Rozhovor s Alexanderem Stainforthem: „...lidé v knižní branži stále vnímají romány pro ženy s jistým despektem,“


Český spisovatel, vystupující pod pseudonymem Alexander Stainforth, nedávno vydal v novém kabátě román pro ženy s názvem Borec odvedle. Recenze je již k přečtení, ale nás autor zaujal natolik, že jsme s ním chtěly provést rozhovor a ozřejmit pár otazníků, jež se ho týkají. Proč píše romány pro ženy, když to není pro muže typické? Co si pro vás chystá dál a proč nevydává pod svým vlastním jménem? Děkujeme autorovi za poskytnuté fotografie i rozhovor. Všechny otázky svědomitě zodpověděl. Máme pro vás novou dávku informací! 




Novinka Alexandera Stainfortha s názvem Borec odvedle je prakticky novou verzí románu Láska k nakousnutí, která vyšla u nakladatelství Čas v tištěné podobě v roce 2017. Nyní můžete její elektronickou verzi vyměnit za Borce odvedle, jenž je zábavným a působivým románem v novém kabátě.  Autor dokonce plánuje vydat také sequel s názvem Bušič odvedle. Více v recenzi!

Proč jste se rozhodl psát romány pro ženy?

Už od dětství jsem pravidelně navštěvoval knihovnu, dokonce jsem tam chodil po škole i dobrovolně vypomáhat, a fascinovalo mě, jak o romantických knihách čtenářky s nadšením vyprávěly a vzájemně si je doporučovaly. Později jsem si říkal, že by bylo hezké, kdyby je takhle jednou pohltily i mé příběhy, u kterých by si odpočinuly a třeba by i na nějaký čas zapomněly, co je trápí ve skutečném životě. To je ten největší důvod. Ale sám mám romantiku a šťastné konce rád, takže je i pro mě psaní romancí jistým druhem relaxace.

Není mnoho českých autorů, kteří se specializují na romány pro ženy a píší ženské hrdinky. Líbí se vám takto vynikat?

Ono je to spíš vyčnívání z řady. 😊 Na začátku to bylo dost těžké – lidé v knižní branži stále vnímají romány pro ženy s jistým despektem (jen jedno nakladatelství se jim věnuje opravdu s nadšením a pravidelně). Představte si, že pak se ještě objeví autor romancí – muž, to už je nad jejich síly. 😊 

Mnoho čtenářek netuší, že jste vlastně český autor, jelikož vystupujete pod zahraničním pseudonymem. Proč jste se tak rozhodl?

To byl nápad prvního nakladatele, se kterým jsem kdysi spolupracoval. Po roce 2000 tu čeští autoři (až na pár výjimek) neměli moc šanci prorazit, zahraniční pseudonym měl zajistit snadnější cestu. Ale nezajistil. Jenomže vlak se později přece jen rozjel, pseudonym se prozradil a dnes už se mi jméno měnit nechce.

Bylo mi vámi řečeno, že budete vydávat už jen elektronické tituly. Proč?

Trh e-knih je pružnější a neustále roste, i když všechny rádoby profesionální analýzy tvrdí opak. Navíc se mé romány v elektronické verzi prodávají velmi dobře, lépe než v tištěné. E-kniha je zkrátka pro tento typ románů nejvhodnějším formátem, navíc se finančně nezatížíte tolik, jako při vydávání tištěné verze. Já sám poslední dobou raději kupuji e-knihy – z důvodu ceny, prostoru, pohodlnosti při čtení. 

Věnujete se historickým románům, fantasy i reálným příběhům. Který žánr se vám však píše nejlépe?

Nejlépe se mi psal Borec odvedle, takže spíš současná romantika. 

Je pro vás snadné psát z pohledu ženských hrdinek?

Každá kniha má svého vypravěče, svůj hlas. A pokud jde o „ich-formu“ z pohledu ženy, ubezpečím vás, že to není jednoduché ani z pohledu muže. Ale když píšete a za těmi slovy slyšíte mužský či ženský hlas, dovede vás k příběhu a k jednotlivým situacím. Od té chvíle je to už snadné. Záleží ovšem také na tom, jak výsledek vnímají čtenářky.  

Prozatím jsem četla jen dvě vaše díla, ale ani jedno neobsahovalo erotické prvky. Z jakého důvodu se vyhýbáte popisům erotických scén?

