Recenze: PROJEKT ATHENA (Jaroslav Kmoníček)

Je libo kalhotky dámské či kovové?

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Jaroslavu Kmoníčkovi

Chci zakoupit titul Projekt Athena!


Sehnat o Jaroslavu Kmoníčkovi nějaké informace je velice těžký úkol. Sám o sobě udává, že je chovatelem koček, příležitostným sportovcem a vášnivým čtenářem, který by přečetl i písmenkovou polévku. Jakou polévku nám uvařil sám tento debutující autor? Budou k sobě písmenka pasovat, nebo nebudou moc dávat smysl?

Hlavními postavami jsou dvě schopné ženy, i když každá v jiném oboru. Kateřina Čapková je nadaná vědkyně, která pracuje na velkém projektu robotického vojáka. Athena, jak se robot jmenuje, je její plechové dítě i důsledek dlouhodobé práce. Vlivem minulosti je však vězněm ve vlastní firmě i ve vlastní mysli.

Druhou ženou je Tamara Holsterová, vojačka tělem i duší, nyní na misi v africké Riadě. Osudy těchto žen se protnou v okamžiku, kdy má Tamara Athenu vyzkoušet při skutečné akci a ne jen ve sterilních podmínkách laboratoře. Bude to jejich jediný projekt, nebo se střetnou i na jiných frontách?

Kniha obsahuje dvacet devět kapitol, v kterých se střídá linka vojenská s linkou osobní. Důležitým motivem knihy je sexualita, protože všechny ženské hrdinky jsou lesby a svůj sexuální život se rozhodně nebojí popisovat. Už kolem třicáté stránky je zmíněná několikerá masturbace nebo narážky na ni a o dlaňovky nebude ani ve zbytku knihy nouze.

Jakmile zakončila přípravnou fázi, Héra aktivovala pohyblivé masážní trysky. „Vykazujete zvýšenou hladinu stresu, doktorko. Doporučuji uvolnit endorfiny do krevního oběhu pomocí stimulace,“ nastavila jednu trysku přímo proti jejímu podbřišku. „Tomu se říká masturbace,“ zavrněla Katka. „Návrh přijímám. Zvedni teplotu vody. Dnes nemám náladu při ruční práci mrznout,“ a doprovodila trysku dvěma prsty. (Str. 25)
V úplném počátku dával Jaroslav Kmoníček velký důraz na všemožná přirovnání, což postupem vyprávění ubývalo a bylo to jedině ku prospěchu. Příběh plynul a byl čtivý.

Navzdory tomu, že se jedná o debut, bylo zde jen pár situací, kdy bylo písmeno navíc či kdy chybělo, případně pár gramatických chyb, a je vidět, že kniha prošla korekturou. Je však smutné, že si vydavatel neohlídal, aby samotné slovo korektury bylo v tiráži správně...

Příběh jako takový byl dost často ve velkém výkyvu. Zajímavý popis vojenství či vědy byl v jednu chvíli seseknut neuvěřitelnými dialogy či situacemi. Opravdu by dospělá žena dala jiné dospělé ženě kvůli pracovnímu pochybení fyzický trest dostat přes zadek? Propracovanost charakterů byla místy na pováženou a jakoby šitá horkou jehlou. Občas to celé působilo dost pateticky a nevhodně. Vysvětlovali byste člověku, kterého vidíte podruhé v životě, své chování v minulosti a odůvodňovali ho?

Projekt Athena je rozhodně čtivá záležitost, ale směsice žánrů. V osobním žargonu bych to klasifikovala jako LGBT eroticko-roboticko military věc. Možná by stálo za to zvážit, zda danou knihu nedoporučit mužům pro své partnerky. Rozhodně v ní vzbudíte chuť mít sex se ženou či robotem. Ráda bych se dočkala zfilmování tohoto díla.

Ač jsem teď vyjmenovala dost negativ, pořád musíme brát v potaz, že se jedná o debut. Celkově bych knihu připodobnila k filmovému béčkovému hororu. Pokud od něj očekáváte prvotřídní příběh a kameru, budete zklamaní, pokud se však budete těšit právě na béčko, budete spokojeni. Jako čtenáři mi lehce znesnadňovalo četbu členění textu, který lezl dost do přehybu, a čtení nebylo úplně komfortní. Vyprávění bylo trochu zacyklené a pracovalo se stejnými motivy, takže vyústění bylo lehce předvídatelné, ale úplný konec špatný nebyl.


Knižní obálka po přečtení evokuje to, co má - dvě ženy v soukolí lásky a techniky.



Anotace
Kateřinu Čapkovou drží vážná duševní porucha už několik let zavřenou v sídle vlastní firmy. Zrazená svým osobním géniem kdysi zapříčila hroznou tragédii, která otřásla celým jejím životem. V jednom okamžiku málem ztratila jak příčetnost, tak i stěžejní projekt, do něhož investovala veškeré prostředky. Jeho záchrana stála hodně, ale může se ukázat zbytečnou, pokud neuspěje v testu, jenž má rozhodnout o budoucí podobě armády Spojených států. Zkouška má však nové a velmi znepokojivé podmínky.

Poručík Tamara Holsterová prožívá v africké Riadě své osobní peklo. Komáry, nepřátelské milice a horko by ještě skousla. Horší je narůstající frustrace, která ji dusí jako všudypřítomný prach. Svůj dosavadní život touží pohřbít hluboko do země, jenže na takovou změnu postrádá odvahu. Proto skončí coby nedobrovolná účastnice polních testů nového robotického vojáka. To může způsobit víc než jen předčasný konec kariéry.

Pod horkým africkým sluncem propuká střet dvou zarputilých osobností. Zvítězí intriky, nebo z popela raněných duší vyklíčí láska?

Nakladatelství: Monument
Rok vydání: 2018
Žánr: sci-fi, romantické
Počet stran: 177
Formát: lepená vazba


Komentáře