Recenze: PUTOVÁNÍ HROCHA ANEB KOČOVNÉ DIVADLO S KONÍKEM A VOZEM KRYTÝM, Z PYŠEL NA HORNÍ HRAD (Petr Hroch Binder)


 Nevšední putování s dobrým úmyslem

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Petru Hrochovi Binderovi

Autor Petr Hroch Binder na FB

Chci zakoupit titul Putování Hrocha aneb kočovné divadlo s koníkem a vozem  krytým, z Pyšel na Horní hrad



Petra Hrocha Bindera není třeba představovat. Na našem projektu se s jeho jménem můžete setkávat již od dubna letošního roku, kdy vyšla recenze na jeho společenský román Osmý příchod syna. Od té doby jste si mohli přečíst recenze jeho dalších pěti děl a také rozhovor, který zdaleka nebyl posledním. V současné chvíli bych se ráda zaměřila na pátou knížku Putování Hrocha, tentokráte s podtitulem – aneb kočovné divadlo s koníkem a vozem krytým, z Pyšel na Horní hrad.
O tom, že autor je rovněž poutníkem, již víte, ale fakt, že je také hercem, není příliš známý. Před jedenácti lety, roku 2008, se Hroch rozhodl pro další ze svých projektů. Vyrazil na měsíční putování se členy osazenstva kočovného divadla s živým koněm a krytým vozem. Jejich cesta započala na tvrzi Mrač a cílem se stal symbolicky Horní hrad.

Jdu spát a vzpomínám, jaké to bylo. Jak jsem si na podzim minulého roku řekl, že pojedeme kočovné divadlo s krytým vozem a koníkem. Že pojedeme po Čechách a vyjíždět budeme z tvrze Mrač, protože se mi to tam moc líbí, a dojedeme až na Horní hrad, protože je to symbolické. (Str. 8)

V tomto případě se jednalo o netradiční divadlo, ve kterém hrála důležitou roli improvizace na základě nálady diváků a kočovných herců. Dle množství lidí v obecenstvu byly rozděleny role a do činnosti byli zapojeni i samotní diváci. A nejen ti. Živé postavy byly totiž kombinované s dřevěnými loutkami. Každý den se hrála představení jak pro děti, tak pro dospělé. Zajímavostí je samozřejmě to, že celé vystoupení bylo propojeno s ukázkou dobových řemesel.

Titul popisuje devětadvacet dní cesty kočovného divadla. Kdo si již zvykl na koncept užití fotografie na levé straně a textu na druhé, bude možná zklamán, neboť tentokráte je užita kombinace textu a černobílých fotografií (pocházejících z autorova archivu) bez jakýchkoliv pravidel. Ocenitelným faktem je tematičnost obrázků se stručnými vysvětlivkami, díky kterým se čtenář neztratí.

Jedná se o popisy cesty a jednotlivých dnů, takže kdo by čekal vytříbený jazyk, nebude se mu autorův styl zamlouvat. Ten během svého vypravování využívá hovorové řeči a popisného děje, během kterého však nezabředá do žádných klišé, ale každý den dělá jedinečným. Nezapomene sdělit vše podstatné a upozorní na informace, které by čtenář očekával. Díky této knize proniknete do života putovních herců – kočovníků a poznáte nejen jejich zvyklosti, ale i jejich denní rutiny.

Někteří z vás by se mohli obávat nepřehledností týkajících se vystupujících postav. Na to však bylo myšleno hned v úvodu knížky, kde se nachází seznam všech osob a jejich hereckého obsazení, přičemž většina účinkujících má i svou fotografickou podobiznu.

Z důvodu výskytu mnoha charakterů neočekávejte žádné detailní fyzické a psychické popisy. Autor se jim věnuje jako celku s tím rozdílem, že pokaždé zmíní jméno daného člověka. Na jednu stranu je to pochopitelné, na druhou je škoda, že si k nikomu z nich nemůže čtenář vytvořit silnější pouto.

Stejně jako je tomu u jiných putování Hrocha, i v tomto se setkáte se vzkazy od diváků, přičemž někteří byli strozí ve vyjadřování, jiní dokonce vymysleli i básničku. Součástí jsou opět i veselé ilustrace. 
Dneska je poslední den kočovného divadla. Všichni to víme a jsme tak trochu nesví. Ten měsíc utekl jako voda. Dneska hrajeme jen jedno představení. Více dětské, protože mezi diváky mají děti silnou převahu. (Str. 221)
Bonusem je představení pohádky O zatoulané princezně, zařazené na závěr. Jak je známo, fantazii se meze nekladou, a tak si můžete v klidu vašeho domova tuto pohádku nazkoušet a zahrát.

Spokojeni budou čtenáři mající v oblibě příběhy pocházející ze života. Koho zajímají pěší túry spojené s divadlem, neměl by si Putování Hrocha aneb kočovné divadlo s koníkem a vozem krytým, z Pyšel na Horní hrad nechat ujít.

Můj subjektivní názor je pozitivní. Čím více Hroších děl jsem přečetla, tím více mě baví. V tomto případě se mi líbila kombinace putování a kočovného divadla. Jazyková forma zcela odpovídá uvolněnému žánru. Někomu by se nemusely zamlouvat detailnější popisy, ale mně osobně zcela nadchly, protože jsem se tak mohla dostat do tajů putovních herců.


Co se týče obálky, je laděna ve stejném stylu jako všechny ostatní ze série Putování Hrocha. Na této je však bohužel použita ne příliš kvalitní fotografie, která je zkreslena dozelena, což není vábné pro čtenářův zrak a působí dojmem lacinosti.







Anotace:
Měsíční putování s živým koněm, krytou komediantskou károu a věčně hladovým ansámblem, představuje pátá knížka Putování Hrocha. Odpolední představení pro děti a večerní pro dospělé, vaření na ohni, spaní pod vozem, hygiena občas. Šílené zážitky s šíleným koněm. Stejně jako ostatní knížky Putování Hrocha, i tato pomáhá těm, kteří to potřebují.

Nakladatelství: Petr Hroch Binder
Rok vydání: 2009
Žánr: cestopis
Počet stran: 225
Vazba: brožovaná

Komentáře