Recenze: PROFESIONÁLKA A JINÉ POVÍDKY (Vladimír Pohorecký)

Příběhy ze života


Za recenzní výtisk děkujeme autorovi Vladimíru Pohoreckému
Chci zakoupit titul Profesionálka a jiné povídky.


Autor sbírky povídek Vladimír Pohorecký vystudoval obor Mediální studia  na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Útlá knížka je jeho prvotinou, obsahuje patnáct krátkých příběhů z reálného života. Společným  základem jsou vztahy - rodinné, generační, pracovní i náhodná setkání, důležitou roli mají sny a vize. Nejkratší povídka má pouhé tři strany, nejdelší pak osm, všechny jsou psány v er-formě.



Anděl z metra
V prvním příběhu poznáme, jak moc se liší někdy představa od reality. František cestou do práce zkolabuje v metru. A tam potká anděla, dokonce si s ním vymění telefonní číslo. Dlouho otálí, zda mu má zavolat. Dobře vygradovaný popis očekávání, zvědavosti, touhy a vnitřních emocí hrdiny. Silné vyprávění nedovolí na popsanou událost hned zapomenout, o to víc, že se to může přihodit každému z nás.

Hlasy okolo nevnímá, ale nad sebou vidí sklánět se jakousi nadpozemskou postavu. Na sobě má bílé poloprůsvitné šaty se stuhou, ruce roztažené do šířky. Není pochyb, že je to anděl. Opravdový blonďatý anděl s modrýma očima a porcelánovou pletí a tak laskavým pohledem, který František ještě nikdy v životě nespatřil. (str. 8) 

Profesionálka
Hrdina se rozhodne konečně uskutečnit dlouho plánovanou návštěvu. Ve skrytu duše má však ještě obavy. Tak dlouho o všem přemýšlel a snil, co když to pokazí?  Stěžejní roli hraje sen až do chvíle, kdy se zhmotní. Realita ale nijak příjemná není. 

Tak fajn, jdu na to, zavelel a dvakrát krátce zmáčkl tlačítko zvonku. Tohle si přece musí užít. Cítil, jak mu buší srdce, ale nedokázal se rozhodnout, jestli je to vlastně dobře,  nebo špatně. Přes prosklené dveře si všiml, jak se na chodbě rozsvítilo. To znamenalo, že se za pár vteřin dočká. (Str. 13)

Když padají cizinci
Povídka s jemným nádechem fejetonu pobaví popisem jízdy v pražských tramvajích. Novinářský elév si dobrovolně vezme úkol, kterým hodlá prokázat své umění napsat skvělý článek. Ale pražská doprava je opravdu nevyzpytatelná. Úsměvný příběh s nečekaným závěrem.

Tahle noc rozhodne
Myšlenkový střet ve vztahu dvou odlišných osobností, kde každý má jinou představu rodinného štěstí. Nenaplněné očekávání nemůže přinést nic dobrého, jen otevře dveře třetímu hráči. Dlouhá cesta poznání v krátké povídce. Autorovi se podařilo uvěřitelně vcítit do myšlení a pocitů ženy. Jediná povídka psaná střídavě z pohledu muže a ženy.

Cesta kolem světa
Pátý příběh nás zavede mezi bezdomovce. Ukáže na nesplněná přání a sny v denním stereotypu jejich života. Zajímavý námět, ale závěr působí křečovitě a částečně i předvídatelně. 

Mazlíčci
Je zamilovaný člověk všeho schopný? A co teprve, když je to zhrzený milenec. Jednostranná láska muže k naivní a důvěřivé slečně je zhoubná. Emotivní příběh s dobrou pointou patří mezi nejlepší z dané knihy.

Dlouho si představoval, že ji někde náhodou potká, proto chodil po místech, kde tušil, že by na ni mohl narazit. Připravoval si, co by jí asi tak řekl. A teď ji tady má přímo před sebou. Dlouhovlasou, dlouhonohou, voňavou blondýnu se zkoumavým pohledem. (Str. 38)

Spisovatel
Osud si dokáže mnohdy nepěkně s člověkem pohrát. Mladý hrdina stojí před zásadním rozhodnutím. Dokáže se radovat  z maličkostí a vážit si života,  třebaže vše se zdá tak beznadějné? Dobře vystupňované, ze závěru lehce mrazí.

Střetnutí
Setkání dvou odlišných mužských světů, náhodného cyklisty a místního pijana, kde jinde než v hospodě. V hlavní roli zdvořilost proti  neomalenosti u sklenice piva. Smutný a nečekaný konec.

Sedm měsíců
Nejkratší povídka celé sbírky, jediná vyprávěná ženou. Tvrdý střet dívky s realitou, která přemýšlí o životě v mezní situaci a bez láskyplného zázemí rodiny. Pointa je očekávaná, závěr by mohl být lépe propracován, přesto máte pocit, že autor se do myšlení ženy dokáže vcítit.

Roma je pozpátku Amor
Účastníci zájezdu jinak aneb co přinese cesta do Itálie. Je výlet do věčného města za odměnu nebo za trest? Náš hrdina si dokáže poradit po svém a vše si dostatečně užít. Tragikomický příběh postarších manželů, který přinese nečekaný závěr, patří mezi nejlepší.

