Recenze: SEN O MOŘI (Petra Votroubková)


Zapadlý kout světa, kde je možné vše?



Za recenzní e-výtisk děkuji e-shopům Palmknihy a Ereading

Palmknihy a Ereading na FB

Chci zakoupit titul Sen o moři!


V roce 2017 zamířila na pulty českých knihkupců novela Sen o moři my, jakožto čtenáři, jsme mohli zaznamenat nový spisovatelský talent. Teprve devatenáctiletá studentka Právnické fakulty Univerzity Karlovy vydala svůj debut. A jak tato prvotina obstála?

Hlavním vypravěčem je dvanáctiletý Derek, který navštěvuje sedmou třídu základní školy. Každý den musí jet autobusem, protože osada, ve které bydlí, je od města vzdálena. Volný čas tráví se svou kamarádkou Ellie, pomáhá sousedce paní Thanasiové nebo dělá běžné klučičí rošťárny.

Kolem verandy se poflakovala pětice stařenčiných koček. Derek je většinu času ignoroval, nebyl nijak vyhlášeným milovníkem zvířat, takže hladit je nechtěl a střílet na ně nemohl. Byl si však jistý, že největší z nich, tlustý šedivý kocour Silver, ho ve skutečnosti nenávidí a plánuje mu provést něco nekalého. Proč by ho jinak ta stará kočka pořád tak podezíravě pozorovala? ( 4%)

Kaňon, tak se místu, kde Derek bydlí,říká, je vesnička mezi skalami, ve které žije jen pár lidí. Sny o budoucnosti a fantazie musí pracovat na plné obrátky, jinak by zvítězila nuda a šeď. Co když ale fantazie není potřeba? Co když je totiž toto místo natolik divné, že odlišnosti a náhody silně přitahuje?

Hlavní hrdina je vystaven neobvyklým situacím, z nichž setkání s duchem je jen začátek. Kolik existuje alternativních světů? A žije některé z jeho já u moře, což je chlapcův sen?

„Víš, někdy je opravdu jednodušší postavit alternátor realit, než si promluvit s člověkem, kterého máš rád. Až budeš starší, tak to pochopíš.“ (39%)

Kniha je psaná v er-formě a obsahuje sedm kapitol. Rovnoměrně je zastoupený popisný styl a dialogy. Žánrově i rozsahem se jedná o novelu, avšak úplně tak jednoznačné to není. Kdyby existoval útvar, který by popisoval několik jednotlivých příběhů seskupených pohromadě v jeden celistvý, naprosto by to vystihoval. Ač je děj vyprávěn kontinuálně, čas od času se setkáme s větší příhodou, která nemá zásadní význam, ale autorka ji zaznamenala, a pak následuje další pokračování v příběhu.

Až budeš tak starý jako já, pochopíš jisté věci. Pochopíš, že věřit se dá jedině kočkám a že sněhu je nejlépe se vyhnout, zvláště když padá tam, kde nemá.“ Na potvrzení svých slov se zhluboka napila čaje. (71%)

Ač jde o debut mladé spisovatelky, je až obdivuhodně vyzrálý. Slovními spojeními dovede dokonale popsat situaci a vyvaruje se opakování slov. Pasáže jsou čtivé a zajímavé. Buď si tajně psala do šuplíku, nebo má neskutečný talent a čeká nás ještě plno knih, které nás posadí na zadek.

Na druhé straně mi chyběla hlavní myšlenka celého příběhu. Jak jsem psala výše, sledujeme sice mladého hocha, který se setká se zajímavými příhodami, ale vše je jen tak mezi řečí. Celé dokonalé budování atmosféry přijde vniveč, aby na posledních 20% došlo ke zlomu, který mi přišel, jak kdyby tam nepatřil. O čem vlastně byla celá kniha? O několika poslepovaných epizodách? Až si autorka pořádně rozmyslí, co chce jako ústřední motiv, dočkáme se fenomenálního zážitku, protože Petra Votroubková umí perfektně psát. Takhle skvělý debut jsem dlouho nečetla, škoda, že nebyl více promyšlen příběh.

Sen o moři zaujme mladší i starší čtenáře. Nepřijde mi, že by byla striktně definována cílová skupina. Fantazie a krásný popis krajiny, který vás s trochou představivosti může přenést do westernové Ameriky a zároveň kamkoliv jinam, kde je poušť a nehostinné prostředí. Na druhou stranu však přátelští lidé.

S radostí mohu tuto publikaci doporučit všem a doufám, že Petra Votroubková přijde s novým románem, protože v tom případě o této autorce rozhodně ještě uslyšíme.

Knižní obálka má příjemné zemité barvy, jež dotváří celkovou atmosféru.



Anotace:
Svět je plný úžasných míst, která pulzují životem a přímo vybízejí k prozkoumání. Kaňon však mezi takováto místa rozhodně nepatří. Právě naopak – v malé osadě mezi skalami žije pouze pár lidí, na které svět už zapomněl. A to je nakonec možná dobře. Podivným věcem, které se tu čas od času dějí, by totiž nikdo, kdo není místní, nejspíš neuvěřil.

Petra Votroubková - Sen o moři
Nakladatelství: E-knihy jedou
Žánr: novela, sci-fi
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Formát: mobi, pdf, epub






Komentáře