Recenze: DRAČÍ MĚSTO (Petra Machová)

Young adult s neobvyklými dračími hrdiny


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy
Palmknihy a eReading na FB 

Chci zakoupit titul Dračí město


Petra Machová a její debut Dračí město vstoupily některým čtenářům do povědomí ještě před vydáním. Netrpělivě jsme očekávali, až od nakladatelství Host, které je povětšinou zárukou kvalitní četby, dorazí titul na pulty knihkupectví. I já byla velmi zvědavá na příběh, ve kterém dračí civilizace hraje prim... Ovšem zdá se, že nejspíš dílo neuspokojí každého...


V ich-formě je popisován příběh ze tří úhlů pohledu - ústřední postavy a dvou postav vedlejších. Styl se příliš neliší a stejně je na tom i atmosféra, ale na začátku každé kapitoly je naštěstí jméno dané postavy nadepsáno, takže se neztrácíte. Až na to, že je vypravování zdlouhavější a autorka se někdy zabývá až zbytečnostmi, se psaní nedá mnoho vytknout. Využívá poměrně širokou slovní zásobu, ve vhodnou dobu starší či méně používané výrazy a zejména preferuje popisnější části před dějem. To však má za následek nižší dynamiku příběhu, což se může odrazit na čtivosti. Začátek elektronického titulu je vhodně doplněný ilustracemi map. Netuším, kde jsou zařazeny v tištěné knize, tu jsem k dispozici neměla. 

Prolog je jako jediný psán v er-formě a dobře vás uvádí do děje. Temnější atmosféra a tajemství jsou šikovně načrtnuty a čtenář začíná chápat, co může očekávat. Nebezpečné dobrodružství draků, kteří nejspíš nejsou úplně standardní...

Faktem zůstává, že hlavní hrdinku Janu poznáváte po většinu celého příběhu. Nemá sílu na to, aby své čtenáře okouzlila, ačkoliv právě ona má být tím podstatným dílkem skládačky. Prostřednictvím kurzívou psaných vzpomínek, které se zpočátku průběžně prolínají s probíhajícím dějem, máte šanci ji poznat o něco více a hlavně se dopídit toho, co se vlastně stalo, že se Jana stala něčím více než běžným člověkem... 

Hrdinové působí spíše plošším dojmem. Nejsou natolik propracovaní, aby působili uvěřitelně a živě, i když pro nenáročné čtenáře mohou být v rámci young adult vykresleni dostačujícím způsobem. Někomu naopak mohou připadat spíše jako „nemastní neslaní“ bez špetky jiskry, protože ve vás zrovna emoce nevyvolávají, a to ani v době, kdy jde do tuhého. 

Po prologu autorka přechází do ich-formy, která působí prostším zdáním, a uvádí vás do příběhu osmnáctileté středoškolačky Jany, která právě slaví své narozeniny. Nevýrazná dívka je zajímavější až v době, kdy se z ní shodou okolností stává dračice. Postupem času se její dobrodružství někdy až účelově přiostřuje. Některé zvraty působí zbytečně příhodně, možná by stačilo hlubší vysvětlení, které by potěšilo i náročnější čtenáře. Takhle musíme brát v potaz děj jen proto, že to tak autorka napsala, aniž by to bylo více vysvětlené či rozvedené. 

Ústředním tématem fantasy jsou tedy - už dle očekávání - draci, se kterými ne každý bude spokojený. Během čtení je poznáváte více a více. Stejně jako hlavní hrdinka přichází na své nové schopnosti, na klady i zápory života draků, tak autorka postupně odhaluje podstatu draků. Podstatné však je, že se Petra Machová odhodlala vylíčit je po svém. Klasické zobrazení draků byste tak očekávali marně. Jedná se spíše o bytosti, které jsou složené z několika prvků, na něž jste narazili v jiných fantasy knihách. Spisovatelka se zaměřila zejména na jeden druh bytostí, ze kterých čerpala inspiraci opravdu hodně. Zda je to na škodu, nebo vám naopak její nápad přijde jako originální, musíte posoudit sami. 