Václave, kam to dneska jedeme, ptá se manželka. Řím, to si ještě pamatuje. Řím, věčné město. Řím, co má nejvíc památek na světě. Není to prý daleko, tak dvě hodiny jízdy. To nemá smysl ani pouštět video v autobuse. Klapal do nich ale stihne nalít historii i současnost, hutný guláš informací, který nemohou vstřebat ani turisté o generace mladší, natož oni. (Str. 63)

Symbióza
Nesmrtelné téma nešťastné lásky muže a ženy. Rozchod je nepříjemný vždy, třebaže  se jeden snaží, sám nic nezmůže. Hlavní hrdina se s tím vyrovnává a přemýšlí, kde se stala chyba, protože samota je tíživá a  tak bolí. V povídce se prolínají zhmotnělé vize s realitou, což může být zavádějící a ne vždy srozumitelné.

Téma pro opravdové chlapy
Začalo to úplně nevinně  u piva v hospodě. Tři kamarádi hodnotili pořádkumilovnost svých poloviček. Nestačily jen řeči ani popisky a fotky v mobilu, připojovali se další a další muži, až vznikla unikátní skupina na Facebooku. Povídka je sondou do mužského myšlení, má dobrý spád a překvapivý závěr.

Princezna nemá jméno
Příběh je napsaný z pohledu malé holčičky, která slaví narozeniny. Těší se na oslavu s rodinou u babičky, pro kterou má malý dárek. Všechno ale končí jinak, než si představovala. Autor věrohodně vystihl obraz oslavy z pohledu dítěte, které nechápe závažnost situace. Velmi emotivní, v citlivém čtenáři jistě zanechá stopy i dlouho po přečtení.

Těším se na dárky, co asi dostanu? Pro babičku taky něco mám. Pro nejmilovanější babičku na světě. Nakreslila jsem jí obrázek princezny z království, kde pořád svítí sluníčko. Dala jsem si na něm záležet. (Str. 81)
Představení
Dva rozdílné životy jednoho člověka. Na jedné straně milující  partner, na druhé obyčejný zabiják.  Nepříliš uvěřitelný příběh z kriminálního podsvětí.

Život přijde ve středu
Sonda do života osamělého starého muže, kterému zbyly pouze vzpomínky, pohlednice a nenaplněné sny. Každý den je stejný a naplánovaný, ale ve středu přijdou jako vždy dva mladí, aby si s ním povídali. Silný příběh dvou rozdílných světů a generací.

Autor  pracuje jako novinář a je to na jeho práci vidět. Dobře se vyrovnává s malým prostorem krátké povídky a hospodaří se slovy. Jazyk je lehce strohý, nejsou používána zbytečná přirovnání, charaktery postav jsou přesto věrohodně vykresleny. Věcně a bez příkras popisuje běžná setkání, sny a touhy obyčejných lidí, jejich nálady a pocity, klade důraz na atmosféru a nezapomíná na pointu.  Čtenář má tak pocit, že popisovanou situaci zná, to dělá příběhy reálné a uvěřitelné.

Povídky jsou čtivé, psané v minulém čase z pohledu muže,  pouze tři se liší: jedna je z pohledu ženy,  druhá dítěte,  třetí střídavě z pohledu muže a ženy. Zvolená témata jsou z běžného života, popisované situace dobře známé, ať to jsou partnerské vztahy, mezigenerační problémy, všední život či hraniční situace obyčejných lidí. Některé zanechají stopy dlouho po přečtení, jiné vás minou či přinesou radost v podobě úsměvu.

Příběhy je nutné číst pozorně, především ty, kde se mísí vize a realita. Ne vždy je snadné to rozlišit,  v některých místech by se mohl čtenář ztratit, což by zkreslilo pointu. Např. povídka Symbióza, Tahle noc rozhodne. Někomu by také mohl vadit ironický nadhled, který vynikne především v případech, které nekončí happyendem.

Autor splnil to, co si jistě předsevzal, napsat dobrou povídku. Drobné nedostatky nijak úroveň knihy nesnižují, proto ji lze  doporučit všem, kteří mají rádi lidi, zajímají je jejich životní peripetie a mají omezený čas na čtení, napříč všemi věkovými skupinami.

Knihu jsem si užívala po několik večerů, i když ji lze přečíst na jeden zátah.  Jsem ráda, že jsem to neudělala. Připravila bych se tak o plné vnímání emocí některých příběhů. Mezi nejsilnější patří Anděl z metra, Střetnutí, Roma je pozpátku Amor, Princezna nemá jméno a Život přijde ve středu.

Knižní obálka
Šedomodrý rámeček s nahou siluetou ženy je nevýrazný, vyhovuje ale názvu celé povídkové sbírky. Může přilákat ke čtení i ty, kteří očekávají příslib erotiky.



Anotace:
Profesionálka je souborem patnácti kratších povídek se silnými až překvapivými pointami, které ve čtenářích zanechají působivou dobru. Hlavními aktéry jsou zpravidla antihrdinové, zachyceni v různých životních etapách. Postavy originálních příběhů o mezilidských vztazích bývají často vystaveny mezním situacím, které obnažují jejich zranitelnost a nevyrovnanost. Přesto, byť i s pomocí ironie, nerezignují.

Nakladatelství: Krigl
Rok vydání: 2018
Žánr: Povídky
Počet stran: 96
Vazba: Pevná


Komentáře