Recenze: LETEM SVĚTEM ZA ZVÍŘÁTKY (Alena Gondeková)

Letem světem k hodným dětem


Za recenzní výtisk děkuji autorce Aleně Gondekové

Chci zakoupit titul Letem světem za zvířátky!


Alena Gondeková je všestranně zaměřená žena. Nejenže píše publikace pro děti, dokonce háčkuje roztomilé medvídky. Zahlédnout jste ji mohli i v Toulavé kameře jako sběratelku a renovátorku historických vánočních ozdob. Jejím prvním dílem bylo Se smíchem za zvířátky. Nyní se podíváme na jeho pokračování.


Kniha obsahuje 30 básniček pro dětské čtenáře. Hlavním tématem jsou zvířata a jejich příhody. Můžeme se dozvědět, jaké mohou mít vlastnosti, zda se chovají vždy tak, jak mají, a co vlastně dělají. Sledujme společně jejich vtipné zážitky.  

Prasečí útěk

Žije prase v malém chlívku,
kouká smutně na polívku
ze šrotu a kopřivy –
základ jeho obživy.

Rypáčkem si rochní v žlabu:
„Až polívku celou zdlabu,
uteču jim do žita,
nebudou jíst jelita!“

Útěk skončil znamenitě,
žije si jak prase v žitě,
hledala ho celá ves,
chrochtá si tam ještě dnes. (str. 26)

Dětský čtenář má možnost se seznámit se zvířátky domácími, chovnými, lesními i méně obvyklými. Příkladem může pro někoho být třeba chameleon nebo surikata. Odpovídá jejich zevnějšek vystupování? A může tchoř vonět, i když je zažité, že strašně páchne?

Autorka nejčastěji využívá verš střídavý a sdružený. Je to pochopitelné, protože se jedná o verše nejpoužívanější a zároveň nejsnáze srozumitelné. Při pravidelném pročítání může tedy rodič nechat pauzu a rým donutí dítě doříci vhodné slovo. Čtení před spaním se hnedle může stát zábavnou hrou.
Spojení humoru, výchovného prvku a krásných ilustrací může sloužit jako první čtení pro děti, které chtějí mít snadný text pro začátek nebo pro malé děti, které neudrží pozornost na dlouhý text a soustředí se především na rytmiku a obrázky.

Leckdy mi přišlo, že úplně neplatí rýmování dlouhých samohlásek s dlouhými a krátkých s krátkými, ale to je malichernost, kterou postřehnete až v případě, že se v textu opravdu rýpete. Co je škoda, že kresby leckdy zasahují do textu, který je pak hůře čitelný. Obrázek nemusí být striktně oddělen, ale neměl by ztěžovat četbu textu, jako je tomu v případě básně Surikatí rodinka.

Ilustrace jsou moc pěkné, ale v dost tmavé paletě, zelenou a hnědou barvu bych místy zesvětlila. Někdy přílišná tmavost bránila vyniknutí zvířeti, jež pak splývalo s okolím. Tmavá barva i činí některé stránky dosti ponurými.

Možná by bylo zajímavé ke každému zvířeti udělat malý medaloinek a pak až dát báseň nebo o jednom zvířeti napsat více příhod. Klidně si dovedu představit udělat tematické části. Například zvířata z vodního světa, lesní aj.

Nejdůležitějším kritikem je však v tomto případě cílový čtenář. Já osobně jsem knihu četla synovi, kterému jsou čtyři roky. Celou dobu dával pozor, obrázky se mu líbily a hádal jednotlivá zvířátka. Je moc fajn, pokud existuje dětská literatura, která není pitomě líbivá a prvoplánová. Kniha Letem světem za zvířátky taková rozhodně není a já jen doufám, že Alena Gondeková zůstane věrna dětským knihomolům a dočkáme se dalších publikací. V současné době autorka uvažuje nad druhým vydáním této publikace, tak dočkejme času, zda se záměr uskuteční. Doporučuji již předškolákům, mladším školákům nebo komukoliv, koho zajímají hravé verše a říkanky s překrásnými ilustracemi.


Knižní obálka mě nezaujala, spíše mi připomíná publikace, kam se obrázky vlepovaly. Zároveň působí poněkud divně obrázek dítěte na první straně, kterému je patrně kniha věnována.


Anotace
Letem světem za zvířátky je pokračováním prvního dílu knihy Se smíchem za zvířátky.
Verše zavedou malé čtenáře do světa zvířátek a jejich vtipných příhod i úsměvných nápadů. Seznámí se s pilnými včelkami i drzou hyenou, naučí se lézt po stromech, nebo zjistí, proč tchoř voní po fialkách.
Ve verších je lehce naznačená i výchovná funkce (Tonda by neměl lhát, páv pozdraví, když někam vejde, apod.)
Její nenásilné naznačení má rozhodně v literatuře určené mladším dětem své místo. Kniha letem světem za zvířátky je prostoupená dětským humorem a pohledem na svět, který jistě vykouzlí úsměv na tváři i rodičům.

Nakladatelství: Kristýna Šťastná - Sorbon
Rok vydání: 2018
Žánr: dětské, říkadla
Počet stran: 38
Formát: vázaná


Komentáře