Pokud nemáte chuť na ryze fantasy dobrodružství a chtěli byste více, tak budete potěšeni. Autorka se rozhodla zaměřit se také na mezilidské vztahy a zejména na románek, který je vhodně ztvárněný, aniž by dílu zbytečně dominoval a odváděl pozornost od toho podstatného. Romance však nepůsobí jiskrně, spíše je takovým rozvláčným doplňkem.

Zapůsobit na vás může také promyšlenost dračí civilizace, její kultura i legendy, na kterých si autorka dala záležet. Ačkoliv začátek se věnuje spíše dobrodružnému poznávání, později vás naláká na děj, který se týká samotného názvu celé knihy. Dračí město může na některé fantasy čtenáře udělat velký dojem, záleží na tom, jak máte dané téma ohledně draků a legend načtené. 

Napětí i nebezpečí nejsou vždy tak výrazná, jak by bylo v daných pasážích potřebné. Pokud se začtete, zřejmě nebudete mít problém. V případě, že vás však kniha tolik neosloví, neucítíte atmosféru tak silně a zřejmě se nebude jednat o takový zážitek, jaký byste si představovali. Emoce také nejsou přehnané, ale ve správný okamžik dokáží na citlivější čtenáře zapůsobit. 

V závěru si někteří čtenáři uvědomí, že román obsahuje nadbytečné texty, po jejichž vynechání by byl čtivější a dynamičtější. Podle očekávání se nevyřeší vše, protože Dračí město je prvním dílem očekávané fantasy série. 

Problematicky na náročnější čtenáře může působit fakt, že autorka nejde ve většině případů do hloubky a zabývá se dějem spíše povrchně, stejným způsobem vám zobrazuje i postavy. Zato nenáročným čtenářům, kteří mají v oblibě draky a nevadí jim, pokud jsou neobvykle podáni, může kniha svým způsobem učarovat. Mladší čtenářky jistě ocení romantickou linii. 

Navykla jsem si, že u nakladatelství Host si přečtu kvalitní romány, ale tohle dílo neodpovídá klasickému vydání Hostu. Jedná se o young adult, které je spíše slabší. Prezentace románu před vydáním mě nalákala na vyšší očekávání, kterým Dračí město neobstálo. Jako náročnější čtenářka jej neocením, nepřišla mi originální ani úprava draků a hrdinové se mi pod kůži nedostali. Knihou jsem se spíš prokousávala, než aby mě pohltila. Titul má rozhodně své plusy, ale mínusy u této prvotiny dle mého názoru převažují. 


Knižní obálka: 
Opravdu působivá a zajímavá ilustrace, kterou vytvořila Lucie Zajíčková, se ke knize rozhodně hodí a zaujme na první pohled. V jednoduchosti je krása. 




Anotace: 
Lidé bádají hluboko ve vesmíru, a přitom netuší, kdo s nimi sdílí planetu Zemi. Ještěři, potomci Věčného ohně, vědí, jak splynout s davem. Jejich společnost však skomírá na prahu nového tisíciletí. Mezi jednotlivými rasami doutnají staré sváry – jedni se přizpůsobili lidem za cenu vlastní individuality, druzí se skryli hluboko pod zemí, neteční k problémům povrchu. Sevřeni z jedné strany lidmi a z druhé agresivními bestiemi, mají ještěři opravdu namále. Stačila by jediná jiskra a celý jejich známý svět se zhroutí… pak se nelze divit, že někteří vezmou věci do vlastních rukou. Napínavý příběh vypráví lidská dívka Jana, proti vlastní vůli proměněná v ještěra. Vyděšená novými schopnostmi narazí v lese na chrám Temného draka. Neví, jaké nebezpečí jí hrozí. Jedno je ale jisté: její rozhodnutí ovlivní celou ještěří civilizaci, ačkoliv by to nikdo nečekal.

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy, Young adult
Ze série: Dračí město 1.
Počet stran: 416
Formát: PDF, Epub, Mobi



Komentáře