Zatím jsem se jim vyhýbal, ale v dalších knihách se jich pár objeví, i když asi nepůjde o žádné velké detailní popisování. Jsem toho názoru, že náznak či lehké odhalení způsobí větší napětí a fantazie čtenářek dostane zajímavější prostor.

Na podzim připravujete druhý díl fantasy série Pád noci. První díl je možné zakoupit tištěný, druhý vyjde pouze elektronicky. Nemáte obavu, že na vás za to vaše čtenářky zanevřou, protože v knihovničce nebudou mít kompletní sérii v tištěné podobě?

Obávám se, že po těch dlouhých letech čekání čtenářky zapomněly, že kniha má mít nějaké pokračování. Příběh dokončuji pro menší okruh čtenářek, které si o něj stále psaly. A věřím, že pochopí, že bude k dispozici jen v elektronické verzi.

Jaký váš titul je podle vás nejoblíbenější mezi čtenářkami?

Tipuji, že série Lady Jane, ta svého času vzbudila velký ohlas. 

Máte pocit, že některý váš román je opomíjený, i když by si zasloužil více pozornosti, protože mezi vašimi tituly vyniká?

Krvavá Mary. Je to má nejoblíbenější knížka, kterou jsem psal jako poctu sérii Stopy hrůzy. Navíc mám rád slasher…


Hledáte inspiraci ke svým romantickým zápletkám mezi ženami, nebo naopak pátráte jinde?

Kolem sebe mám mnoho žen, ale žádná z nich bohužel nikdy nezažila tu velkou romantiku, o kterých se píše v románech. Romantické zápletky tak tvoří moje fantazie.

Proč jste se rozhodl Lásku k nakousnutí vydat znovu s novou knižní obálkou a názvem Borec odvedle?

Borec odvedle byl původní název, od kterého mě mnoho lidí odradilo. Vznikla tak nemastná a neslaná Láska k nakousnutí. A abych ve finálním rozhodnutí nechyboval málo, zvolil jsem ilustrovanou obálku s černým pozadím, což knihu zabíjelo. A jelikož je to má oblíbená kniha, rozhodl jsem se ji vydat znovu – s původně plánovaným názvem a v moderním kabátu. 

Jak jste sám zmiňoval v naší e-mailové korespondenci, spoustu čtenářek zarazilo prezentované mateřství. Můžete svým čtenářkám objasnit, jak je to myšleno? 

Ano, náhled na mateřství v knize Láska k nakousnutí (či Borec odvedle) čtenářky komentovaly zejména poté, co se tato reakce objevila v jedné recenzi. Velmi mě mrzelo a stále mrzí, že za tím čtenářky neviděly jednoduché zadostiučinění – z obdivovaných krásek se staly unavené a zničené ženy, které strhl stereotypní život bez dalšího osobního rozvoje. A naopak z té, kterou všichni zatracovali, se stala krásná labuť, která po určitých životních peripetiích bude mít plnohodnotný vztah a časem jistě i rodinu. O čemž se čtenářky mohou přesvědčit v sequelu Bušič odvedle, který vyjde příští rok.

Rád bych promluvil za všechny autory – ne všechno, co si hlavní postavy myslí, se shoduje s názorem autora. Navíc – Laura od počátku nebyla žádná něžná květinka…
Po výše zmíněných komentářích mám pocit, že si mě některé čtenářky hodně ošklivě zaškatulkovaly. Ale upřímně – pokud bych do této škatulky patřil, mohl bych napsat tolik knih, kde dominují ženy? Ženy, které přežijí téměř všechno a jsou ve finále silnější než jejich mužské protějšky? Ženy, které se ujaly cizích dětí a zajistily jim budoucnost?


 

Chtěl byste něco vzkázat svým čtenářkám?

Rád bych jim poděkoval za trpělivost, kterou se mnou poslední roky měly. Na čas jsem zmizel, ohlásil jsem knihu, zrušil, nebylo to jednoduché období. Ale jsem zpět, připravuji nové příběhy a moc doufám, že se jim budou líbit.




Komentáře

  1. Krásný rozhovor. Skvělý autor. Přeji hodně čtenářek. A myslím si, že kdo Vaše knihy bude chtít číst, nebude mu vadit ani elektronická verze. Krásný den. Aneta

    OdpovědětVymazat
  2. Super rozhovor :) Krvavou Mary si musím přečíst, také jsme zbožňovala Stopy hrůzy a Borce od vedle mohu doporučit

    OdpovědětVymazat

Okomentovat