Rozhovor s Ladislavem Klimešem: „Třetí díl jsem psal tak trochu z nostalgie.“

Ladislav Klimeš je autor, který se z prvotiny vyšvihl hned na trilogii. Nedávno mu vyšel tištěný titul Příliš divoká zem III. Zrzavá operace. V elektronické verzi by měla být k zakoupení během srpna, a to u nakladatelství E-knihy jedou. 

Na projektu Podpora českých autorů vám o autorovi a jeho dílech přinášíme informace již od vydání jeho prvotiny Příliš divoká zem. Mezi tím jsme vám přinesly také rozhovor, ukázku, a dokonce proběhla i soutěž! Po druhém románu s názvem Obleva přichází i třetí post-apo masakr, o kterém se více dozvíte v recenzi i v tomto rozhovoru! Děkuji autorovi za vtipné a podnětné odpovědi! Začneme hned zostra, držte si pistole blízko u těla, dámy a pánové! 




Plánuješ čtvrtý díl série? 


Čtvrtý díl bude mít kompletně ve svých rukách Tonda, já už zůstávám pouze na pozici poradce ohledně několika faktů a nechávám mu volnou ruku.

Pokud ano, vysvětlíš čtenářům to s těmi děvčaty hrdiny Ládise? Je to takové tajemné a mě to rozhodně zajímá! 


V podstatě je to jednoduché. Ládis a Křeček byli blázni do jedné holky. Holka si vybrala Křečka a Ládis to těžce nesl. O pár let později si Ládise oblíbil démon díky jeho schopnosti přežít, nebo alespoň nasrat všechny okolo.

Teď ta důležitá otázka... Kde je Ládis? Co se s ním stalo? Příběh z minulosti byl zas maso a skvěle jsem se bavila, ale tohle mi vrtá hlavou. Necháš otevřený konec, nebo se toho čtenáři někdy dopídí? 


To nechávám tak trochu na čtenáři, ať si vybere vlastní. Mohl zmizet a najít si nový život daleko od války a zkusit začít žít jako člověk. Nebo ho taky definitivně pohltila Zmije, která o to celou dobu svým způsobem usilovala. Nechám čtenáře, aby si vybral svoji, já mám vlastní a tu neřeknu. 😊

Která osobnost z knihy, samozřejmě mimo Ládise, je tvá oblíbená a kterou naopak v lásce příliš nemáš? 


No, oblíbil jsem si hlavně Vince, pak svým způsobem Agátu ze trojky a koho rád nemám? Lýdii, Talibance a Andersona.



Tento díl obsahoval dost vulgarit. Nejsem si jistá, jestli to nebylo o ždibec víc než v předchozích dvou dílech. Nemáš z toho trochu obavu, nebo na to jako správný spisovatel tohoto žánru prostě s***š? :D 


Nemám z toho obavu, ale jak říká Hoff ve druhém díle: Čeho je moc, toho je mr… :D 

Kde bereš inspiraci? Už třetí díl a pořád dokážeš překvapit, a hlavně pobavit. 


Kdybych řekl, že některý ty hovada znám v reálu, tak mi to stejně nikdo neuvěří. :D 

Ten tvůj humor je někdy až smrtonosný. Řekla bych, že v Zrzavé operaci ses už vůbec nebrzdil. Dost jsem se nasmála. Bavil ses i ty při psaní? 


Ano královsky. Třetí díl jsem psal tak trochu z nostalgie a chuti ještě jednou někam poslat svoji partičku magorů. 

Nyní plánuješ nové dílo, zcela odlišné od Příliš divoké země. Co mi o něm můžeš prozradit? 


Mám toho teď rozděláno relativně hodně. Velký sci-fi román napsaný ještě před PDZ bude procházet úpravami, plus je možné znovuvydání všech 3 PDZ v tištěné verzi po patřičné úpravě a dále jsou zatím jen návrhy a čekám, který mě opravdu chytne.


Od napsání tvého debutu už uběhlo několik let. Máš pocit, že se nějak změnil tvůj přístup nebo vylepšil um? Pozoruješ na sobě nějaké literární změny ty sám? 


V podstatě ano, jsem čím dál tím větší hovado. :D 

Máš spoustu koníčků. Propojuješ je nějak se svým psaním? 


Díky času, zejména jeho nedostatku, změně života od základů jsem musel některé koníčky razantně omezit, nebo dokonce zrušit, dá se říci, že se ze mě stává naprosto normální člověk, až mě to děsí. :D 

Děkuju ti za podepsaný výtisk s věnováním. Všechny tři knihy od tebe mám s podpisem a mám z toho velkou radost. Podepisuješ často výtisky svým čtenářům? Mají zájem o nějaká speciální věnování? 


Ano rád, většinou se ptám dopředu, jestli si nepřejí nějaké věnování. Fanoušků mám překvapivě čím dál více, ale vždy mě potěší, když něco mohu napsat. 

Jak ty jako autor prožíváš svá literární dobrodružství. Užíváš si to stejně jako čtenář, nebo je to pro tebe spíš makačka a je těžké vyváznout se zdravou kůží? 


Těžké to je zrovna v momentě, kdy je čte moje přítelkyně, betačtenář a prvotní korektorka v jednom. Hlavně když tam najde svoje hlášky, to je i pak Ládisův únik z Krakova relativně reálnou situací. :D 

Děkuju ti moc za rozhovor. Mám už jen poslední dotaz... Kdybys mohl, kterou ze svých negativních literárních postav bys střelil mezi oči?


Tak takovou průraznost nemá ani padesátikalibr. :D 

Komentáře