Recenze: PUTOVÁNÍ HROCHA ANEB CESTA ZA FÉNIXEM Z PRAHY NA HORNÍ HRAD (Petr Hroch Binder)

Zpátky do minulosti

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Petru Hrochovi Binderovi
Autor Petr Hroch Binder na FB
Chci zakoupit titul Putování Hrocha aneb cesta za Fénixem z Prahy na Horní hrad


Říká se, že něco krásného musí skončit, aby mohlo začít něco nového. Na našem projektu jsme vám doposud představily skoro celou tvorbu Petra Hrocha Bindera. V této recenzi bych se ráda věnovala zbylému – zásadnímu dílu, od kterého se odvíjela ostatní. Jedná se totiž o první knížku Putování Hrocha, která spatřila světlo světa v roce 2005.
V roce 2004 se v autorově hlavě zrodil bláznivý nápad – během šesti podzimních dnů překonat pěšky dvou set kilometrovou vzdálenost a být přitom oděný po vzoru středověkých poutníků. Cesta měla vést z Prahy do Horního hradu, nacházejícího se v Karlovarském kraji nedaleko Stráže nad Ohří.

Podkladem tištěné verzi díla se stala putovní kniha vystavená v knihovně Hauenštejnu neboli Horního hradu, kterou si na zmíněném místě můžete prohlédnout. Pokud byste sem zavítali společně s touto publikací, získáte jednu rodinnou vstupenku zdarma.

Jelikož se jedná o pilotní titul celé série, je zcela logické, že vám bude představena celá myšlenka pomoci potřebným, seznámíte se s pravidly, významem a strategií putování Hrocha. Dozvíte se také to, jak Petr Binder přišel ke své přezdívce a jak vznikl hroší znak.


Hroch jsem já, tedy, je to moje přezdívka, ale nějak jsem se s ní za ta léta sžil a už na ni  i slyším. Dostal jsem ji náhodou před léty od jednoho kolegy. Byli jsme v Brně na nějakém veletrhu, ubytováni na hotelu. A já se sprchoval. Nebudu to protahovat, prostě jsem vyplavil dvě poschodí, a tak mne nazvali hrochem a to mi už zůstalo. To zvíře je také v mém znaku (který je na obálce), protože zosobňuje sílu i neohrabanost i neústupnost. Jeho nebezpečnost je trochu kompenzována třemi lotosovými květy, které vyjadřují naději v lepší svět a život. (Str. 9)


Cestopis je koncipován tak, že na levé straně se nachází tematická černobílá fotografie s krátkým popiskem, pocházející z autorova archivu a na pravé pak samotný text. Jak už víte, ne všechna Putování Hrocha jsou pojata vizuálně stejným způsobem. Pro čtenářovo oko je příjemnější spojení textu a fotografií bez jakéhokoliv řádu. 

Bonusem je několik obrázků tuší, pocházejících přímo od autora. Jedná o tematické kresby umocňující dobový prožitek. V úvodu knihy je umístěn obsah, avšak škoda, že opět bez připojených čísel konkrétních stránek.

Na rozdíl od dalších příběhů se v tomto nesetkáte s žádnými připojenými zápisy do putovního deníku, což je škoda, neboť v tomto případě by to bylo na místě. 

Možná vás překvapí náročnější styl psaní díky snaze užití dobového jazyka. Na čtenáře to může zpočátku působit zvláštně a cize, ale s přibývajícími stránkami si na tento fakt zvyknete. Samotné vyprávění je doplněno o různé legendy a historii některých obcí, jimiž poutník během své šestidenní cesty prochází. 

Tento titul bych doporučila k přečtení všem, kteří by se chtěli dozvědět více nejen o dobrém úmyslu pomáhat potřebným, ale i o tom, jakým způsobem a jak se ocitnout ve čtrnáctém století a přitom neopustit jednadvacáté. 

První výpravu Putování Hrocha jsem si nechala záměrně nakonec. Přiznám se, že jsem od ní neměla příliš velká očekávání, přece jen se jedná o knížku stojící na počátku autorovy tvorby. Byla jsem zvědavá, jestli bude znatelná nějaká vzestupná či sestupná tendence týkající se kvality děl.

Musím uznat, že přes mé počáteční obavy se mi cesta za Fénixem líbila ze všech titulů Putování Hrocha nejvíce. Může za to fakt, že se jedná o prvopočátek autorova psaní a touhy pomáhat tam, kde je třeba. Líbila se mi vysvětlení a informace návazné k dalším pěším výpravám. Pokud bych měla číst veškerou Hrochovu tvorbu od začátku, jednoznačně bych začala právě cestou za Fénixem, protože potom bych byla mnohem více natěšená na zbývající příběhy.


Co se týče obálky pilotního titulu edice Putování Hrocha, je jiná než u dalších pěti děl. Díky tomu je snadněji zapamatovatelná a odlišná. Jeden fakt však mají společný, a to vyobrazený hroší erb v pravém horním rohu.





Anotace:
Tato kniha pojednává o první cestě poutníka Hrocha na Horní Hrad a o jeho zážitcích během tohoto putování. Celkem šest dní, 180 kilometrů, mnoho nových známých a kamarádů. Putování v gotickém úboru a se dvěma meči, několik pověstí a faktografie o navštívených místech i o hradu samotném.

Nakladatelství: Petr Hroch Binder
Rok vydání: 2005
Žánr: cestopis
Počet stran: 176
Vazba: brožovaná

Komentáře