakolik si uvědomují, že na nich, alespoň co se týče formy a marketingu, pracují celé týmy. Stačí se podívat do tiráže bestsellerů, kolik je tam vyjmenovaných editorů, redaktorů, grafiků... Na druhé straně chápu, že na to mají za své peníze nárok, protože i kniha je jen zboží. Tak jsem si postěžoval 😊, ale stejně mi nezbývá než zvládnout co nejvíce grafických řemesel na co nejlepší úrovni. Navrhuji si sám architekturu webu, obálky, tvořím mapy…. O tom, zda se to čtenářům líbí, mohu jen spekulovat, protože komentáře k webu bych spočítal na prstech jedné ruky. Jediným kritériem je pro mne návštěvnost webu a tak nechme mluvit čísla. Za necelé čtyři roky existence o něco více jak šedesát tisíc návštěv. Poslední rok sedm set až tisíc unikátních návštěvníků měsíčně. Počet zobrazených příspěvků měsíčně v rozmezí od dvou do tří tisíc. Když to porovnám s počtem prodaných titulů, který tvoří pouhý zlomek těchto čísel, tak bych řekl, že česká fantasy scéna je opravdu zvědavá 😊.

Komentáře