Recenze: PUTOVÁNÍ HROCHA ANEB OD DVOU DO PĚTI (BÁSNIČKY A POHÁDKY PRO DĚTI) (Petr Hroch Binder)

Básničky a pohádky, které pomáhají

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Petru Hrochu Binderovi

Autor Petr Hroch Binder na FB

Chci zakoupit titul Putování Hrocha aneb od dvou do pěti (básničky a pohádky pro děti)


Na našem projektu jste si již mohli přečíst recenze několika titulů Petra Hrocha Bindera. Kromě jeho dvou společenských románů jsme se také zaměřily na jeho cestopisy z edice Putování Hrocha, z nichž už jsme vám dva představily a další v blízké budoucnosti představíme.

Není žádným tajemstvím, že autor ve své cestovatelské sérii věnoval prostor i knize vybočující z řady. Jedná se totiž o dílo, které nadchne především děti a mladší čtenáře. Nese název Putování Hrocha aneb od dvou do pěti (básničky a pohádky pro děti) a jedná se o čtvrtou knížku v edici.

Jak jste si jistě u Putování Hrocha všimli, všechny tituly jsou vydány samizdatem pod hlavičkou autora a ani čtvrtý z nich není výjimkou. Stejně jako ostatní, i tento s sebou nese poselství pomoci. V tomto případě se jedná o pomoc dětem v dětských domovech. Napadá vás snad lepší způsob podpory než knihou určenou všem dětem bez rozdílu věku?

V publikaci je představeno celkem třiapadesát básniček a deset pohádek. Básničky vznikly v roce 1991–1992 a původně byly určeny autorovu malému synovi Honzovi, kterému byl tehdy jeden rok. Po šestnácti letech se však pan Binder rozhodl pro publikování své poezie a k dílu připojil deset pohádek a černobílé ilustrace.

Kniha je koncipována tak, že na levé straně je zobrazena malba a na pravé buď básnička nebo pohádka. Obrázky nejsou vždy tematické a pocházejí z tvorby dětí a dospělých rozličného věku. Informace o každém tvůrci je uvedena pod jeho výtvorem. Některé z obrázků jsou úměrné věku svému původci, některé jsou zdařilejší a velkolepější. Zaujmou především ty od Miroslava Bittera, jemuž je přisuzováno autorství hned několika z nich.  Zajisté vás překvapí, že ani samotný autor nezůstal pozadu a také přispěl svou troškou do mlýna. Někomu by mohla vadit strohost barev, ale ujišťuji vás, že se jedná o autorův záměr, neboť počítal s tím, že ilustrace poslouží čtenářům zároveň jako omalovánky, což zajisté ocení především děti, kteří budou s knihou trávit volný čas.

Co se týče básniček, nejčastěji se setkáte se dvěma slokami po čtyřech verších a třemi slokami po čtyřech verších. Výjimkou nejsou ani tři sloky po dvou verších. Protože se jedná o poezii určenou v první řadě dětským čtenářům, nečekejte nic hlubokomyslného a náročného. Náročnějšímu čtenáři doporučím sáhnout po nějaké jiné sbírce.

Předmětem veršů jsou především zvířata a dětské nezbytnosti a důležitosti. V básních autor užívá střídavých a sdružených rýmů, díky čemuž jsou snadno zapamatovatelné.

Je tu krásně
Svět je koule, na níž žije,
lidstvo jedné galaxie,
jsou tu lesy, také stráně,
sluníčko nám svítí na ně.

Na mezi si hoví krtek,
na louce je spousta kytek,
každý má z té krásy díl,
jen, aby to člověk
nezkazil… (Str. 125)

Pohádky jsou převážně kratšího rozsahu, což ocení především děti. Setkáte se v nich se všemožnými hrdiny, mezi nimiž nechybí ani věci objevující se v každé domácnosti. Příkladem lze uvést záclonu či ledničku. Kdo by však čekal klasické pohádky typu: žili spolu šťastně až do smrti, bude zklamán. V tomto případě se totiž autor zaměřuje spíše na mravní hledisko dané události, což se v dnešním světě hodí více než nějaký happyend.

Je škoda, že pohádky delšího rozsahu (než jedné strany) jsou rušeny mnohdy netematickou ilustrací. Některé čtenáře by tento fakt mohl rušit od čtení a upírat jejich pozornost jiným směrem.

Můj subjektivní názor na čtvrtou publikaci Putování Hrocha je pozitivní. V tomto případě je však nejocenitelnější názor čtenářů, pro které je dílo primárně určeno, a s klidem mohu říct, že má sedmiletá dcera byla nadšená. Jako první se ke čtení dostala samozřejmě ona a až poté, co si celou knihu přečetla potichu a členům naší domácnosti nahlas, jsem se mohla začíst já. Z pohádek se nám nejvíce zalíbila O starém dubu a se záclonou v hlavní roli. Jsem vděčná, že ani jedna nemalují do knih a nevyužily tak možnosti omalovánek, ale některé obrázky si přemalovaly na papír a následně vybarvily.

Putování Hrocha aneb od dvou do pěti (básničky a pohádky pro děti) bych doporučila mladším čtenářům a dětem a jejich rodičům, kteří hledají nějakou vhodnou knihu na chvíli odpočinku či předčítání. Díky pohádkám se vám naskytne nepřeberné množství témat k rozvinutí diskuzí. Básničky zase podnítí dětskou představivost k vymýšlení svých vlastních rýmů.


Obálka knihy krásně koresponduje s dalšími díly Putování Hrocha. Dětskou zvídavost navíc podnítí pestrý obrázek berušky.







Anotace:
Dětská knížka Putování Hrocha obsahuje celkem 53 básniček a 10 pohádek. Básničky byly psány v letech 1991-1992 pro syna Honzu a vydány až po mnoha letech. Knížka pomáhá dětem v dětských domovech a dalším projektům sociálního zaměření.

Nakladatelství: Petr Hroch Binder
Rok vydání: 2008
Žánr: pro děti a mládež
Počet stran: 173
Vazba: brožovaná




Komentáře